Vondt i brystryggen (midtryggen)

Vondt i brystryggen (midtryggen)

Er du plaget med vondt i brystryggen? Brystryggen blir ofte også kalt midtryggen. Her lærer du mer om mulige årsaker, symptomer, anbefalte øvelser og behandling.

Brystryggen, faglig kjent som torakal columna, består av 12 ryggvirvler. Disse går fra nakkeovergangen (syvende nakkevirvel og første ryggvirvel) videre ned til korsryggovergangen (tolvte ryggvirvel og første korsryggvirvel).

Vi hjelper deg med å få en sterkere og friskere brystrygg igjen!

Våre klinikere her ved Vondtklinikkene avd. Eidsvoll Sundet i Akershus kan hjelpe deg med utredning, behandling og rehabilitering av smerter i brystryggen. Husk at dersom du ikke er i nærheten av oss har Vondtklinikkene også andre klinikkavdelinger, blant annet i Oslo (Lambertseter) og Aust-Agder (Grimstad).

På slutten av artikkelen viser vi fram et treningsprogram med øvelser som kan hjelpe mot brystryggsmerter. Disse er satt sammen av et tverrfaglig team med autorisert helsepersonell, bestående av våre fysioterapeuter og kiropraktorer. I tillegg til aktiv behandling og rehabilitering kan egentiltak, slik som bruk av skumrulle, ryggstrekker og massasjeballer være nyttig for optimal bedring. Alle produktanbefalinger åpner i et nytt leservindu.

En lei og verkende plage i området mellom skulderbladene

Vondt i brystryggen er en vanlig plage som ganske mange opplever. Det kan være smertefullt og kan også begrense bevegeligheten din. I denne teksten vil du lære mer om årsaker, symptomer, diagnostisering, behandlingsalternativer, øvelser og forebyggende egentiltak for smerter i brystryggen.

Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse: Vi tar ryggsmerter på alvor

Hei! Ved Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse avd. Eidsvoll Sundet Kiropraktor & Fysioterapi har vi omfattende erfaring og videre utdanning innen utredning, behandling og rehabilitering av smerter og skader i brystryggen. Dette gjelder ved alle våre andre klinikkavdelinger i Norge, inkludert i Oslo (Lambertseter) og Aust-Agder (Grimstad). Noen av behandlingsmetodene som har best dokumentert effekt mot smerter og stivhet i brystryggen inkluderer moderne kiropraktorbehandling, tørrnåling (dry needling), triggerpunktbehandling og terapeutisk laser. Vi kombinerer dette med korrigerende og styrkende rehabiliteringsøvelser for å oppnå best mulige resultater.

I denne artikkelen kan du lese mer om:

1. Anatomien til brystryggen

2. Årsaker til brystryggsmerter

3. Symptomer

4. Diagnostisering

5. Behandling

6. Egentiltak og anbefaler øvelser (med video)

7. Still oss spørsmål

1. Anatomien til brystryggen

Brystryggen består av 12 ryggvirvler som danner en del av ryggraden. Medisinsk sett er den kjent som torakal columna. Mellom hver ryggvirvel er det mellomvirvelskiver som gir støtdemping og fleksibilitet. Brystryggen gir struktur og støtte til øvre del av kroppen. Et av de vanligste områdene å få smerter i brystryggen er i de midtre og øvre brystryggvirvlene.

2. Årsaker til brystryggsmerter

Smerter i brystryggen kan skyldes flere faktorer. Muskelspenninger og leddrestriksjoner kan, for eksempel, oppstå på grunn av dårlig holdning, langvarig sitting eller tung løfting.

7 årsaker til vondt i brystryggen

  1. Muskelspenninger og muskelknuter: Spenninger i musklene i brystryggen kan føre til smerter og ubehag.
  2. Skoliose: En unormal sideveis krumning av ryggraden kan forårsake ubehag i brystryggen grunnet endret biomekanisk belastning.
  3. Mellomvirvelskiveproblemer: Skader eller degenerative forandringer i mellomvirvelskivene kan føre til smerte. Det er viktig å bemerke at det svært sjeldent oppstår skiveprolaps i midtryggen.
  4. Ribbenssmerter: Smerter fra ribbeinsmuskulaturen kalles for intercostale smerter.
  5. Leddlåsninger: Redusert bevegelighet i brystryggvirvlene kan gi smerter. Dette er også kjent som fasettleddslåsning.
  6. Nerveirritasjon: Irritasjon av nerverøtter i brystryggen kan forårsake smerte som stråler ut i ryggen.
  7. Dårlig holdning: Feil holdning eller dårlig kroppsmekanikk kan legge press på brystryggen og forårsake smerter. Særlig en lut og fremoverlent holdning vil kunne legge økt belastning mot denne delen av ryggen.

Det aller vanligste er at smerter i brystryggen skyldes en kombinasjon av flere faktorer. Noe av det vi ser oftest i klinikken er at det er en kombinasjon av muskulære spenninger og leddstivhet. Aktiv fysikalsk behandling med både muskulære teknikker og leddmobilisering er vanligvis effektivt mot denne typen av smerter.

Godt tips 1: Løsne opp stive ryggledd med skumrulle

En skumrulle er et glimrende egentiltak for å løse opp i anspente muskler og stive ledd. Den er veldig godt egnet til å brukes for å løsne opp i stive ledd i midtryggen. Denne utgaven er ekstra stor og derfor mer praktisk enn mange andre lignende varianter. Trykk her eller på bildet ovenfor for å lese mer om skumrullen eller for å kjøpe den (produktanbefalingen åpner i et nytt leservindu).

3. Symptomer ved vondt i brystryggen

Typiske symptomer på smerter i brystryggen inkluderer verkende eller stikkende smerter i området, begrenset bevegelse og muligens nummenhet eller prikking. Smertene kan oppleves verre ved visse bevegelser eller dyp pusting.

5 vanlige symptomer ved brystryggsmerter

  1. Smerte eller ubehag i området mellom skulderbladene
  2. Stivhet eller begrenset bevegelse i brystryggen
  3. Smerter som stråler ut til ribbeina eller brystet
  4. Muskelkramper eller spasmer i brystryggsmusklene
  5. Vanskeligheter med å puste dypt eller puste inn

Hvilke symptomer og smerter man opplever vil variere basert på hvilke muskler, nerver og ledd som er involvert. Nettopp derfor er det så viktig med en god og grundig funksjonell undersøkelse for å vite hvilke anatomiske strukturer som er involvert.

Godt tips 2: Strekk ut ryggraden med ryggstrekker

Ofte kan smerter i brystryggen og mellom skulderbladene føles ut som at ryggvirvlene er fastlåste og stive. I tillegg til dette kan den anspente muskulaturen rundt kjennes ut som om den klemmer og trekker disse leddene ytterligere sammen. Ved å bruke et ryggtraksjonsbrett daglig kan du aktivt bidra til å motvirke denne stivheten på en effektiv måte. Den strekker nemlig ryggvirvlene fra hverandre, slik at væske får trekke inn og hydrere de myke mellomvirvelskivene mellom virvlene. På den måten blir det måte bedre plass og mer bevegelighet. Så lite som 10 minutter daglig kan være nok. Du kan lese mer om den eller kjøpe den her.

4. Diagnostisering av brystryggsmerter

For å diagnostisere årsaken til smerter i brystryggen, vil våre klinikere først gjennom en historietagning og en fysisk undersøkelse. Her vil klinikeren, blant annet, undersøke funksjonen i muskler, ledd, nerver og sener. Ved palpasjon og dynamisk bevegelighetstesting vil terapeuten kartlegge anspente muskler, muskelknuter, leddlåsninger og mulig nerveirritasjon.

5. Behandling av brystryggsmerter

En grundig kartlegging av de involverte og smertegivende anatomiske strukturene legger til rette for best mulig behandling. Dette inkluderer en helhetlig tilnærming hvor man behandler stramme muskler, stive ledd og nervetensjon. Ved å kombinere flere ulike behandlingsteknikker, inkludert leddmobilisering og triggerpunktbehandling, vil vi få optimale resultater. Behandlingsmetoder vi benytter ved denne typen av ryggsmerter kan inkludere:

Muskelknuter på innsiden av skulderbladene er ofte sentrale ved brystryggsmerter. Behandling av slike muskelspenninger med massasjeteknikker og triggerpunktbehandling kan være svært effektivt. I tillegg er det veldig viktig å normalisere og gjenopprette bevegeligheten i brystryggvirvlene.

Leddmobilisering mot ryggsmerter

Leddmobilisering og leddmanipulasjon har godt dokumentert effekt mot ryggsmerter.¹ Meta-analyser, den sterkeste formen for forskning, viser til at denne behandlingsteknikken også har smertelindrende og funksjonsbedrende effekt ved langvarige smerter. Våre moderne kiropraktorer behandler både muskler og ledd.

Skadetilhelende laserbehandling mot langvarige smerter i midtre rygg

muskuloskeletal-laserterapi

Plages du med langvarige og kroniske smerter i brystryggen og mellom skulderbladene? Da kan det være verdt å prøve ut terapeutisk laser her hos oss. Større forskningsstudier, inkludert meta-analyser, har vist svært lovende og gode resultater ved bruk av lav-dose laserterapi mot ryggsmerter.² Behandlingen er trygg, effektiv og skånsom. Du kan lese mer om hvordan denne moderne behandlingsformen fungerer via lenken nedenfor.

6. Egentiltak mot vondt i brystryggen

Tidligere i artikkelen har vi nevnt hvordan en skumrulle kan være et glimrende egentiltak mot stivhet og smerter i brystryggen. I tillegg kan du også bruke massasjeballer for å massere musklene på innsiden av skulderbladene og på siden av ryggraden.

Godt tips 3: Masser musklene med triggerpunktball (lenken åpner i nytt vindu)

Jevnlig egenmassasje inn mot anspente muskler kan bidra til å øke sirkulasjonen og løse opp i muskulære spenninger. Cirka 1 minutt på hvert triggerpunkt kan gjøre underverker! Klikk på bildet eller lenken for å lese mer om den anbefalte massasjeballen eller for å kjøpe den her. PS: Det finnes også triggerpunktmatter med mange små massasjepunkter som man kan bruke til hele kroppen.

VIDEO: Øvelser mot brystryggsmerter

I denne videoen nedenfor viser kiropraktor Alexander Andorff, som er både allmennkiropraktor og idrettskiropraktor, fram 8 anbefalte øvelser ved vondt i brystryggen. Disse øvelsene stimulerer økt sirkulasjon og bevegelighet i både nakke og rygg.

Bli med i familien vår og abonner gratis på vår Youtube-kanal (lenken åpner i nytt vindu). På kanalen vår finner du en rekke gratis helseressurser og treningsprogrammer tilpasset dine plager og ulike diagnoser.

Oppsummering: Vondt i brystryggen (midtryggen)

Vondt i brystryggen skyldes vanligvis muskulære spenninger og leddrestriksjoner. Ved slike smerter bør du få de utredet hos autorisert helsepersonell med ekspertise på muskler og ledd. Veldig ofte er det nemlig involvering av det som populært sett blir kalt for «låsninger». Dette refererer til fasettleddlåsninger – som innebærer redusert bevegelighet mellom to ryggvirvler. Ta kontakt med oss dersom du har spørsmål. Husk at du enkelt kan bestille time hos oss via online timebestilling eller ved å ringe oss.

Spørsmål? Eller ønsker du å bestille en time hos oss?

Hei! Dersom du har spørsmål så kan du gjerne kontakte oss via en av våre kontaktmuligheter eller på vår Facebook-side. Vi besvarer gladelig alle henvendelser. Hvis du ønsker å sette opp en konsultasjon hos oss så har vi også døgnåpen online timebestilling – slik at du kan finne den timen som passer best for akkurat deg. Du kan også ringe oss innenfor våre åpningstider. Vi er her for deg, og minner om at vi besvarer alle spørsmål du måtte ha.

Telefon: 64 80 81 10

Epost: eidsvollkiropraktorsenter@outlook.com

«Hos oss er vi opptatt av en grundig utredning, aktiv behandling og korrigerende øvelser som faktisk fungerer. Våre metoder er kunnskapsbaserte og er tilrettelagt for at du skal oppleve best mulig smertelindring og funksjonell forbedring. Hos oss vil du få hjelp til å bli sterkere og friskere igjen.

Ikke i Eidsvoll (Akershus)?

Hvis du ikke er i nærheten av Eidsvoll, minner vi også om at Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse har flere klinikkavdelinger andre steder i Norge, inkludert Oslo (Lambertseter) og Aust-Agder (Grimstad).»

Med de beste ønsker om god helse videre,

Det tverrfaglige teamet på Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi

Forskning og Kilder

  1. Coulter et al, 2018. Manipulation and mobilization for treating chronic low back pain: a systematic review and meta-analysis. Spine J . 2018 May;18(5):866-879.
  2. Huang et al, 2015. The effectiveness of low-level laser therapy for nonspecific chronic low back pain: a systematic review and meta-analysis. Arthritis Res Ther. 2015; 17: 360.

Bilder og kreditering

Coverbilde: iStockphoto (lisensiert bruk). Stock photo ID: 1468180924 Credit: PeopleImages

Artikkel: Vondt i brystryggen (midtryggen)

Skrevet av: Våre offentlig autoriserte kiropraktorer og fysioterapeuter ved Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse

Faktasjekket: Våre artikler baserer seg alltid på seriøse kilder, forskningsstudier og forskningstidsskrifter – slik som PubMed og Cochrane Library. Vennligst kontakt oss dersom du oppdager noe feil eller har kommentarer.

Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi
Latest posts by Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi (see all)
0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.