Alt du Bør Vite om Prolaps i Ryggen [Stor Guide]

Prolaps i Ryggen (Coverbilde for artikkel med samme navn)

Alt du Bør Vite om Prolaps i Ryggen [Stor Guide]

Er du lei av at prolaps i ryggen ødelegger humøret? Her er en stor guide som vil gi deg bedre forståelse for hva et prolaps i ryggen egentlig er – og hva som kan gjøres med det.

Sannheten er at de aller fleste prolaps og tilhørende symptomer kan bli markant bedre. Derfor er det utrolig frustrerende når mange blir gående med skiveskader som begrenser bevegelighet og gir ryggsmerter – uten å gjøre noe med det. Ved å bryte ned skadevev, forbedre lokal blodsirkulasjon og fremme bevegelighet i nærliggende ledd kan man legge til rette for mindre avklemming av nerver, samt gradvis tilheling.

Gode tips: På slutten av denne artikkelen viser vi deg en video med et treningsprogram tilpasset for deg med ryggprolaps. I tillegg snakker vi mer om hvordan terapeutisk laser kan stimulere raskere reparasjon i den skadde og sprukne mellomvirvelskiven, samt hvordan traksjonsbehandling (spinal dekompresjon) kan gi bedre plassforhold mellom ryggvirvlene dine. Her ønsker vi også å trekke fram bruken av idrettsmassasje og tørrnåling for å lindre muskelspasmer nær ryggprolapset. Vi gir også ergonomiske råd og tips for selvhjelp som kan brukes i hverdagen, inkludert bruken av ryggstrekker, bekkenliggepute og avlastende halebeinspute.

I denne artikkelen vil du blant annet lære mer om:

1. Hvordan langvarige skader fører til skadevev og dårlig funksjon

2. Forskning: Traksjon og mobilisering gir økt skivehøyde og fjerner nerveavklemming

3. Hva er et prolaps i ryggen?

4. Symptomer og tegn på ryggprolaps

+ Dermatomer

+ Hvilken nerverot er rammet?

5. Årsaker til at man får prolaps i ryggen

6. Diagnose: Hvordan stiller man diagnosen ryggprolaps?

7. Behandling av prolaps i ryggen

+ Intramuskulær stimulering (IMS)

+ Moderne kiropraktikk og fysioterapi

+ Laserterapi

+ Traksjonsbehandling (spinal dekompresjon)

+ Når vurderer man kirurgisk inngrep og operasjon (nasjonale retningslinjer)?

+ Egentiltak ved ryggprolaps

8. Trening og øvelser mot ryggprolaps (inkluderer TRENINGSVIDEO)

+ Lavtrykksøvelser med redusert buktrykk

Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse: Vi tar ryggprolaps på alvor!

Hei! Ved Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse avd. Eidsvoll Sundet Kiropraktor & Fysioterapi har vi omfattende erfaring og videre utdanning innen utredning, behandling og rehabilitering av smerter og skader som involverer nervene og mellomvirvelskiver. Dette gjelder ved alle våre andre klinikkavdelinger i Norge, inkludert i Oslo (Lambertseter) og Aust-Agder (Grimstad). Blant de best dokumenterte behandlingsmetodene mot ryggprolaps ønsker vi å nevne terapeutisk laser, tørrnåling (dry needling), spinal traksjon (strekker ryggvirvlene fra hverandre) og triggerpunktbehandling. Vi kombinerer dette med korrigerende rehabiliteringsøvelser som gjenoppretter og styrker ryggmusklene dine igjen.

1. Langvarige skader fører til skadevev og dårlig funksjon

Et prolaps i ryggen er en skiveskade som kan føre til avklemming av nerver og nervevev. Som et resultat av nerveavklemmingen så får vi også en rekke reaksjoner i nærliggende muskler og ledd – blant annet at nærliggende ledd blir stive og dysfunksjonelle, som igjen fører til at man bruker ryggen på feil måte. Dette fører igjen til følgefeil og økt kompresjon mot det involverte området.

Gradvis svakere og vondere rygg

En annen sak er hvordan muskel og senevevet reagerer på den reduserte bevegeligheten og skiveskaden i området. For det som skjer med bløtvev som ikke brukes riktig er nemlig at det gradvis blir svakere og mer smertesensitivt. Dette er bedre kjent som skadevev, og slikt bløtvev har høyere risiko for muskelspasmer, rifter og å avgi akutte smerter i området. Dårlig funksjon fører rett og slett til nedbryting av friskt bløtvev og gradvis omdanning til smertesensitivt skadevev (som vist i illustrasjonen ovenfor).

Negative, fysiologiske forandringer

For å oppsummere kan det å bli gående med smerter og skader uten å gjøre noe med det, blant annet føre til:

  • Forkalkninger og artrose
  • Kronisk muskelsvinn (tap av muskelfibre)
  • Redusert blodsirkulasjon
  • Stadig lavere skivehøyde (disse klemmes sammen når de blir mer dehydrerte)
  • Svakere muskulatur i området
  • Svekket nervefunksjon i skadeområdet
  • Økt forekomst av smerter og stivhet

Noe av det mest alvorlige med å gå lenge med ryggprolaps er det at det kan føre til vedvarende svekket funksjon i de påvirkede musklene og hudområdet. Vedvarende nerveavklemming kan nemlig over tid føre til at nervene blir svakere og dermed ikke sender nervesignaler på samme sterke måte som før.

2. Behandling for å stimulere reparasjon og skiveregresjon

Vi bruker moderne og tilpassede behandlingsmetoder for å stimulere mer bevegelse i nærliggende ledd, bryte ned skadet bløtvev og forbedre muskel, nerve, bindevev og senehelse. Det benyttes blant annet laserterapi, manuelle nervetensjonsteknikker og bløtvevsbehandling (inkludert spesifikk intramuskulær akupunktur hvis det er indisert) for å få deg tilbake til den smertefrie hverdagen som du fortjener.

Forskning: Traksjon og leddmobilisering gir økt skivehøyde

Dekompresjon og Traksjonsbehandling

Ved prolaps ligger normalt sett de nederste leddene i ryggen litt for tett innpå hverandre – som også gjør at de myke mellomvirvelskivene blir «skviset sammen». På klinikken vår bruker vi en spesialbenk som kalles traksjonsbenk – på denne ligger man i en skånet stilling samtidig som klinikeren bruker benken for å gradvis strekke og åpne de nederste leddnivåene i ryggen. Dette fører til at det trekker væske inn i skivene og at leddene ikke ligger like tett sammen som tidligere.

En større forskningsstudie konkluderte med at denne typen av behandling fører til markant nedgang av ryggsmerter samtidig som det gir fysisk bedre plass nederst i ryggen og mindre trykk mot mellomvirvelskivene (1). Uten dette trykket kan blodsirkulasjonen strømme til skaden og bidra til at skaden og nervevevet gradvis leges.

Hvis du ønsker at vi skal undersøke og behandle dine prolapsplager, så kan du kontakte oss eller bestille en konsultasjon via online booking. Vi skal gjøre vårt ytterste for å få deg tilbake til en hverdag som ikke er preget av smerter.

Godt tips 1: Strekk ut ryggvirvlene med en ryggstrekker

Som nevnt ovenfor er ofte sammenklemte ryggvirvler og reduserte plassforhold en sentral faktor ved ryggprolaps. Dette fører også til økt belastning på nærliggende muskler, samt selve leddoverflatene, som kan gi økte lokale smerter og nerveavklemming. En aktiv tilnærming til trange forhold i ryggen kan være å bruke en ryggstrekker, eller ryggtraksjonsbrett, for spinal dekompresjon (å strekke virvlene fra hverandre slik at væsken kan trekke inn i de dehydrerte skivene). Så lite som 10-15 minutter daglig bruk kan ha en god effekt. Du kan lese mer om eller kjøpe denne anbefalte ryggstrekkeren her.

3. Hva er et prolaps i ryggen?

Før vi går mer i detalj rundt dette, så ønsker jeg å vise dere fire ulike stadier av mellomvirvelskiveutvikling og skiveskader. Se bildet nedenfor for å se hvordan skivedegenerasjon, skiveutbukning, prolaps og alvorlig prolaps kan se ut.

En mellomvirvelskive er den myke skiven som ligger mellom ryggvirvlene dine. Den består av et ytre lag som heter annulus fibrosus (et fibrøst og hardere skall) og et indre lag kalt nucleus pulposus (den myke massen inne i selve skiven). Skivene inne i ryggen din er det som gjør at ryggen kan bevege seg i alle mulige retninger – uten disse ville ryggsøylen vært stiv som en pinne.

De 4 stadiene av en skiveskade

Nå skal vi gå nærmere innpå de fire stadiene som en skiveskade gjerne utvikler seg gjennom – fra den initielle slitasjen og helt til det utvikler seg til et større prolaps.

Stadie 1: Skivedegenerasjon

De aller fleste mennesker på jorden vil ha en eller annen form for bruksslitasje på mellomvirvelskivene. Det er så normalt som du får det. Men hvis slitasjen og skivedegenerasjonen er mer utbredt og betydelig, så er dette et varsko om at funksjonaliteten i ryggen din ikke er helt der den burde være. Det er også et tegn på at du gjør visse feilbelastninger og at du ikke stimulerer nok tilheling og sirkulasjon inn mot de gjeldende områdene.

Stadie 2: Skiveutbukning

I stadie 2 har den myke massen begynte å buke utover mot den ytre veggen – og dette fører til at mellomvirvelskiven også dyttes litt bakover ut mot spinalkanalen, men ikke nok til å legge press eller irritasjon mot noen nerver. Igjen, så er det helt normalt å ha asymptomatiske skivebukninger, men det kan altså indikere at man bør gjøre visse forandringer i sin biomekaniske hverdag for å unngå videre utvikling.

Stadie 3: Skiveprolaps

Et skiveprolaps har oppstått når nucleus pulposus, altså den myke massen, har brutt gjennom ytterveggen – og dermed buler deler av mellomvirvelskiven ut mot spinalkanalen. Dersom prolapset er stort nok vil det kunne legge trykk på nerver og avklemme dem. Ved slik nerveavklemming vil man kunne oppleve sensoriske og/eller motoriske symptomer som tilsvarer den nerven som ligger i klem.

Symptomene vil altså følge såkalte ‘dermatomer’ og de musklene som får sin strømføring av den involverte nerven. Senere i artikkelen vil vi gå mer i detalj rundt denne symptomatikken. Vi vil også understreke at man kan ha prolaps uten nerverotsaffeksjon – altså uten at prolapset trykker på nærliggende nerver. Faktisk er det slik at mange av oss går rundt med såkalte asymptomatiske prolaps.

Stadie 4: Betydelig skiveprolaps

Symptomene vi opplever ved et skiveprolaps vil ofte være direkte knyttet til omfanget av skiveskaden – altså størrelse, posisjon og hvor mye de buker ut mot spinalkanalen. Det vanligste er at et prolaps trykker ut mot den ene siden – altså venstre eller høyre side. Men det kan også være midtstilt, slik at det trykker mer direkte inn mot ryggmargen.

Et større midtstilt prolaps er sjeldnere, men vil kunne føre (i meget sjeldne tilfeller) til det vi kaller Cauda Equina Syndrom – som rett og slett innebærer en total avklemming av nervene fra det involverte området og ned. Som igjen vil kunne føre til nummenhet i begge beina samtidig, analsphincterproblematikk (umulig å holde igjen bak), samt blæreparese (tilnærmet umulig å starte en urinstråle). Hvis man opplever slike symptomer må man ta kontakt med legevakten eller legen sin omgående.

Slik kan vi gi deg bedre skivehelse

Våre klinikere er topptrent innen utredning, behandling og tilpasset opptrening av skiveskader og prolaps. Vi benytter oss av den nyeste forskningen og evidensbaserte behandlingsmetoder som fjerner trykket mot den utsatte skiven, og dermed sørger for at skiven og nervevevet kan leges igjen. I tillegg stimulerer vi skadeområdet for å øke lokal blodsirkulasjon, lymfatisk drenasje og reparasjonsprosesser.

For å oppsummere litt om hva slags effekter behandlingen vil kunne ha:

  1. Bryte ned skadevev
  2. Stimulere økt sirkulasjon og næringsstoffer inn mot skadeområdet
  3. Bidra til bedre skivehøyde og forbedret plass for mellomvirvelskivene
  4. Mobilisere og øke bevegeligheten i nærliggende ledd – ofte bekkenovergangen og hoftene
  5. Riktig bevegelighet og bedrede plassforhold vil øke blodsirkulasjonen og reparasjonsevnen for mellomvirvelskivene

Godt tips 2: En forbedret ergonomisk sovestilling gir mindre trykk på mellomvirvelskiven

Du er kanskje kjent med at majoriteten av gravide sover på siden med bekkenliggepute mellom knærne? Dette er for å lindre og forebygge smerter i bekkenet, korsryggen og hoftene. Ved å ligge på siden med beina trukket opp foran deg er det også mindre sammenklemming av mellomvirvelskivene, noe som innebærer at væske kan trekke inn i den skadde og dehydrerte skiven.

Lar den skadde skiven hydrere og reparere seg

Med andre ord kan denne sovestillingen legge til rette for raskere reparasjon av skiveprolapset, samt bedre restitusjon for nærliggende muskler og ledd. I tillegg har bekkenliggeputen en praktisk festestropp som gjør at den holder seg på plass gjennom natten. Et glimrende egentiltak som egner seg godt for deg med ryggprolaps eller langvarige korsryggsmerter. Du kan lese mer om den eller kjøpe den her.

4. Symptomer på prolaps i ryggen

Prolaps i Ryggen - Avklemming av L3 nerveroten

Et ryggprolaps og dets symptomer vil variere basert på hvilken nerve som er involvert.

I bildet ovenfor ser vi et prolaps i nivå L3-4 med trykk mot tredje lumbale nerverot. Denne nerven gir blant annet strømtilførsel til iliopsoas (hoftebøyeren) og quadratus lumborum (viktig del av ryggstabilisatorene), så en delvis avklemming av denne nerven vil føre til redusert kraft i disse musklene. Kraftsvikten er normalt sett proporsjonalt med avklemmingen – så en større nerveirritasjon vil gi større reduksjon i styrke.

Kompenseringsplager? Gjett om!

Dette skjer da, normalt sett, kun på en side av kroppen – og hva tror du skjer med bevegelsesmønsteret og bruken av muskulatur når vi blir funksjonelt svakere på en side? Ja, helt riktig, kroppen kompenserer og tar hensyn til svakhetene. Noe som fører med seg en kaskade av uheldige feilbelastninger – slik som overkompensering på motsatt side og underaktivitet på den påvirkede siden. Over tid vil dette naturlig nok kunne føre til muskelubalanser, muskelspenninger og feilbruk.

Godt tips 3: Selvmassasje med varmemuskelsalve

I området rundt et ryggprolaps, samt i den tilhørende nervedistribusjonen, vil man ofte oppleve en betydelig økning i muskelspenninger og muskelspasmer (plutselige hoggende smerter grunnet sammentrekninger i ryggmusklene). Dette skyldes irritasjonen og avklemming mot den nærliggende nerven. En svært god selvhjelpsmetode mot slike muskelsmerter kan være å påføre varmemuskelsalven som vist her. Du masserer inn et tynt lag (den inneholder nemlig capsaicin, den aktive ingrediensen i chili), og lar det virke i form av økt blodsirkulasjon og en betydelig reduksjon i lokale muskelspenninger. Du kan lese mer om eller kjøpe denne varmt anbefalte dyptvirkende, stimulerende varmemuskelsalven her. PS: Mange melder også om god effekt av selvmassasje med lindrende Arnicasalve.

Uff da! Så det var muskelpåvirkning, men hva med det sensoriske?

Ja, for det er jo ikke sånn at nervene bare styrer muskulaturen vår? Neida, de gir jo også følelse til huden og bestemmer hvor mye vi kjenner ved berøring og ytre påvirkning. Dette innebærer altså at man kan oppleve et vidt spektet av forskjellige sensoriske symptomer:

  • Brennende følelse i huden
  • En trykkende følelse i visse deler av huden
  • Ilinger
  • Manglende følelse (hyposensitivitet)
  • Nummenhet
  • Prikking (parestesi)
  • Smerter ved selv lett berøring (allodynia)
  • Strømmende ubehag ned i lår, legg og / eller fot
  • Strålende, intense smerter nedover beinet

Hvilke symptomer du opplever er varierende fra person til person – men hvor vi opplever de vil være avhengig av hvilken nerve som er irritert eller avklemt. Det vil altså følge et bestemt dermatom.

Dermatomer: Hvilken nerverot er rammet?

Dermatomer - Oversikt over hvordan ulike nervepåvirkninger kan gi følelseendringer i lår, bein og fot

I illustrasjonen ovenfor ser du en oversikt over dermatomer. Denne oversikten hjelper oss med å forstå hvilke områder som er utsatt ved de ulike nerveavklemminger. Nå som vi har fått bedre forståelse for hvordan et prolaps kan påvirke både muskler og hudfølelse, så vil vi altså gå nærmere inn på hvordan de forskjellige nerveavklemmingene (i nivåene L3-S1) vil kunne presentere seg – både motorisk og sensorisk. Vi vil nå se nærmere på følgende områder:

  • L2-L3 (andre og tredje korsryggsvirvel)
  • L3-L4 (tredje og fjerde korsryggsvirvel)
  • L4-L5 (fjerde og femte virvel i lumbal columna)
  • L5-S1 (også kjent som lumbosakralovergangen)

Nerverotsaffeksjon i L2-L3

Å få et prolaps med nerverotsaffeksjon i denne regionen er ekstremt uvanlig. Dette skyldes at prolaps gjerne rammer de områdene som er mest utsatt fra hverdagslige aktiviteter og rene gravitasjonskrefter – ikke områder som ligger høyere opp i korsryggen.

Men, hvis vi skulle være så uheldige å få et prolaps i L2-L3, så er et naturlig spørsmål: Hvilke nerverot er påvirket ved et prolaps i L2-3? Svaret på det er L3 (altså tredje lumbalnerve). Den vil kunne gi symptomer som vist nedenfor.

  • Motorisk: Påvirkning av hoftebøyeren (iliopsoas) og ryggstabilisatorene (quadratus lumborum).
  • Sensorisk: Vil kunne gi sensoriske forandringer primært sett i setet og fram mot forsiden av låret.

Nerverotsaffeksjon i L3-L4

Desto lenger ned i korsryggen vi kommer – desto mer vanlig blir det å kunne rammes av prolaps i området. Å bli rammet av et prolaps med nerverotsaffeksjon i L3-L4 er fortsatt noe uvanlig, men det forekommer. Ved et prolaps i L3-4 så vil det være L4-nerveroten (fjerde lumbalnerven) som er påvirket.

  • Motorisk: Påvirkning av setemusklene (gluteus medius og minimus), ryggstabilisatorene (quadratus lumborum) og deler av lårmuskulaturen (tensor fascia latae, quadratus femoris, tibialis anterior)
  • Sensorisk: Vil gi hudforandringer primært sett på framsiden av låret, men også noe ned mot knehasen og øvre leggregionen.

Nerverotsaffeksjon i L4-L5

Når vi kommer ned til L4-L5 så er vi inne på et av de vanligste områdene som rammes av prolaps. Det er faktisk det nest vanligste området. Ved et prolaps i L4-5 med nerverotsaffeksjon så vil det være L5-nerveroten (femte lumbalnerven) som er avklemt.

  • Motorisk: Påvirkning av setemusklene, lårmuskulatur, legg og muskulaturen som går ned i tærne. Vanligvis er det størst utslag på EHL (extensor hallucis longus) ved påvirkning av L5-nerveroten.
  • Sensorisk: Vil gi følelsesforandringer som kan gå helt ned i leggen og videre ut i foten, samt fram mot stortåen.

Nerverotsaffeksjon i L5-S1

L5-S1 er det området som oftest rammes av prolaps. Prolaps i L5-S1 med trykk mot nerven vil påvirke S1-nerveroten (første sakralnerven).

  • Motorisk: Påvirkning av setemusklene, lårmuskulatur, legg og muskulaturen i og under foten. En av de vanligste svakhetene man vil kunne se ved et slikt prolaps er at tåhev blir vanskelig å utføre på den påvirkede siden.
  • Sensorisk: Vil kunne gi følelseforandringer som kan gå nedover beinet, mot utsiden av leggen og videre mot utsiden av foten.

Vanlige symptomer ved ryggprolaps

For å oppsummere noen av de vanligste symptomene har vi laget denne listen, men de vil altså – som vi har skrevet i detalj ovenfor – variere avhengig av hvilken nerve som er påvirket.

  • Begrenset bevegelighet i ryggen
  • En følelse av verking i beinet, låret, leggen og / eller foten
  • Muskelspasmer i ryggen og / eller beina
  • Smerter som er verre ved hosting og nysing
  • Strålende smerter ned i beinet
  • Svekket muskelstyrke i påvirkede områder

Studie: Laserterapi er effektivt mot nervesmerter grunnet skiveskader

Vår klinikk er en moderne og forskningsbasert klinikk. Dette innebærer at vi alltid vil jobbe målrettet og dedikert med å holde oss i toppen av eliten inn utredning og behandling av diagnoser i muskler, sener, nerver og ledd.

Derfor kombinerer vi også ulike behandlingsteknikker for å oppnå best mulige resultater for deg som pasient. En større studie (2) viste at 8 behandlinger med laserterapi mot skiveprolaps i nakken ga betydelig bedring med reduserte smerter, mindre muskelspastisitet og forbedret blodsirkulasjon.

Sterkere mikrosirkulasjon gir raskere skivereparasjon

Vi har tidligere også skrevet artikler om forskningsstudier som viser til at laserterapi gir sterkere mikrosirkulasjon i det behandlede området – og dokumentert raskere tilheling av skadet bløtvev. Ved å kombinere dette med traksjonsbehandling, tilpassede hjemmeøvelser og mobilisering kan vi forbedre behandlingsresultatene ved skiveprolaps i ryggen ytterligere.

Studie: Slik stimulerer laserterapi forbedret reparasjon

Her vil jeg gjerne referere til en studie som vi skrev om i den store informasjonsguiden vi skrev om artrose i knærne. Der viste vi nemlig til en forskningstudie publisert i det anerkjente forskningsstidskriftet Journal of Photomedicine and Laser Surgery. I den nevnte studien undersøkte man effekten laserterapi kunne ha mot svekkelser og smerter grunnet kneartrose. I bildet nedenfor kan du se resultatene fra en termografiundersøkelse (brukes blant annet til å måle blodsirkulasjon).

De to bildene du ser ovenfor er såkalte termografiske undersøkelser av knærne – hvor man vurderer mikrosirkulasjonen i de scannede områdene. I forskningsstudien hadde man to grupper. En gruppe fikk laserbehandling og en gruppe fikk kun placebo. Behandlingene ble utført 2 ganger i uken over 4 uker – altså 8 behandlinger totalt sett. Resultatene var fantastiske.

  • Bilde A: Her ser vi målinger fra en termografiundersøkelse av kneet til pasienten før 8 behandlinger med laserterapi.
  • Bilde B: Noter deg den markante forskjellen fra bilde A. Man kan tydelig se at bildet er lysere og at sirkulasjonen i området er signifikant forbedret – som man også så via blodsirkulasjonsmålingene. Relevansen dette har for deg med prolapsproblematikk, er at dette betyr at området får betydelig mer næring til det skadde nervevevet og selve prolapset. Dette er altså en av hovedårsakene til at laserbehandling kan vise til raskere skadetilheling ved både skader i bløtvev og nervevev. Studien viste også at denne bedringen vedvarte selv ett år etter de nevnte behandlingene.

Sterk faglig kompetanse innen terapeutisk laserterapi

muskuloskeletal-laserterapi

Våre terapeuter er godt trent i terapeutisk laserterapi i vår moderne klinikk. En spennende og godt dokumentert behandlingsteknikk som virkelig supplementer de andre behandlingsformene vi også bruker inn mot plager og smerter i muskler, nerver, sener og ledd.

5. Årsaker til ryggprolaps

Prolaps i ryggen oppstår normalt sett grunnet feilbelastning over lengre tid, men kan også i mer sjeldne tilfeller oppstå akutt ved dysergonomiske løft eller belastninger.

Vi deler det gjerne inn i en kombinasjon av følgende årsaker:

  • Dårlig ergonomi
  • Tunge løft
  • Overvekt
  • Redusert funksjon i muskler og ledd
  • Røyking
  • Statisk, stillesittende arbeid (som komprimerer de nedre skivene i ryggen)

Repetitivt arbeid med løft og vridninger

Det finnes visse yrker som er mer utsatt for skiveskader enn andre, men det er viktig å nevne at det gjelder både fysisk tunge yrker og yrker hvor man har en mer stillesittende hverdag. Noen jobber innebærer gjentatte løft og vridninger, for eksempel arbeid på et varelager, som kan innebære at det dannes mikroskader over tid hvis belastningene utføres på en lite ergonomisk måte – som også gir gradvis mer trykk på skivene og dermed lavere skivehøyder.

Etter hvert vil det hele kunne kulminere i et skiveprolaps. Dette skjer også fordi funksjonen er redusert i området og at belastningen blir gjentatt dag etter dag – uten at området får sjansen til å reparere seg tilstrekkelig mellom belastningene. Husk derfor på å variere belastningene i hverdagen, gjøre ryggleksene dine, og å oppsøke hjelp hos oss hvis du opplever at u har mistet kontroll over smertene.

6. Hvordan diagnostiserer man et prolaps i ryggen?

Ved undersøkelsen hos oss benytter vi kliniske og funksjonelle metoder som kan diagnostisere majoriteten av ryggprolaps. Ved behov har vi også henvisningsrett til bildediagnostikk (f.eks. MR undersøkelse eller røntgen) dersom dette er medisinsk indisert. Det er spesielt MR som er det mest hensiktsmessige ved mistanke om ryggprolaps.

Våre klinikere er offentlig autorisert helsepersonell og har henvisningsrett, samt sykmeldingsrett. Hos oss vil du og alltid bli tatt på det høyeste alvor av våre eksperter med elitekompetanse innen rygg og prolapsproblematikk.

For å stille diagnosen og finne ut hvilken nerve som er involvert benytter vi oss av flere faktorer. Disse består av:

  • Anamnese og historietagning
  • Analyse av symptomer og kliniske tegn
  • Funksjonell undersøkelse og klinisk utredning
  • Spesialtester og eventuell bildediagnostikk

Ved å samle informasjon gjennom de ulike fasene av førstegangskonsultasjonen vil klinikeren danne seg et grunnlag for å stille diagnosen – og finne ut hvorfor du har smerter. En god klinisk undersøkelse vil danne grunnlaget for hvordan man legger opp videre behandling og opptrening – i henhold til kliniske retningslinjer. Våre klinikere bruker blant annet en serie med spesialutviklede undersøkelser kalt nervetensjonstester (bl.a. Slumps test, Lasegue og Modifisert Lasegue) for å finne ut hvor nerven er avklemt.

Våre klinikere skal alltid være innen eliten av muskuloskeletal og idrettsmedisinsk kompetanse – derfor har flere av våre terapeuter også tatt eksaminering i FIFA (Fifa Medical Diploma). Vi følger alltid kliniske retningslinjer både i forhold til utredning og behandling – for å sikre best mulige resultater.

7. Behandling av prolaps i ryggen

Tidligere i artikkelen var vi innom hvordan vi bruker en kombinasjon av ulike behandlingsmetoder for å avlaste den avklemte nerve, stimulere til økt skivehøyde og bidra til raskere tilheling i området.

Behandlingen er alltid tilpasset den enkelte pasient – og man tar hensyn til alder, sykdomshistorikk og det totale smertebildet ved oppsett av behandlingen.

Forskningsbasert og i henhold til kliniske retningslinjer

Våre klinikere benytter seg av forskningsbasert, fysikalsk og høyteknologiske behandlingsmetoder for å sikre deg best mulige resultater. Dette kan blant annet inkludere manuelle teknikker, leddkorrigering, spinal traksjon, spesifikke øvelser, intramuskulær stimulering (IMS), laserterapi og terapeutisk ultralyd.

Kombinasjon av aktiv behandling og rehabiliteringstrening for optimale resultater

Våre behandlingsplaner er alltid basert på forskning og evidens – og som moderne kiropraktorer kombinerer vi ulike behandlingsmetoder for å oppnå best mulige resultater. Dette inkluderer manuelle teknikker, leddkorrigering, spesifikke øvelser, skivetraksjon (dekompresjon av skiveskader), intramuskulær akupunktur (tørrnåling), laserterapi og terapeutisk ultralyd. Som vi skrev tidligere i artikkelen har både traksjonsbehandling (1) og laserterapi (2) godt dokumentert effekt mot skiveprolaps.

Vi benytter blant annet:

Du kan lese mer om de forskjellige behandlingsmetodene på klinikken vår ved å klikke på lenkene ovenfor. Ta ellers gjerne kontakt med oss hvis du har noen spørsmål angående dine plager og om hvordan vi kan hjelpe deg.

Mulige positive effekter ved behandling av skiveskader og prolapsproblematikk hos oss:

  • Bedre bevegelsesutslag i rygg, hofter og bekken
  • Forbedret sirkulasjon til det skadde området
  • Mindre ryggsmerter
  • Økt kapasitet og belastningsevne
  • Økt skivehøyde og bedre plassforhold mellom ryggvirvlene (1)

Så du vil alltid kunne kjenne deg trygg på at våre behandlingsopplegg er basert på moderne forskning med dokumentert effekt. Vi kombinerer behandlingsteknikker med dokumentert effekt og spesifikke hjemmeøvelser. Grunnet vår helhetlige tilnærming har vi ofte enda bedre resultater enn i de viste studiene – grunnet at disse studiene ikke implementerer spesifikk trening i sin effekt.

Kirurgisk inngrep er noe de nye retningslinjene har gått mer og mer bort fra, da studier viser at fysikalsk behandling i kombinasjon med korrigerende øvelser ofte har bedre resultater – uten risikoene som en operasjon kan innebære. Det er dòg slik at visse skiveprolapsproblemer ikke responderer tilfredsstillende på behandling, og at man i slik tilfeller vil måtte ta en ryggoperasjon.

Egentiltak ved ryggprolaps

Majoriteten av ryggprolaps oppstår i de laveste skivenivåene – ofte L5/S1.  Når våre pasienter spør oss om egentiltak gir vi tips om ergonomiske tiltak som reduserer kompresjonsbelastning på mellomvirvelskivene. Det som kanskje er et av de enkleste og beste tiltakene er det som kalles for halebeinspute. En ergonomisk sittepute som fordeler belastningen bort fra halebeinet og de nederste ryggvirvelene. Ideelt for de med ryggprolaps og nerveirritasjon i lavryggen. Et annet godt egentiltak er å sove med bekkenpute.

Godt tips 4: Avlast den skadde mellomvirvelskiven ved bruk av ergonomisk halebeinspute (lenken åpner i nytt vindu)

Flere av oss har jobber som innebærer mye statisk sitting. En ergonomisk sittepute har den fordelen at den er lett å ta i bruk. Trykk på bildet eller lenken her for å lese mer om eller kjøpe denne anbefalte sitteputen som vil kunne hjelpe deg med å avlaste de skadde skivene dine.

8. Øvelser og trening ved prolaps i ryggen

Det er flere faktorer som må adresseres dersom vi har et ryggprolaps og ønsker å få bedre funksjon i ryggen. Fase 1 vil primært fokusere på å avlaste den involvert nerven gjennom fysikalske teknikker og korrigerende traksjon av ledd, samt skiver – i kombinasjon med spesifikke hjemmeøvelser. Hvis problemet har vært der over lengre tid er det viktig å smøre seg med tålmodighet, men belønningen er stort sett verdt å vente på. Alle våre klinikere tilhørende Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse har en særegen faglig interesse innen utredning og behandling av prolaps.

To tilpassede treningsprogrammer for deg med skiveprolaps i ryggen

Nedenfor vil du se noen enkle treningsprogrammer som kan egne seg for deg med skiveprolaps. Øvelsene er vist fram av Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse sin egen kiropraktor Alexander Andorff. Det ene treningsprogrammet sitt hovedformål er å tøye opp og å fjerne trykk fra avklemte nerver. Det andre programmet er designet for å gradvis styrke muskulaturen i og rundt den skadde mellomvirvelskiven – slik at den kan gro og bli gradvis sterkere igjen.

VIDEO: 4 tøyeøvelser mot isjias

VIDEO: 5 styrkeøvelser mot ryggprolaps

Bli med i familien og abonner på vår Youtube-kanal (klikk her – lenken åpner i nytt vindu). På kanalen finner du en rekke helseressurser og treningsprogrammer tilpasset for dine smertediagnoser.

La oss hjelpe deg tilbake til en smertefri hverdag

Vi er levende opptatt av at du skal få bedre funksjon i muskler, ledd, nerver og sener. Våre klinikere jobber alltid med å være i eliten innen utredning og behandling av muskuloskeletal problematikk. Det spiller ingen rolle om du er fra Eidsvoll, Nord-Odal, Minnesund, Feiring, Råholt, Nes eller Fenstad – vi kan hjelpe deg med å få en forbedret forståelse av hvorfor du har vondt og deretter hjelpe deg med å bli kvitt disse smertene.

Våre moderne kiropraktorer og klinikere innehar også både henvisningsrett og sykmeldingsrett – dersom dette skulle vise seg å være nødvendig for en optimalisert forbedring.

«Mange av oss har dårlig samvittighet for at vi lar ryggproblemene gå veldig lenge før vi oppsøker hjelp, men sannheten er at det tilnærmet aldri er for sent å gjøre noe med smertene. Ved ryggprolaps – og generelt sett også de fleste andre muskel og skjelettlidelser – så er det viktigste å finne områdene som gir deg majoriteten av symptomatikken. Ved ryggprolaps vil dette primært være området hvor nervevevet ligger avklemt – og første oppgave vil være å dekomprimere, samt frigjøre trykket mot den utsatte nerven. Vi vil også understreke at en prolaps kan regrediere (skiveregresjon), altså trekke seg tilbake, hvis man legger forholdene til rette for det.

Ved en grundig undersøkelse og utredning av din prolapsproblematikk så kan vi hjelpe deg med å forstå hvorfor du får prolaps i ryggen – og ved å bedre funksjonaliteten i kritiske områder kan man ta tak i selve årsaken til at du er så uheldig å rammes av gjentatte episoder med prolaps.»

Spørsmål? Eller ønsker du å bestille en time hos oss?

Hei! Dersom du har spørsmål så kan du gjerne kontakte oss via en av våre kontaktmuligheter eller på vår Facebook-side. Vi besvarer gladelig alle henvendelser. Hvis du ønsker å sette opp en konsultasjon hos oss så har vi også døgnåpen online booking (klikk her – lenken åpner i nytt vindu), slik at du kan finne den timen som passer best for akkurat deg. Du kan også ringe oss innenfor våre åpningstider. Vi er her for deg, og minner om at vi besvarer alle spørsmål du måtte ha.

Telefon: 64 80 81 10

Epost: eidsvollkiropraktorsenter@outlook.com

«Hos oss er vi opptatt av en grundig utredning, aktiv behandling og korrigerende øvelser. Våre metoder er kunnskapsbaserte og er tilrettelagt for at du skal oppleve best mulig smertelindring og funksjonell forbedring.

Ikke i Eidsvoll (Akershus)?

Hvis du ikke er i nærheten av Eidsvoll, minner vi også om at Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse har flere klinikkavdelinger andre steder i Norge, inkludert Oslo (Lambertseter) og Aust-Agder (Grimstad).»

Med de beste ønsker om god helse videre,

Det tverrfaglige teamet på Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi

Kilder, forskning og referanser

1. Choi et al. The Effects of Manual Therapy Using Joint Mobilization and Flexion-distraction Techniques on Chronic Low Back Pain and Disc Heights. J Phys Ther Sci. 2014 Aug; 26(8): 1259–1262.

2. Takahashi et al. Low Level Laser Therapy for Patients with Cervical Disk Hernia. Laser Ther. 2012 Sep 30; 21(3): 193–197.

Artikkel: Alt du bør vite om prolaps i ryggen – Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi

Skrevet av: Våre offentlig autoriserte kiropraktorer og fysioterapeuter ved Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse

Faktasjekket: Våre artikler baserer seg alltid på seriøse kilder, forskningsstudier og forskningstidsskrifter – slik som PubMed og Cochrane Library. Vennligst kontakt oss dersom du oppdager noe feil eller har kommentarer.

Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi
Følg oss:
Latest posts by Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi (see all)
0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.