Revmatisme og muskelsmerter

Revmatisme og muskelsmerter

Muskelsmerter er svært vanlig blant revmatikere. Men hvorfor er det egentlig slik? Her ser vi på lenken mellom revmatisme og muskelsmerter, samt hvordan du får smertelindring.

Det finnes over 200 varianter av revmatiske diagnoser. En rekke av disse er assosiert med både smerter og betennelsesreaksjoner i muskler, bindevev og sener. I denne guiden vil du lære mer om hvorfor det er slik, samt hva man kan gjøre for å oppnå symptomatisk lindring og funksjonell bedring.

Gode tips: I denne artikkelen vil vi se nærmere på mekanismene som fører til muskelsmerter blant revmatikere. Vi ser også nærmere på anbefalte øvelser mot muskelspenninger. Blant annet vil vi se nærmere på tilpasset trening med strikk (pilatesbånd) og bruk av skumrulle. Alle produktanbefalinger åpner i et nytt leservindu.

I denne artikkelen vil du lære mer om:

1. Revmatisme: 4 mekanismer som gir muskelsmerter

2. Revmatisme: Skadevev og arrvev

3. Symptomer ved revmatiske muskelsmerter

4. Behandling og rehabiliteringstrening

5. Oppsummering: Revmatisme og muskelsmerter

6. Still oss spørsmål (helt uforpliktende)

1. Revmatisme: 4 mekanismer som gir muskelsmerter

Flere revmatiske diagnoser har noen av de samme underliggende fysiologiske virkemåtene. Dette inkluderer, blant annet, følgende:

  • Forhøyet smertesensitivitet
  • Væskeansamling og ødem
  • Økt forekomst av betennelse (inflammasjon)
  • Økt risiko for bløtvevsskader og avrivninger (grunnet betennelse og ødem)

Når vi får forhøyede smertesignaler i muskler og bløtvev, vil dette også gjerne medføre en sammentrekning og forkortning i muskelfibrene (muskelspenninger). Som et resultat av dette ender vi opp med både muskelknuter, kortere bevegelighetsutslag og redusert sirkulasjon i området. Vi kan oppsummere disse fysiologiske smertemekanismene i fire punkter:

  • Kortere muskelfibre
  • Mindre sirkulasjon
  • Redusert bevegelighet
  • Svekket reparasjon

Disse fire mekanismene legger hovedgrunnlaget for økt forekomst av muskelsmerter blant revmatikere. La oss se på en illustrasjon for å få en bedre oversikt over de fysiske skadeforandringene som kan oppstå grunnet disse mekanismene.

Godt tips 1: Løsne opp i muskelspenninger med skumrulle (trykk her for å lese mer om den)

En fin og naturlig måte å løsne opp i stramme muskler og stive ledd er ved å bruke en stor skumrulle. Denne er ekstra stor, og kan aktivt rulles inn mot områdene man ønsker å behandle. Inkludert nakkeovergangen og . Klikk på bildet eller lenken for å lese mer om eller kjøpe denne anbefalte skumrullen. Produktanbefalingen åpner i et nytt leservindu.

2. Revmatisme: Skadevev og arrvev

[Figur 1: Illustrasjon som viser normalt vev, skadet vev og arrvev i muskler og annet bløtvev]

For å gjøre det litt enkelt kan vi klassifisere tilstanden i bløtvev og muskler i tre stadier:

  1. Normalt vev
  2. Skadet vev
  3. Arrvev

Disse tre stadiene er vist i illustrasjonen ovenfor (figur 1). Normalt bløtvev innebærer at fibrene har god elastisitet og at det ikke er smertegivende. Skadevev, i form av endret strukturell oppbygning og redusert funksjon, gir også grunnlag for smerter. Dette skyldes blant annet mindre sirkulasjon og oksygen i vevet, noe som resulterer i svekket reparasjon og tilhelingsevne. Det tredje og mest smertefulle stadiet er det vi kaller arrvev. I denne fasen har vevet store strukturelle skader og sterkt svekket funksjon.

3. Symptomer ved revmatiske muskelsmerter

Det er viktig å huske på at smerter er kroppens måte å fortelle deg at noe ikke er helt som det skal være. Dersom man bare ignorerer muskelsmerter over tid er det også høy risiko for at både smertene og muskelstrukturen vil bli gradvis forverret. Vanlige symptomer ved revmatiske muskelsmerter kan inkludere:

  • Lett hevelse og væskeansamling
  • Nummenhet i muskelområdet
  • Refererte smerter fra muskelen og ut mot nærliggende strukturer
  • Smerter ved trykk mot muskelen
  • Svakhet i påvirket muskulatur
  • Økt forekomst av muskelsmerter og gradvis forverring

For å adressere slike symptomer og smerter i musklene er det viktig at man gjør dette på en helhetlig og god måte. Grunnet at mange revmatiske diagnoser er assosiert med inflammasjon i kroppen er det viktig å gjøre det man kan for å oppnå god balanse i kroppen. Dette inkluderer gjerne å redusere stressbelastning, tilpassede øvelser (som stimulerer sirkulasjon og væskedrenasje) og fysikalske behandlingsteknikker.

Godt tips 2: Selvmassasje med arnicasalve mot ømme muskler og ledd

Svært mange revmatikere bruker arnicasalve tilnærmet daglig. Denne salvende kan virke lindrende på ømme muskler og vonde ledd. Den påføres enkelt ved at man masserer den inn selv mot de smertefulle områdene. Du kan lese mer om eller kjøpe den her. Hvis du er mer interessert i capcaicin-salve finner du den her.

Grunnet at revmatisme er kronisk, er det altså svært viktig å kjenne til gode og naturlige selvhjelpstiltak, slik som egenmassasje med lindrende arnicasalve eller capsaicin-salve (varmestimulerende).

Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse: Vi er her for å hjelpe deg

Hei! Ved Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse avd. Eidsvoll Sundet Kiropraktor & Fysioterapi har vi omfattende erfaring og videre utdanning innen behandling og rehabilitering av revmatiske diagnoser. Dette gjelder ved alle våre andre klinikkavdelinger i Norge, inkludert i Oslo (Lambertseter) og Aust-Agder (Grimstad).

4. Behandling og rehabiliteringstrening

Det finnes en rekke gode behandlingsteknikker som kan være behjelpelige ved behandling av revmatiske muskelsmerter. Dette inkluderer:

Ved Vondtklinikkene avd. Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi kombinerer vi vanligvis flere behandlingsteknikker for å oppnå best mulige resultater. Men vi ønsker særlig å nevne terapeutisk laserterapi som et godt behandlingsalternativ ved denne typen plager.

Studie: Terapeutisk laser kan forbedre livskvaliteten og lindre smerter hos revmatikere

muskuloskeletal-laserterapi

Studier har nemlig vist at denne behandlingsformen har anti-inflammatorisk og skadetilhelende effekt. I tillegg har det blitt bevist at lav-dose laser kan gi bedre funksjon, mindre smerter og forbedret livskvalitet for pasienter med revmatisk artritt.¹ De konkluderte med følgende:

«It was concluded that LLLT could improve RA patients’ quality of life, reduce pain, and enhance physical movement.» – Khannazer et al

Dette er en behandlingsform vi har gode resultater med, og som alle våre klinikere er godt trent innenfor. Dette er en behandlingsteknikk vi tilbyr ved alle våre klinikkavdelinger i Norge. Vi kombinerer det ofte med tørrnåling (intramuskulær stimulering med nåler) for optimalisert effekt.

Tilpassede rehabiliteringsøvelser mot revmatiske muskelsmerter

Vi nevnte tidlig i artikkelen at man gjerne bruker strikktrening ved rehabiliteringstrening for revmatikere. Dette innebærer gjerne bruken av en spesiell strikk vi kaller for pilatesbånd. Den har egenskaper og en passform som gjør at den egner seg spesielt godt. Trening med strikk er regnet for å være en av de tryggeste måtene man kan trene på, da man unngår overbelastning og ugunstige treningsposisjoner. Litt lenger ned i artikkelen viser vi fram en treningsvideo med anbefalte strikkøvelser for nakke, skulderblad og skuldre.

Godt tips 3: Bruk kompresjonshansker med kobberinfusjon

Å ha på kompresjonshansker kan bidra til å redusere hevelser i hender og fingre. I tillegg er det en rekke studier som viser at det kan stimulere blodsirkulasjon og gi et sterkere grep. De aller fleste av oss, ikke bare revmatikere, kan faktisk ha god nytte av økt sirkulasjon i hendene. Disse hanskene er kobberinfusert (kobber i materialet) som gjør dem stødigere og gir bedre varmestimulering. Du kan lese mer om dem eller kjøpe de her.

5. Oppsummering: Revmatisme og muskelsmerter

En rekke revmatiske diagnoser medfører en kraftig økning i muskelplager og smerter. For å få best mulig kontroll over situasjonen er det viktig med en helhetlig tilnærming bestående av egentiltak, tilpassede rehabiliteringsøvelser og fysikalsk behandling. Særlig terapeutisk laserterapi kan være en spesielt gunstig behandling for revmatikere. Ta gjerne kontakt med oss dersom du har spørsmål angående denne behandlingsformen.

VIDEO: 5 styrkeøvelser for skulder og nakke (med strikk)

Her kan du se en video med anbefalte strikkøvelser for skulder og nakke. I denne videoen nedenfor viser kiropraktor Alexander Andorff, som er både allmennkiropraktor og idrettskiropraktor, fram de 5 øvelsene. Det brukes pilatesbånd i videoen og treningsprogrammet.

Bli med i familien vår og abonner gratis på vår Youtube-kanal (klikk her – lenken åpner i nytt vindu). På kanalen vår finner du en rekke gratis helseressurser og treningsprogrammer tilpasset for dine smertediagnoser.

Godt tips 4: Trening med pilatesbånd (elastisk treningsstrikk)

Trening med strikk er helt perfekt for revmatikere, da det er en treningsform som er både trygg og effektiv. Du kan lese mer om eller kjøpe den anbefalte treningsstrikken her. Den har en rekke gode bruksområder og er ypperlig for å stimulere økt sirkulasjon i anspente muskler og bløtvev. Produktanbefalingen åpner i et nytt leservindu.

Spørsmål? Eller ønsker du å bestille en time hos oss?

Hei! Dersom du har spørsmål så kan du gjerne kontakte oss via en av våre kontaktmuligheter eller på vår Facebook-side. Vi besvarer gladelig alle henvendelser. Hvis du ønsker å sette opp en konsultasjon hos oss så har vi også døgnåpen online booking (klikk her – lenken åpner i nytt vindu), slik at du kan finne den timen som passer best for akkurat deg. Du kan også ringe oss innenfor våre åpningstider. Vi er her for deg, og minner om at vi besvarer alle spørsmål du måtte ha.

Telefon: 64 80 81 10

Epost: eidsvollkiropraktorsenter@outlook.com

«Hos oss er vi opptatt av en grundig utredning, aktiv behandling og korrigerende øvelser mot kroniske muskelsmerter og revmatiske lidelser. Våre metoder er kunnskapsbaserte og er tilrettelagt for at du skal oppleve best mulig smertelindring og funksjonell forbedring.

Ikke i Eidsvoll (Akershus)?

Hvis du ikke er i nærheten av Eidsvoll, minner vi også om at Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse har flere klinikkavdelinger andre steder i Norge, inkludert Oslo (Lambertseter) og Aust-Agder (Grimstad).»

Med de beste ønsker om god helse videre,

Det tverrfaglige teamet på Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi

Forskning og Kilder

  1. Hossein-Khannazer et al, 2022. Low-Level Laser Therapy for Rheumatoid Arthritis: A Review of Experimental Approaches. J Lasers Med Sci . 2022 Dec 10:13:e62.

Bilder og kreditering

Coverbilde: iStockphoto (lisensiert bruk). Stock photo ID: 1212058627 Credit: Albina Gavrilovic

Bilde 2: iStockphoto (lisensiert bruk). Stock photo ID: 2065617269 Credit: Guzaliia Filimonova

Artikkel: Revmatisme og muskelsmerter – Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi

Skrevet av: Våre offentlig autoriserte kiropraktorer og fysioterapeuter ved Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse

Faktasjekket: Våre artikler baserer seg alltid på seriøse kilder, forskningsstudier og forskningstidsskrifter – slik som PubMed og Cochrane Library. Vennligst kontakt oss dersom du oppdager noe feil eller har kommentarer.

Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi
Latest posts by Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi (see all)
0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.