Temporomandibulær Dysfunksjon (TMD Syndrom)

Temporomandibulær Dysfunksjon (TMD Syndrom)

Temporomandibulær dysfunksjon innebærer feilfunksjon og smerter i kjeveleddet, samt tilhørende kjevemuskler. Vanligvis er det snakk om langvarige smerter. Diagnosen er kjent som TMD syndrom.

I denne artikkelen vil vi se nærmere på feilfunksjon, spenninger og smerter i kjeven. Enda mer spesifikt vil vi se nærmere på mulige årsaker til TMD syndrom, symptomer og kliniske tegn, samt dokumentert behandling og korrigerende rehabiliteringsøvelser.

Kjeveplager: Når kjeveleddet ikke fungerer som det skal

Ditt temporomandibulære ledd (kjeveledd) er et hengsel som forbinder kjeven din til tinningbeina i skallen din, som er foran hvert øre. Det lar deg bevege kjeven opp og ned og side til side, slik at du kan snakke, tygge og gjespe. Problemer med kjeven og musklene i ansiktet som kontrollerer leddet er kjent som temporomandibulær dysfunksjon (TMD). Men du kan høre det feilaktig kalt TMJ, der J står for joint på engelsk. Riktig betegnelse er TMD på norsk.

Gode tips: Mot siste del av artikkelen viser vi deg en video med anbefalte øvelser som kan hjelpe deg med å styrke riktige muskler i nakken og kjeven. Spesielt gradvis opptrening med kjevetrener kan være gunstig ved smerter og spenninger i kjeveleddet. I tillegg får du også gode råd i forhold til selvhjelp, inkludert uttøying av nakkens muskler og ledd med nakkehammock, samt selvmassasje med Arnicasalve eller varmemuskelsalve. Alle våre produktanbefalinger åpner i et nytt leservindu.

I denne artikkelen vil du lære mer om:

1. Hva forårsaker TMD syndrom?

2. Symptomer på TMD syndrom

3. Hvordan diagnostiseres TMD syndrom?

4. Egentiltak og selvhjelp

5. Konservativ og dokumenterte behandlingsmetoder

6. Trening og øvelser ved kjevesmerter

Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse: Vi tar kjevesmerter på alvor

Hei! Ved Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse avd. Eidsvoll Sundet Kiropraktor & Fysioterapi har vi omfattende erfaring og videre utdanning innen behandling og rehabilitering av smerter, spenninger og skader i kjeven. Dette gjelder ved alle våre andre klinikkavdelinger i Norge, inkludert i Oslo (Lambertseter) og Aust-Agder (Grimstad). Blant de best dokumenterte behandlingsmetodene mot TMD syndrom ønsker vi å nevne terapeutisk laser, triggerpunktbehandling og tørrnåling (dry needling). Vi kombinerer dette med korrigerende rehabiliteringsøvelser som gjør at kjeven din blir sterkere og friskere.

1. Hva forårsaker TMD syndrom?

Man vet fortsatt ikke med 100% sikkerhet hva som er hovedårsaken til TMD syndrom. Det vi vet er at det er et svært komplisert kjevesmertesyndrom, og det er nok slik at det heller skyldes en kombinasjon av underliggende årsaker. Dòg har man sett mange risikofaktorer, og har flere teorier om årsaken til denne typen kjeveplager. Symptomer oppstår vanligvis som følge av problemer med musklene i kjeven eller med deler av selve leddet.

Traumer og nakkesleng kan føre til TMD syndrom

Skader på kjeven, leddet eller musklene i hodet og nakken, som fra et kraftig fall eller nakkesleng (whiplash) kan føre til TMD syndrom. Ved slike tilfeller vil aktiv behandling og skreddersydd rehabiliteringstrening (ofte DNF-trening) kunne hjelpe. Andre mulige årsaker inkluderer:

  • Å gnisse eller bite tennene sammen, noe som legger mye press på leddet
  • Feilstilling av den myke puten eller skiven i kjeveleddet
  • Leddgikt
  • Stress, som kan føre til at du strammer ansikts- og kjevemusklene eller biter tennene sammen
  • Fibromyalgi (bløtvevsrevmatisme)
  • Muskelspenninger i nakken og skuldre

Godt tips: Tøy ut anspente og forkortede muskler i nakken med nakkehammock

Både stress og nakkespenninger kan være to forverrende faktorer ved TMD syndrom. Nakken og kjeven er tett knyttet sammen, biomekanisk sett, og redusert nakkebevegelighet kan påvirke kjevefunksjonen. Derfor kan en nakkehammock være et godt selvhjelpsverktøy. Her tøyer du nemlig både nakkemusklene og nakkevirvlene samtidig. I tillegg kan du kombinere dette med avspenningsteknikker for å stresse ned og roe ned kroppen. 10 minutter daglig kan være nok. Du kan lese mer om eller kjøpe nakkehammock her.

2. Symptomene på TMD Syndrom?

TMD syndrom forårsaker ofte sterke smerter og ubehag. Det kan være midlertidig eller vare i mange år. TMD syndrom er ofte noe som er langvarig, og som vil kreve en helhetlig tilnærming innenfor fysikalsk behandling og rehabiliteringstrening. Det kan påvirke en eller begge sider av ansiktet ditt. Flere kvinner enn menn har det, og det er mest vanlig blant personer mellom 20 og 40 år.

Symptomer og kliniske tegn kan inkludere:

  • Smerter eller ømhet i ansiktet
  • Trykkømhet over kjeveleddet
  • Plager i nakken og skuldrene
  • Vondt i eller rundt øret når du tygger, snakker eller åpner munnen på vidt gap
  • Problemer når du prøver å åpne munnen vidt
  • Kjever som låser seg i åpen eller lukket munnstilling

Du kan også oppleve tannpine, hodepine, nakkesmerter, svimmelhet, øreverk, hørselsproblemer, smerter i øvre skulder og øresus (tinnitus).

  • Klikke-, knepping- eller raspelyder i kjeveleddet når du åpner eller lukker munnen eller tygger. Dette kan være ledsaget av smerter, eller oppleves smertefritt
  • Følelsen av å være sliten i ansiktet
  • Problemer med å tygge eller et plutselig ubehagelig bitt – som om de øvre og nedre tennene ikke passer ordentlig sammen
  • Hevelse på siden av ansiktet ditt

Godt tips: Selvmassasje med arnicasalve på kjeveleddet

Arnicasalve er kjent for sin dokumenterte effekt mot smerter og symptomer grunnet artrose (leddslitasje). Blant annet er det en kjent studie som viser til at arnica var like effektivt som Ibuprofen i behandling av håndartrose.² Det kan ha positiv effekt på ledd, både i form av anti-inflammatoriske og smertelindrende effekt, noe som også kan være meget gunstig hvis man er rammet av TMD syndrom. Du kan lese mer om eller kjøpe lindrende arnicasalve her.

3. Hvordan blir TMD diagnostisert?

Noen andre tilstander kan forårsake lignende symptomer, slik som bihuleproblemer, leddgikt eller tannkjøttsykdom. For å finne ut hva som forårsaker symptomene dine, vil klinikeren spørre om helsehistorikk og gjennomføre en fysisk undersøkelse.

Den kliniske undersøkelsen

Klinikeren vil sjekke kjeveleddene dine for smerte eller ømhet og lytte etter klikk, poppe eller gnisselyder når du beveger kjeven. De vil også sørge for at kjeven din fungerer som den skal og ikke låses når du åpner eller lukker munnen. I tillegg vil de teste bittet ditt og se etter problemer med ansiktsmusklene og kjevemusklene dine.

Bildediagnostisk utredning av TMD syndrom

Våre klinikere kan henvise deg til røntgenbilder av hele ansiktet, slik at de kan se kjevene, kjeveleddene og tennene dine, med mål om  å utelukke andre problemer. De må kanskje utføre andre prøver også, som MR undersøkelse. MR kan vise om leddskiven er i riktig posisjon når kjeven din beveger seg.

4. Egentiltak og selvhjelp mot TMD

Det er ting du kan gjøre på egenhånd for å lindre TMD-symptomer. Klinikeren din kan foreslå at du prøver:

  • Ta reseptfrie medisiner: Ikke-steroide ant-iinflammatoriske legemidler (NSAIDs), som ibuprofen, kan lindre muskelsmerter og hevelser. Konsulter med din fastlege før du starter medikamentell behandling.
  • Påfør varme eller kjøl ned området: Påfør en stor gjenbrukbar multipakning (kan utføre varme og kuldebehandling) på siden av ansiktet og tinningen i ca. 10 minutter. Gjør noen enkle kjevestrekninger (hvis kiropraktoren eller fysioterapeuten anbefaler dette). Når du er ferdig, hold et varmt håndkle eller vaskeklut mot siden av ansiktet ditt i omtrent 5 minutter. Utfør denne rutinen noen ganger hver dag.
  • Spis myk mat: Spis ting som yoghurt, potetmos, cottage cheese, suppe, eggerøre, fisk, kokt frukt og grønnsaker, bønner og korn. Skjær maten i små biter slik at du tygger mindre. Unngå hard, knasende mat (som kringler og rå gulrøtter), seig mat (som karameller) og tykke eller store biter som krever at du åpner munnen på vidt gap.
  • Unngå ekstreme kjevebevegelser: Forsøk å holde gjesping og tygging til et minimum, unngå spesielt ting som tyggegummi og is, og ikke rop, syng eller gjør noe som tvinger deg til å åpne munnen mye.
  • Unngå uvaner: Ikke hold telefonen mellom skulderen og øret. Øv på god holdning for å redusere nakke- og ansiktssmerter.
  • Hold tennene litt fra hverandre så ofte du kan. Dette vil avlaste trykket på kjeven din. Sett tungen mellom tennene for å kontrollere gnissing i løpet av dagen.
  • Lær avspenningsteknikker for å bidra til å løsne kjeven. En fysioterapeut eller kiropraktor kan vanligvis hjelpe deg. Vurder også stressreduksjonsterapi og daglige kjeveøvelser. En akupressurmatte kan være en glimrende måte for å jobbe med avspenning i nakke, øvre rygg – og dermed også kjeveregionen.

Godt tips: Triggerpunktmatte med nakkestøtte

Som nevnt er muskulære spenninger og stress ofte en sentral komponent av kjevesmerter og TMD syndrom. Avspenningsteknikker kan hjelpe deg med å redusere muskelspenninger. En populær utgave innebærer bruk av triggerpunktmatte, også kjent som akupressurmatte. Denne er ideell fordi det også medfølger en nakkepute med massasjepunkter, som gjør at du kan få optimal avspenning. Du kan lese mer om eller kjøpe denne her.

5. Konservativ behandling ved TMD og kjevesmerter

Det finnes en rekke teknikker som brukes innen konservativ behandling av TMD syndrom og kjevesmerter. Her ser vi nærmere på fem av dem. Husk at våre klinikere ved Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi gjerne hjelper deg med utredning, behandling og rehabiliteringsterapi for kjeveplager.

5 behandlinger for TMD syndrom

  1. Nattkjeveskinne: Disse plastmunnstykkene sitter over de øvre og nedre tennene dine, slik at de ikke berører hverandre. De reduserer gnissing av tenner og korrigerer bittet ved å sette tennene i en mer riktig posisjon.  Nattskinne brukes mens du sover, men det finnes skinner du kan bruke hele dagen. Tannlegen din vil fortelle deg om du gnisser tenner – og eventuelt hvilken type nattskinne du trenger.
  2. Terapeutisk laser: Dette reduserer smerte og betennelse og hjelper deg med å bevege kjeven friere og åpne munnen bredere. En større systematisk oversiktsstudie viste til 12 studier som dokumenterte positiv effekt mot TMD syndrom.¹
  3. Triggerpunktbehandling: Manuell behandling rettet mot ømme ansiktsmuskler og kjevemuskler kalt «triggerpunkter» for å gi lindring.
  4. Fysikalsk behandling. En fysioterapeut eller kiropraktor kan hjelpe deg med kjevemuskelavlastning og instruere deg i spesifikke kjeveøvelser som vil hjelpe deg til å unngå spenninger.
  5. Kjeveleddsmobilisering: Tilpasset mobilisering av kjeveleddet kan lindre ømhet og forbedre mobiliteten.

Studie: Terapeutisk laser lindrer smerter grunnet TMD syndrom og stimulerer reparasjon

muskuloskeletal-laserterapi

En systematisk oversiktsstudie, den sterkeste formen av forskning, viser til at terapeutisk laser er en trygg og effektiv behandlingsform mot smerter grunnet TMD syndrom.¹ Studien konkluderte med følgende:

«The results demonstrate that LLLT appears to be efficient in diminishing TMD pain with variable effects on the outcome of secondary parameters. Also, LLLT provides advantages as the therapeutic regimen is non-invasive, reversible, with fewer adverse effects, and may also improve the psychological and emotional aspects associated with TMDs. Therefore, this systematic review highlights the role of LLLT as a promising therapeutic regimen for TMDs.»

Med andre ord fant de god dokumentasjon på at denne behandlingsteknikken har god effekt mot TMD syndrom og kjevesmerter. De beskrev følgende virkemåter som grunnlag for denne effekten:

«LLLT may act via numerous mechanisms of action, including facilitating the release of endogenous opioids, augmenting tissue repair and cellular respiration, increasing vasodilatation and pain threshold, and decreasing inflammation.»

De dokumenterte altså følgende effekter av behandling med terapeutisk laser:

  • Naturlig utskillelse av smertedempende enkefaliner og endorfiner (produsert i hjernen)
  • Stimulerer reparasjon av vev (inkludert bløtvev og leddvev)
  • Økt celleaktivitet (mitokondriell funksjon)
  • Økt blodåresirkulasjon
  • Redusert betennelse
  • Økt smertekapasitet

Dette er en behandlingsform vi har gode resultater med, og gjerne kombinerer med triggerpunktbehandling og / eller tørrnåling for optimal effekt. Men hvilke teknikker man bruker kommer altså an på alvorligheten på kjevesmertene. Vi minner om at alle våre klinikkavdelinger utfører og har omfattende kompetanse innen terapeutisk laser og tørrnåling.

Husk at hvordan våre dyktige klinikere behandler din kjeveproblematikk er avhengig av funnene på den funksjonelle undersøkelsen av kjeve og nakke. I majoriteten av tilfellene består behandlingen av en kombinasjon av behandlingsteknikker, samt korrigerende og styrkende rehabiliteringsøvelser.

6. Trening og øvelser ved kjevesmerter

  • Video med øvelser mot kjevesmerter og TMD syndrom

Ved kroniske og langvarige kjevesmerter og TMD syndrom er det viktig å tenke helhetlig for å bryte ut av smertesirkelen. Vi snakker her om en kombinasjon av gode arbeidsstillinger, daglige kjeveøvelser og avspenning, samt fysikalsk behandling. Nakkeholdningen din og funksjon i øvre rygg er ofte direkte tilknyttet til kjevefunksjonen. For eksempel kan lutet ryggstilling og fremskutt hodestilling føre til ubalanse i kjevemuskulaturen din. Svært ofte er kjevemusklene, dòg stramme, faktisk ofte ganske svake – så daglig bruk av kjevetrener (5 minutter) anbefales også.

 

Godt tips: Styrk kjevemusklene med kjevetrener

Mange tror, feilaktig, at kjevespenninger betyr at man også er ‘for sterk’ i kjeven. Dette er ikke helt riktig, fordi man kan nemlig være både stram og øm i muskulaturen uten å være sterk. Faktisk er jevnlig trening med på å løsne opp i kjevemuskulaturen og styrke både muskelfibrene, samt sirkulasjonen. Mange som ønsker å styrke kjevemusklene bruker en kjevetrener som vist ovenfor. Start gjerne med 2 økter i uken. Du kan lese mer om den eller kjøpe den her. Produktanbefalingen åpner i et nytt leservindu.

Øvelser mot kjevesmerter og TMD syndrom

Husk hvordan vi nevnte at redusert funksjon i nakken og nakkespenninger kan gi dårlig kjevefunksjon. Nettopp derfor vil vi vise deg en video med et treningsprogram bestående av fem øvelser som er gode for nakken din. Her viser kiropraktor Alexander Andorff, som er både allmennkiropraktor og idrettskiropraktor, fram disse øvelsene.

VIDEO: 5 øvelser for nakken og kjeven

Bli med i familien vår og abonner gratis på vår Youtube-kanal (klikk her – lenken åpner i nytt vindu). På kanalen vår finner du en rekke gratis helseressurser og treningsprogrammer tilpasset for dine smertediagnoser.

Spørsmål? Eller ønsker du å bestille en time hos oss?

Hei! Dersom du har spørsmål så kan du gjerne kontakte oss via en av våre kontaktmuligheter eller på vår Facebook-side. Vi besvarer gladelig alle henvendelser. Hvis du ønsker å sette opp en konsultasjon hos oss så har vi også døgnåpen online booking (klikk her – lenken åpner i nytt vindu), slik at du kan finne den timen som passer best for akkurat deg. Du kan også ringe oss innenfor våre åpningstider. Vi er her for deg, og minner om at vi besvarer alle spørsmål du måtte ha.

Telefon: 64 80 81 10

Epost: eidsvollkiropraktorsenter@outlook.com

«Hos oss er vi opptatt av en grundig utredning, aktiv behandling og korrigerende øvelser ved smerter og skader i kjeveleddet og TMD syndrom. Våre metoder er kunnskapsbaserte og er tilrettelagt for at du skal oppleve best mulig smertelindring og funksjonell forbedring.

Ikke i Eidsvoll (Akershus)?

Hvis du ikke er i nærheten av Eidsvoll, minner vi også om at Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse har flere klinikkavdelinger andre steder i Norge, inkludert Oslo (Lambertseter) og Aust-Agder (Grimstad).»

Med de beste ønsker om god helse videre,

Det tverrfaglige teamet på Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi

Kilder og forskning

  1. Ahmad et al, 2021. Low-level laser therapy in temporomandibular joint disorders: a systematic review. J Med Life. 2021 Mar-Apr; 14(2): 148–164.
  2. Widrig et al, 2007. Choosing between NSAID and arnica for topical treatment of hand osteoarthritis in a randomised, double-blind study. Rheumatol Int. 2007 Apr;27(6):585-91.

Bilder og kreditering

Coverbilde: iStockPhoto (lisensiert bruk) Stock photo ID: 1413574030 Credit: alex-mit

Bilde 1 (TMD leddet): iStockPhoto (lisensiert bruk) Stock photo ID: 1413574030 Credit: alex-mit

Bilde 2 (kjevebehandling): iStockPhoto (lisensiert bruk) Stock photo ID: 698126364 Credit: karelnoppe

Artikkel: Temporomandibulær Dysfunksjon (TMD syndrom)

Skrevet av: Våre offentlig autoriserte kiropraktorer og fysioterapeuter

Faktasjekket: Våre artikler baserer seg alltid på seriøse kilder, forskningsstudier og forskningstidsskrifter – slik som PubMed og Cochrane Library. Vennligst kontakt oss dersom du oppdager noe feil eller har kommentarer.

Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi
Følg oss:
Latest posts by Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi (see all)
0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.