Vondt Mellom Ribbeina (Interkostale Smerter)
Vondt Mellom Ribbeina (Interkostale Smerter)
Å ha vondt mellom ribbeina heter interkostale smerter. Vondt mellom ribbeina kan, i tillegg til smerter, påvirke pust, fordøyelse og refluks. Smertene kan også ofte kjennes i brystryggen også.
Costa er latin for ribbein – i Norge har dette blitt endret til kosta. Inter betyr «i mellom». Derav refererer interkostale til området mellom ribbeina. Muskelsmerter og muskelspenninger i dette området heter interkostale myalgier. Hvis det forekommer nervepåvirkning, i de mer betydelige tilfellene, kalles dette interkostal nevralgi, og inkluderer da også nevropatiske smerter.
Kan påvirke pust, refluks og matlyst
Grunnet den anatomiske plasseringen, hvor de interkostale musklene og ribbeinkassen, omkranser lungene og organene, så kan betydelig feilfunksjon også påvirke mer enn man tror. Generelt sett gjør ribbeinsmerter det vanskelig å vri overkroppen, puste som normalt og å legge trykk på brystet. Studier har vist at normal pusting har positiv effekt på forhindring av halsbrann og refluks. Riktig pusting (normalt lungeutslag) kan også gi symptomlindring til pasienter med refluks.¹
Påvirker hverdagen negativt
Flere pasienter med ribbeinsmerter melder også ofte om høyere forekomst av halsbrann, samt påvirket matlyst og fordøyelse. En mulig årsak vedrørende dette er at hvis mellomgulvet og lungene påvirkes negativt vil dette naturlig nok få konsekvenser for nærliggende strukturer. Konsekvenser kan innebære dårligere pusteteknikk, redusert matlyst og endringer i fordøyelsen (grunnet endrede matvaner).
Gode tips: Nederst i artikkelen viser vi fram en video hvor kiropraktor Alexander Andorff viser fram mobiliseringsøvelser for øvre rygg og brystryggen. Slike øvelser kan stimulere sirkulasjon og løse opp i muskelspenninger rundt ribbeina. Vi viser også fram noen anbefalte egentiltak og produkter som kan brukes for lindring i hverdagen. Alle produktanbefalinger åpner i nytt leservindu.
Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse: Vi tar ribbeinsmerter på alvor
Hei! Ved Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse avd. Eidsvoll Sundet Kiropraktor & Fysioterapi har vi omfattende erfaring og videre utdanning innen utredning, behandling og rehabilitering av smerter og skader i ribbeina. Dette gjelder ved alle våre andre klinikkavdelinger i Norge, inkludert i Oslo (Lambertseter) og Aust-Agder (Grimstad). Vi ønsker særlig å trekke fram den dokumenterte effekten ved behandling med terapeutisk laser som en mulighet for deg som har mye plager i dette området.
I denne artikkelen kan du lese om:
1. Moderne utredning og behandling ved vondt i ribbeina
2. Interkostale muskelsmerter (interkostale myalgier og muskelknuter)
3. Musculus serratus anterior (fremre sagmuskel)
4. Musculus rhomboideus
5. Musculus iliocostalis thoracis
6. Samspillet mellom brystryggen og ribbeinsfunksjon
7. Behandling av interkostale smerter
8. Biomodulerende laserterapi mot langvarige interkostale smerter
9. Øvelser og trening ved vondt mellom ribbeina
10. Still oss spørsmål (FAQ)
1. Moderne utredning, behandling og rehabilitering ved vondt i ribbeina
Grunnet viktigheten av god funksjon i brystryggen og ribbeinkassen tilrådes man å få slike smerter undersøkt tidlig. En av våre moderne kiropraktorer eller fysioterapeuter vil starte undersøkelsen med en historietagning, hvor man går gjennom symptomer og sykdomshistorikk. Deretter følger en funksjonell og klinisk undersøkelse – hvor man kartlegger funksjon, samt hvilke muskler og ledd som er ømme eller smertefulle. Våre kiropraktorer innehar også henvisningsrett til MR utredning dersom dette vurderes medisinsk indisert (for eksempel hvis smertene har tilkommet etter et fall).
2. Interkostale muskelsmerter (interkostale myalgier)
I denne delen av artikkelen vil vi se nærmere på tre muskler som på egenhånd, eller samlet sett, kan gi grunnlag for smertene du opplever i ribbeina. Her ser vi også nærmere på tilhørende triggerpunktmønster / smertemønster – altså hvilke områder de kan referere smerter til.
-
Musculus serratus anterior
-
Musculus rhomboideus
-
Musculus iliocostalis thoracis
[Figur 1: Musculus serratus anterior]
3. Musculus serratus anterior (fremre sagmuskel)
På illustrasjonen ovenfor (figur 1) kan du se musculus serratus anterior. På norsk blir denne gjerne kalt for fremre sagmuskel. Muskelen går på siden langs ribbeina, og bidrar blant annet til bevegelse og stabilisering av skulderbladet. Serratus anterior kan bli forkortet og anspent hvis man sitter for mye, og jobber for mye på PC, som jo mange av oss gjør i forbindelse med kontorarbeid.
Kan gi smerter på siden av ribbeina, armhulen og innsiden av armen
Muskelsmerter fra serratus anterior kan gi refererte smerter og spenninger på siden av ribbeina, ofte med hovedkjenning i området på flanken i linje med armhulen. I tillegg til dette kan man også oppleve smerter på innsiden av skulderbladet og ned mot innsiden av armen – noen ganger helt ned til lillefingeren. Ved denne typen av muskelspenninger kan daglig påføring av gjenbrukbar varmepakning være et godt egentiltak. Du bruker den ved å varme den opp i mikroen (eller varmt vann), og holder den (eller fester den med festebåndet) mot det anspente området. Varmen gir økt blodsirkulasjon som kan bidra til å løse opp i spenningene.
Godt tips 1: Selvmassasje med lindrende varmesalve
Når ribbeinsmusklene er overaktive og anspente kan selvmassasje med varmesalve (som inneholder capsaicin, den aktive ingrediensen i chili) bidra til å lindre og løsne opp i spenningene. I tillegg til å øke lokal blodsirkulasjon vil den også desensitiviserer smertesignalene i området, noe som innebærer at den både reduserer smertene og gir avspenning. Påfør og masser inn et tynt lag mot området du har vondt – ikke bruk for mye, da det kan føre til en for sterk effekt. Du kan lese mer om eller kjøpe denne anbefalte varmesalven her. PS: Noen foretrekker smertedempende kuldemuskelsalve eller lindrende arnicasalve istedenfor.
[Figur 2: Musculus rhomboideus med tilhørende smertemønster]
4. Musculus rhomboideus
Rhomboideus er en muskel som fester på innsiden av skulderbladet og inn mot flere av ryggtaggene i brystryggen. Muskelen kan blant annet gi grunnlag for dype, verkende smerter på innsiden av skulderbladet og i tilhørende ribbeinsfester. Denne er altså mer aktuell dersom du opplever smerter i ribbeinene på baksiden. Men, som nevnt tidligere, er det ofte flere muskler involvert samtidig ved interkostale smerter.
Et godt egentiltak for smerter i ribbeinsområdet på innsiden av skulderbladet
For å komme til dette området kan man bruke en triggerpunktball, og legge seg flatt ned på denne. La deretter massasjeballen jobbe inn mot muskelen, samtidig som du beveger lett på ryggen, i cirka 1 minutt. Muskelarbeid, triggerpunktbehandling og leddmobilisering kan også ha god effekt på denne typer muskelsmerter.
Godt tips 2: Triggerpunktball mot muskelknuter
De aller fleste av oss har egentlig godt av å ha en triggerpunktball tilgjengelig. Ballen er utformet med en slik hardhet at du enkelt kan bruke den til å massere inn mot anspente og ømme muskelknuter. Du kan lese mer om eller kjøpe denne triggerpunktballen her. Bruk den cirka 1 minutt pr muskelpunkt.
[Figur 3: Smertemønster fra iliocostalis thoracis vil variere basert på påvirket nivå]
5. Musculus iliocostalis thoracis
Iliocostalis betyr mellom ribbeina. Thoracis refererer til brystryggen – altså de tolv ryggvirvlene fra T1 (mot overgangen til nakken) til T12 (mot overgangen til korsryggen). I illustrasjonen ovenfor vises refererte smertemønster fra brystryggsvirvel 11 (T11) og brystryggsvirvel 5 (T5). Som du ser har disse forskjellige mønstre og gir ulike smerter.
Iliocostalis thoracis: 2 x 12 triggerpunkter
Men det som er superviktig å merke seg her er omfanget av mulige smertemønstre. Hvert enkelt nivå kan nemlig referere smerter til både framside og bakside av tilsvarende ribbeinsnivå. Som du forstår er dette meget viktige områder når det kommer til kartlegging av smerter i ribbeina. Disse musklene er direkte assosiert med funksjon og bevegelighet i brystryggen (T1-T12).
6. Samspillet mellom brystryggen og ribbeinsfunksjon
Ribbeina fester inn i brystryggsvirvlene – fra nivå T1 til nivå T12. Ved redusert funksjon og bevegelighet i brystryggsvirvlene, for eksempel grunnet fasettleddslåsninger eller artrose, kan dette påvirke både ribbeinskassen og tilhørende muskulatur. Nettopp derfor er det viktig med en helhetlig tilnærming når det kommer til denne typen av smerter – hvor man adresserer både leddbevegelighet og muskulære spenninger. Et ryggtraksjonsbrett kan være aktuelt for deg som plages med stivhet i brystryggen og ribbeinssmerter, da det både strekker ut ryggvirvlene og de lokale musklene i området.
Godt tips 3: Strekk ut brystryggen med ryggstrekker
Som nevnt er det altså slik at redusert funksjon og stivhet i brystryggen gir betydelig økt risiko for smerter i ribbeina og interkostale smerter. Ved å strekke ut ryggvirvlene med ryggstrekker kan du aktivt motarbeide stivhet og låsninger i både brystryggen og tilhørende ribbeinsfester. En annen fordel er at det også tøyer lokal muskulatur i området, slik at du blir mindre anspent. Du kan lese mer om eller kjøpe ryggtraksjonsbrett her.
7. Behandling av interkostale smerter
Ved denne typen smerter starter man gjerne med lettere muskulære teknikker og skånsom leddmobilisering. Hovedformålet er å løse opp i muskelspenninger og stimulere normal bevegelighet i tilhørende ledd. Vanlige behandlingsteknikker som ofte benyttes kan inkludere en blanding av:
- Fysioterapi
- Idrettsakupunktur (tørrnåling)
- Laserterapi (terapeutisk laser)
- Leddmobilisering
- Moderne kiropraktikk
- Traksjonsbehandling
- Triggerpunktbehandling
- Tørrnåling (dry needling)
Det er godt dokumentert at fysikalske behandlingsmetoder, laserterapi, muskelarbeid og intramuskulær akupunktur (tørrnåling) kan ha positiv effekt mot denne typen smerter – og interkostal nevralgi.²
«Hos våre behandlere, både fysioterapeuter og moderne kiropraktorer, vil alltid rehabilitering – i tillegg til behandlingen – være en sentral komponent av behandlingsforløpet. Her vil klinikeren kartlegge funksjon og eventuelle restriksjoner i muskler, sener, ledd og nerver. De vil informere deg fortløpende om funn, og foreslå individualiserte behandlingsplaner og rehabiliteringsøvelser.»
8. Biomodulerende laserterapi mot langvarige interkostale smerter
For deg som har prøvd mye annen behandling, men føler at det ikke har hatt tilstrekkelig effekt, så kan vi anbefale utprøving av terapeutisk laser her hos oss. Behandlingsteknikken er også kjent som biomodulerende eller skadetilhelende laserbehandling, da en rekke studier har vist at behandlingen kan bidra til å få i gang reparasjon i skadde områder, gi smertelindring og øke blodsirkulasjonen. Alle våre klinikere er godt trent i denne behandlingsformen, både våre kiropraktorer og fysioterapeuter. Behandlingen kan blant annet brukes ved slipped rib syndrom (cyriax syndrom), avklemt nerve mellom ribbeina, kostokondritt, skader på ribbeinsbrusken og ribbeinsbetennelser. Du kan lese mer om hvordan denne populære og moderne behandlingen fungerer ved å trykke her eller på knappen nedenfor.
9. Øvelser og trening ved vondt mellom ribbeina
Øvelser blir tilpasset etter hvor omfattende smertene dine er. Det tilrådes å få smertene utredet og vurdert av offentlig autorisert kliniker. Terapeuten vil deretter, basert på funksjonelle funn, sette opp en behandlingsplan og gi et individualisert tilpasset program med rehabiliteringsøvelser. Øvelsene må også ta hensyn til at pasienten kan ha vanskeligheter med å vri på overkroppen og å puste ordentlig inn og ut. I neste del av artikkelen kan du se et forslag med øvelser mot smerter mellom ribbeina. Husk å tilpasse i henhold til egen sykdomshistorikk.
VIDEO: 7 øvelser mot stiv brystrygg
I denne videoen nedenfor viser Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse sin egen kiropraktor Alexander Andorff, som er både allmennkiropraktor og idrettskiropraktor, fram et treningsprogram mot stivhet og spenninger i brystryggen og ribbeinsfestene. Programmet kan utføres en gang daglig og består av 7 øvelser.
Bli med i familien vår og abonner gratis på vår Youtube-kanal (klikk her – lenken åpner i nytt vindu). På kanalen vår finner du en rekke gratis helseressurser og treningsprogrammer tilpasset for dine smertediagnoser.
Spørsmål? Eller ønsker du å bestille en time hos oss?
Hei! Dersom du har spørsmål så kan du gjerne kontakte oss via en av våre kontaktmuligheter eller på vår Facebook-side. Vi besvarer gladelig alle henvendelser. Hvis du ønsker å sette opp en konsultasjon hos oss så har vi også døgnåpen online timebestilling – slik at du kan finne den timen som passer best for akkurat deg. Du kan også ringe oss innenfor våre åpningstider. Vi er her for deg, og minner om at vi besvarer alle spørsmål du måtte ha.
Telefon: 64 80 81 10
Epost: eidsvollkiropraktorsenter@outlook.com
«Hos oss er vi opptatt av en grundig utredning, aktiv behandling og korrigerende øvelser som faktisk fungerer. Våre metoder er kunnskapsbaserte og er tilrettelagt for at du skal oppleve best mulig smertelindring og funksjonell forbedring. Hos oss vil du få hjelp til å bli sterkere og friskere igjen.
Ikke i Eidsvoll (Akershus)?
Hvis du ikke er i nærheten av Eidsvoll, minner vi også om at Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse har flere klinikkavdelinger andre steder i Norge, inkludert Oslo (Lambertseter) og Aust-Agder (Grimstad).»
Med de beste ønsker om god helse videre,
Det tverrfaglige teamet på Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi
Forskning og kilder
- Qiu et al, 2020. The effect of breathing exercises on patients with GERD: a meta-analysis. Ann Palliat Med . 2020 Mar;9(2):405-413.
- Fazekas et al, 2022. Intercostal Neuralgia. PubMed. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-.
Artikkel: Vondt nellom ribbeina (interkostale smerter)
Skrevet av: Våre offentlig autoriserte kiropraktorer og fysioterapeuter ved Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi
Faktasjekket: Våre artikler baserer seg alltid på seriøse kilder, forskningsstudier og forskningstidsskrifter – slik som PubMed og Cochrane Library. Vennligst kontakt oss dersom du oppdager noe feil eller har kommentarer.
FAQ: 5 vanlige spørsmål om vondt mellom ribbeina
1. Kan man ha vondt i ribbeina på begge sider?
Ja, absolutt. Smerter under og i mellom ribbeina kan forekomme på begge sider – eller bare på en side (venstre side eller høyre side).
2. Er det vanlig at jeg har vondt under ribbeina når jeg hoster?
At hosting er en forverrende faktor skyldes den plutselige sammentrekningen i muskulatur – og det raske rykket som forekommer ved selve hostet. Det samme kan skje ved nysing. Ved mer betydelige tilfeller kan selv det å puste dypt gjøre vondt i ribbeina.
3. Har gravide oftere vondt under ribbeina?
Ja, graviditeten og svangerskapet fører til flere forandringer i holdning og plassforhold i magen. Etterhvert som fosteret vokser blir organene klemt sammen, og dette gir betydelig høyere sjanse for sure oppstøt og halsbrann. Noe som igjen kan gi grunnlag for vondt under ribbeina. I tillegg til dette blir kroppsholdningen mer lutrygget i brystryggen – som igjen legger mer belastning på ribbeina og tilhørende muskulatur.
4. Hva kan årsaken være til smerter under ribbeina i ryggen?
Både musculus rhomboideus og musculus iliocostalis thoracis kan gi smerter under ribbeina i ryggen. Andre årsaker kan innebære torakal leddlåsning eller interkostal nevralgi.
5. Opplever vondt i ribbeina når jeg jogger. Hva kan det skyldes?
Når vi jogger stiller musklene og kroppen høyere krav til oksygenopptak. Dette fører til økt antall innpust og utpust. En konsekvens av dette er at også musklene og ribbeinskassen må heve seg og trekke seg sammen igjen hyppigere enn vanlig. Et resultat av dette kan innebære smerter i ribbeina og ribbeinkassen.
- 7 øvelser mot nakkepukkel (dowagers kul) - 1. november 2024
- Forstuet ankel (overtråkk): Symptomer, behandling og varighet - 24. oktober 2024
- Trykkbølgebehandling for Sener (Seneskader og Senebetennelser) - 17. oktober 2024
Legg igjen et svar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!