Piriformis Syndrom (Nerveavklemming i Setet)

Piriformis syndrom (nerveavklemming i setet)

Piriformis syndrom er synonymt med nerveavklemming i setet. Piriformismuskelen kan gi trykk mot isjiasnerven i setet, kjent som isjialgi eller falsk isjias.

Men, tro oss, det er ingenting falsk med isjiassmertene forårsaket av piriformis syndrom. Smertene kan være helt på linje med isjias som stammer fra skiveproblemer i ryggen eller nerveirritasjon i bekkenovergangen. Og dermed gi grunnlag for smerter i rumpa og veldig lignende nervesmerte, samt nummenhet og prikking i beinet, som ved isjiasproblematikk (1). Våre fysioterapeuter og kiropraktorer ved Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi hjelper deg med utredning, behandling og rehabilitering av piriformis syndrom.

Piriformis og bekken bør være bestevenner…

Piriformismuskelen og bekkenleddsfunksjon går hånd i hånd – anatomisk og biomekanisk sett. Ved feilfunksjon i en av partene vil man gjerne se en overkompensering og feilbelastning i den andre parten. Et godt eksempel her blir bekkenproblematikk i form av bekkenlåsning eller bekkenløsning. Når bekkenleddet er for lite bevegelig, eller mer folkelig kalt ‘låst’, så vil ikke piriformismuskelen kunne fungere ordentlig. Som et resultat av redusert bekkenleddsfunksjon vil man da gjerne kunne se tilstramninger og muskelspasmer i setemuskulaturen. Inkludert den dyptliggende piriformismuskelen.

Godt tips: Nederst i artikkelen finner du også en treningsvideo med øvelser mot piriformis syndrom. Vi gir også visse ergonomiske råd som kan hjelpe deg i hverdagen ved smerter i setet, slik som bruk av halebeinspute for god avlastning når du sitter og bruk av bekkenliggepute når du sover. I tillegg til dette kan også selvmassasje mot de nærliggende bekkenleddene, sakrum og hoftene med arnicasalve fungere direkte lindrende. Alle produktanbefalinger åpner i et nytt leservindu.

I denne artikkelen vil du blant annet få svar på:

  1. Hva er musculus piriformis?
  2. Symptomer ved piriformis syndrom
  3. Behandling av piriformis syndrom
  4. Øvelser mot piriformis syndrom (inkludert video)

Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse: Vi tar nerveavklemming på alvor!

Hei! Ved Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse avd. Eidsvoll Sundet Kiropraktor & Fysioterapi har vi omfattende erfaring og videre utdanning innen utredning, behandling og rehabilitering av smerter og skader som involverer nervene, inkludert isjialgi og piriformis syndrom. Dette gjelder ved alle våre andre klinikkavdelinger i Norge, inkludert i Oslo (Lambertseter) og Aust-Agder (Grimstad). Blant de best dokumenterte behandlingsmetodene mot piriformis syndrom ønsker vi å nevne terapeutisk laser, tørrnåling (dry needling), bekkenleddmobilisering og trykkbølgebehandling. Vi kombinerer dette med korrigerende rehabiliteringsøvelser som gjenoppretter muskulær balanse i hoftene, setet og bekkenet.

Ekspertise innen utredning og behandling av nerveirritasjon og avklemming

Våre offentlig godkjente klinikere med ekspertise innen dette fagområdet vil kunne hjelpe deg med utredning og behandling av din problematikk. Denne ekspertisen er viktig for å kunne kartlegge og finne ut av hva som forårsaker smertene dine – her er det blant annet viktig å kunne skille mellom prolaps og piriformis syndrom. Våre terapeuter innehar også offentlig henvisningsrett til bildediagnostisk utredning (inkludert MR, røntgen og CT) og legespesialister (e.g. nevrolog og revmatolog) dersom dette er medisinsk indisert. Denne artikkelen er skrevet av vårt dyktige tverrfaglige team som du kan lese mer om her.

1. Hva er musculus piriformis?

Piriformismuskelen er en muskel lokalisert dypt inne i setet, bak musculus gluteus maximus (den store setemuskelen). Noen flere detaljer angående musculus piriformis:

  • Den starter i sakrum og går deretter ut til øvre festet på lårbeinet
  • Bidrar til å rotere hoften og snu beinet utover
  • Går diagonalt, tvers over setet, med isjiasnerven like under

Som du ser i punkt 3 ovenfor går den altså tvers over isjiasnerven, og det er denne anatomiske plasseringen som gjør at det kan forekomme gnisninger og nerveavklemming.

Årsaker til piriformis syndrom

Grunnen til at piriformis syndrom oppstår kan være vanskelig å sette fingeren på. Men fall på setet, overbelastning over lengre tid (gjerne grunnet statisk sitting over lang tid) eller bekkenproblematikk er vanlige årsaker. Dette innebærer også at musklene i området gjerne blir gradvis strammere og mer anspente, noe som igjen fører til at de trykker gradvis inn mer og mer mot isjiasnerven. Noe som er grunnlaget for at man må jobbe aktivt inn mot musklene i området for å forbedre tilstanden. I tillegg er det svært viktig at man må jobbe aktivt med muskelubalanser for å få normalisert god funksjon igjen. Hos oss hjelper vi deg både med aktiv behandling og korrigerende rehabiliteringsøvelser – slik at du blir både friskere og sterkere igjen!

2. Symptomer ved piriformis syndrom

En meta-analyse, bestående av forskningsstudiene innen tematikken, konkluderte med at det er fire hovedsymptomer ved piriformis syndrom (1). Disse inkluderer:

  • Smerter i setet (rumpa)
  • Forverrede smerter når man sitter
  • Trykkømhet over sitteknuten og smerter ved manøvre som øker muskeltensjonen i piriformis
  • Redusert utslag på strakt beinløft (Lasegues test), samt nerveirritasjon

Smerter i setet

Grunnet tilstramningen i selve muskulaturen, så vil man gjerne oppleve lokale smerter i setet ved piriformis syndrom. Faktisk så kan man vel faktisk si at dette er et av hovedsymptomene ved denne diagnosen. Vi vet ellers at bekkenproblematikk gjerne er involvert, og at refererte smerter ned i setet er et vanlig symptom ved både bekkenlåsning og bekkenløsning. Derfor er det slik at disse to faktorene gjerne legger seg oppå hverandre og dermed gir deg sterkere setesmerter.

Forverrede smerter når man sitter

Det er kanskje ikke så overraskende at piriformis syndrom forverres ved sitting. Det er primært sett to hovedgrunner til dette:

  • Piriformismuskelen er lokalisert dypt i setet – ved det anatomiske landemerket vi kaller ‘sitteknuten’
  • Isjiasnerven og nervegangen i lavryggen har mindre plass i sittende stilling

Godt tips 1: Bruk ergonomisk halebeinspute for avlastning (lenken åpner i nytt vindu)

I vår moderne hverdag blir det dessverre kanskje litt vel mye sitting. Som nevnt ovenfor kan dette virkelig irritere de dype setemusklene. For deg med nerveavklemming i setet og piriformis syndrom kan dette være en ekstra påkjenning som heldigvis har en ganske enkel løsning. Fordelen med o-formet halebeinspute er at den er enkel å bruke daglig, samt at det kan direkte avlaste de symptomgivende områdene – inkludert isjiasnerven. Trykk på bildet eller lenken her for å lese mer om eller kjøpe denne spesialutformede og ergonomiske halebeinsputen.

Trykkømhet over sitteknuten og smerter ved manøvre som øker muskeltensjonen i piriformis

En smertegivende muskel er også gjerne trykksensitiv ved berøring. Dette kan skyldes skadevev i muskulaturen grunnet langvarig belastning, eller så kan det også stamme fra den underliggende nerveirritasjonen. I illustrasjonen nedenfor ser du forskjellige faser av bløtvev, fra friskt vev til skadevev og arrvev.

Som du ser har også skadevev ikke bare økt smertesensitivitet, men også redusert funksjon og elastisitet. Noe som resulterer i dårligere kapasitet og høyere risiko for skader. Ansamlinger av skadevev kan kjennes ut som harde knuter i muskulaturen, og blir derfor også gjerne kalt for muskelknuter (triggerpunkter).

Muskelknuter i setet og piriformis syndrom

Når vi snakker om muskulære knuter er det altså snakk om forkortede, sammentrukkede og smertesensitive muskelfibre. De er også kjent som triggerpunkter, og kan gi både lokale smerter og det vi kaller refererte smerter (i såkalte smertemønstre). Nedenfor viser vi deg følgende muskelknuter som er kjent for å være involvert ved piriformis syndrom:

  • Musculus piriformis
  • Musculus gluteus maximus
  • Musculus gluteus medius
  • Musculus gluteus minimus

Musculus piriformis (piriformismuskelen)

I illustrasjonen ovenfor ser du hvordan muskelknuter i piriformismuskelen kan gi dype og verkende smerter i setet, samt noe videre ut mot baksiden av hoften, men også mildere smerter og anspent følelse på baksiden av øvre låret. Grunnet at den sitter såpass dypt i setet er det ofte slik at vi anbefaler tørrnåling eller dyp triggerpunktbehandling for å løsne opp i den.

Musculus gluteus maximus

Gluteus maximus er den største setemuskelen vår. Triggerpunkter i denne muskelen kan gi deg vondt inn mot halebeinet, samt smerter inn i sitteknuten.

Musculus gluteus medius

Den nest største setemuskelen vår heter gluteus medius. Triggerpunktene til denne muskelen sitter blant annet på rekke og rad i hoftekammen. Muskelknuten er kjent for å gi dype og verkende smerter i setet, samt noe refererte smerter opp mot korsryggen.

Musculus gluteus minimus

Mange er ikke kjent med at den minste av de 3 gluteal-musklene, gluteus minimus, kan gi refererte smerter nedover beinet og faktisk helt ned mot yttersiden av leggen. Dette understreker igjen viktigheten av å jobbe aktivt inn for å løsne opp i anspente og smertesensitive muskelfibre i setemusklene, for å oppnå optimale resultater mot piriformis syndrom.

Godt tips 2: Selvmassasje med lindrende arnicasalve

Mange bruker lindrende arnicasalve mot smerter og ubehag i muskler og ledd. Du masserer den enkelt og greit inn mot de smertefulle områdene, og gir den litt tid til å virke. En annen fordel er at den har naturlig opphav og ikke er reseptbelagt. Du kan lese mer om eller kjøpe den her.

3. Behandling av piriformis syndrom

Ved behandling av piriformis syndrom har vi fire hovedformål:

  1. Bryte ned skadevev i musculus piriformis og setemusklene
  2. Bidra til forbedret sirkulasjon
  3. Gi økt tøyelighet og muskelelastisitet ved å endre muskelstrukturen
  4. Redusere trykket på isjiasnerven

Disse fire hovedformålene glir litt inn i hverandre, i og med at ved å forbedre den ene så bedres også de andre. Eksempelvis vil man oppleve mindre muskelspenninger dersom nerveirritasjonen avtar. Vi kombinerer gjerne flere ulike behandlingsmetoder i behandlingen av piriformis syndrom, men en kombinasjon som gjerne fungerer godt er intramuskulær akupunktur og kiropraktisk leddmobilisering, samt traksjon dersom det er indisert.

Nøkkelen til bedring ligger i en helhetlig tilnærming

Når vi snakker om en helhetlig tilnærming mener vi altså at vi aktivt behandler alle faktorer som er involvert ved piriformis syndrom. Dette innebærer:

  • Aktiv muskulær behandling
  • Korrigering av muskulære ubalanser
  • Reduksjon av nervetensjon (trykk mot nervevev)
  • Stimulering av optimal leddbevegelighet i korsrygg, bekkenledd og hofter

Tørrnåling og trykkbølge har dokumentert positiv effekt

Nålebehandling har dokumentert effekt mot myofascielle smerter (2), hvorav forskningsstudier har vist at det ikke bare påvirker muskelknuter på en positiv måte, men også nervevev. Vi har også toppmoderne trykkbølgeapparat, som også har dokumentert effekt mot gluteale smerter, slik som ved piriformis syndrom (3). Sistnevnte kan være særlig aktuelt ved mer langvarige og alvorlige tilfeller. Her er det også viktig å huske på at skadetilhelende laserterapi kan være en skånsom og trygg behandlingsform ved slike plager. I behandlingen av piriformis syndrom bruker vi gjerne en kombinasjon av følgende teknikker:

Hvis du vil kan du lese mer om de forskjellige behandlingsmetodene på klinikken vår ved å klikke på lenkene ovenfor. Vi anbefaler som nevnt særlig utprøving av tørrnåling (dry needling), trykkbølgebehandling og / eller skadetilhelende laserbehandling for de som er rammet av piriformis syndrom.

Studie: Terapeutisk laser kan stimulere regenerering og reparasjon av skadde nervefibre

muskuloskeletal-laserterapi

Terapeutisk laser innebærer behandling med konsentrerte lysfotoner. Denne behandlingsformen har i en rekke studier vist til at det kan gi raskere reparasjon av skader i muskler og sener, samt smertelindring. Men studier har også vist at det kan føre til reparasjon av skadde nervefibre i isjiasnerven. En studie i Journal of Laser in Medical Sciences viste til følgende resultater:

«Significant acceleration of revascularization and angiogenesis of the injury site was observed in the experimental group. Furthermore, a reduction of hemorrhages and increase in blood supply was observed. Also, Wallerian degeneration decreased while higher axonal density compared to the control rats was observed.» – Barez et al

Det var altså en markant økning i revaskulæring og angiogenese i det behandlede skadeområdet. På kort norsk betyr dette at man så en betydelig økning i blodsirkulasjon, samt dannelse av nye blodårer inn mot området. I tillegg ble skadeområdet raskere reparert og blodansamlinger i området forsvant raskere. I tillegg til at man også så en betydelig forbedring i nervefunksjonen i området. Med tanke på at det er nettopp isijasnerven som er involvert ved piriformis syndrom, er det også grunnlag for å anbefale terapeutisk laser i behandling av denne diagnosen. Dette er en behandlingsform vi kan vise til svært gode resultater med.

4. Egentiltak og øvelser mot piriformis syndrom (inkludert video)

For å avlaste piriformismuskelen er det viktig å både tøye setemuskulaturen, men også å aktivere nærliggende muskulatur. På denne måten kan man avlaste det smertefulle området, og være med på å bidra til mindre nervetensjon i området. Mange spør oss også om aktive egentiltak de kan bruke i hverdagen – i tillegg til øvelser – da anbefaler vi gjerne bruken av ergonomisk halebeinspute ved lengre sitteøkter, samt bruk av bekkenliggepute for en forbedret sovestilling. I tillegg til triggerpunktballer (se eksempel her – lenken åpner i nytt vindu) for bruk rettet inn mot muskelknuter i setet og lavryggen.

Godt tips 3: Sov bedre ved bruk av bekkenliggepute (lenken åpner i nytt vindu)


Du er kanskje kjent med at gravide bruker bekkenliggepute for en optimal sovestilling for bekken, hofter og korsrygg? Vel, sannheten er at dette også gjelder for alle andre! Ved å sove på siden med en bekkenliggepute mellom knærne vil du få en sovestilling som ikke legger trykk mot piriformis, og som legger til rette for bedre reparasjon og sirkulasjon i området. Trykk på bildet eller lenken her for å lese mer om eller kjøpe denne ergonomiske bekkenliggeputen. Vi tror og håper at du vil kunne ha god effekt av den.

VIDEO: 5 øvelser mot isjias og isjialgi

Bli med i familien og abonner gratis på vår Youtube-kanal (klikk her – lenken åpner i nytt vindu). På kanalen finner du en rekke helseressurser og treningsprogrammer tilpasset for ditt smertebilde.

Spørsmål? Eller ønsker du å bestille en time hos oss?

Hei! Dersom du har spørsmål så kan du gjerne kontakte oss via en av våre kontaktmuligheter eller på vår Facebook-side. Vi besvarer gladelig alle henvendelser. Hvis du ønsker å sette opp en konsultasjon hos oss så har vi også døgnåpen online booking (klikk her – lenken åpner i nytt vindu), slik at du kan finne den timen som passer best for akkurat deg. Du kan også ringe oss innenfor våre åpningstider. Vi er her for deg, og minner om at vi besvarer alle spørsmål du måtte ha.

Telefon: 64 80 81 10

Epost: eidsvollkiropraktorsenter@outlook.com

«Hos oss er vi opptatt av en grundig utredning, aktiv behandling og korrigerende øvelser. Våre metoder er kunnskapsbaserte og er tilrettelagt for at du skal oppleve best mulig smertelindring og funksjonell forbedring.

Ikke i Eidsvoll (Akershus)?

Hvis du ikke er i nærheten av Eidsvoll, minner vi også om at Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse har flere klinikkavdelinger andre steder i Norge, inkludert Oslo (Lambertseter) og Aust-Agder (Grimstad).»

Med de beste ønsker om god helse videre,

Det tverrfaglige teamet på Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi

Kilder og referanser

1. Hopayian et al. Eur J Orthop Surg Traumatol . 2018 Feb;28(2):155-164. Four symptoms define the piriformis syndrome: an updated systematic review of its clinical features.

2. Dunning et al. Phys Ther Rev. 2014 Aug; 19(4): 252–265. Dry needling: a literature review with implications for clinical practice guidelines.

3. Carlisi et al. Clin Rehabil . 2019 Apr;33(4):670-680. Focused extracorporeal shock wave therapy for greater trochanteric pain syndrome with gluteal tendinopathy: a randomized controlled trial.

Bilder og kreditering

Bilde 1 (kiropraktorbehandling av korsrygg): iStockPhoto (lisensiert bruk) Stock photo ID: 1126011093 Credit: Atstock Productions

Bilde 2 (trykkbølgebehandling): iStockPhoto (lisensiert bruk) Stock photo ID: 2169711588 Credit: Vladislav Stepanov

Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi
Følg oss:
Latest posts by Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi (see all)
10 replies
    • Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi
      Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi says:

      Hei Joao, vi utreder og behandler jevnlig denne type av problematikk på klinikken vår – og vi vet hvor hardt slike smerter kan gå utover hverdagsfunksjonen. Prøv gjerne å komme i gang med øvelsene vi viser i videoen, da disse kan hjelpe deg med å løse opp i muskelspenninger og årsaker til nerveirritasjon. Hvis ønskelig kan du også gjerne bestille en time hos oss via online timebestilling hvis du ønsker en klinisk vurdering.

      Ha en fin dag videre!

      Mvh.
      Teamet v/ Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi

      Svar
  1. Tim
    Tim says:

    Har et felt på høyre lår som er nesten følelsesløst ca 10 år. Ble operert for ca 8 år med prolaps i korsryggen. Har noen prolaps i nakken, og er veldig stiv i ryggen om morgenen.

    Svar
    • Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi
      Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi says:

      Hei Tim! Dette kalles for hyposensitivitet – og kan forekomme ved langvarig nerveavklemming. Det er nettopp derfor det er så viktig at man tar nervesymptomer, nervesmerter og generelle smerter på alvor. En tidlig utredning og fysikalsk undersøkelse kan hjelpe til med å unngå at smerter og feilfunksjoner blir langvarige og, i verste fall, kroniske.

      Dòg er det viktig å huske på at det aldri er for sent å få det funksjonelt og smertemessig bedre. Ta gjerne kontakt med oss dersom du ønsker god fysikalsk behandling, grundig utredning og rehabilitering av dine ovennevnte plager.

      Ønsker deg en fin dag videre!

      Vennlig hilsen,
      Teamet v/ Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi

      Svar
    • Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi
      Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi says:

      Tusen takk for hyggelig tilbakemelding! Vi er glade for å høre at du likte artikkelen vår. Håper du syntes den var nyttig og at den kan hjelpe deg framover.

      Vennlig hilsen,
      Teamet v/ Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi

      Svar
  2. Mona
    Mona says:

    Hei! Jeg har tidvis vondt/ veldig ømt i et punkt på venstre side av baken. Det «stråler og pitrer» nedover benet på baksiden av låret og nedover leggen og ut under foten. Merkes godt ved hvile og når jeg skal sove. Merker noe til det ved bevegelse også. Jeg tåler dårlig å bli kaldt på føttene da er det ekstra ille. Jeg har Sjøgren og har jo noe verking i bena i perioder, men dette er på en helt annen måte. Kan det være piriformis syndrom?

    Svar
    • Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi
      Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi says:

      Hei Mona! Som du kan se av denne artikkelen har vi lagt inn en rekke illustrasjoner som viser aktive muskelknuter i setet og den regionen. Merk deg særlig musculus gluteus minimus som har et veldig likt smertemønster med refererte smerter slik som du viser til der.

      Min tanke er at dette kan være piriformis syndrom med involvering av flere faktorer og muskler. Inkludert musculus piriformis og musculus gluteus minimus. En tilnærming som jobber aktivt inn mot disse muskelknutene ved bruk av f.eks. tørrnåling, dyp idrettsmassasje og terapeutisk laser kan være effektivt. Ta gjerne kontakt med meg eller en av mine kollegaer dersom du ønsker hjelp med dette. Minner også om at vi har døgnåpen online timebestilling, og at Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse har flere klinikkavdelinger i Norge dersom du ikke er i nærheten av Eidsvoll Sundet (Akershus).

      Ønsker deg en fin dag videre!

      Vennlig hilsen,
      Magnus v/ Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse avd. Eidsvoll Sundet

      Svar
    • Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi
      Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi says:

      Hei Arthur! Ved piriformis syndrom dreier det seg vanligvis ikke om nerveskade, men heller nerveirritasjon – grunnet feilfunksjon i nærliggende muskler og ledd. Noen er også mer predisponerte for å få denne typen av nerveavklemming i setet – grunnet at de har medfødt kortere muskulatur i området, eller at isjiasnerven ligger litt ugunstig til.

      Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.