Muskelspasmer i korsryggen

Muskelspasmer og hogg i korsryggen

Muskelspasmer i korsryggen er ufrivillige sammentrekninger og spenning av muskler i korsryggen. Muskulære spasmer beskrives ofte som akutte og hoggende smerter. Grunnet at det gjerne kjennes ut som at det kommer som lyn fra klar himmel, blir det også kalt for hekseskudd eller ryggkrampe.

Her i artikkelen vår vil du lære mer om årsaker til muskelspasmer, og hvordan det kan behandles og forebygges på mest effektiv måte. Vi viser også fram anbefalte ryggøvelser, samt gode anbefalte egentiltak for selvhjelp.

Hvor og hva er korsryggen?

[Illustrasjon 1: Oversikt over korsryggens fem ryggvirvler]

Korsryggen er den nederste delen av ryggen. Den består av 5 ryggvirvler, som går fra nederste L5 (femte lumbalvirvel) til L1 (øverste lumbalvirvel). Disse stabiliseres ved hjelp av nærliggende muskulatur, bindevev og sener. Det er spesielt visse utsatte muskler som gir grunnlag muskelspasmer i korsryggen, i form av det vi kaller muskelknuter (triggerpunkter) og spenninger.

Muskelknuter i korsryggen

Musklene våre består av muskelfibre som skal ha visse egenskaper i forhold til fleksibilitet og belastningskapasitet. Ved langvarig feilbelastning over tid eller plutselig overbelastning kan det oppstå skadeforandringer i muskelstrukturen, som gjør de både forkortede og mer anspente. Når muskelfibrene trekkes sammen på denne måten kan de kjennes ut som knuter, og det er der navnet muskelknuter kommer fra. Et kjent synonym er triggerpunkt. De vanligste triggerpunktene i korsryggen inkluderer:

  • Quadratus lumborum (QL)
  • Musculus erector spinae (ryggstrekkerne)
  • Multifidus
  • Iliopsoas (hoftebøyeren)

Triggerpunkt 1: Quadratus lumborum (QL)

I illustrasjonen ovenfor ser du smertemønsteret til muskelen quadratus lumborum, som er en viktig stabilisator for korsryggen. Den er også svært viktig når du bøyer deg eller vrir deg. Man kaller det også gjerne en holdningsmuskel, da den er svært viktig i å opprettholde god ryggholdning. Det er vanlig at det oppstår triggerpunkter og muskelknuter i dette området av korsryggen. Ved å jobbe aktivt inn mot anspente muskler i dette området ved bruk av idrettsmassasje, triggerpunktbehandling og tørrnåling (nålebehandling) kan vi oppnå betydelig symptomatisk og funksjonell bedring.

Triggerpunkt 2: Musculus erector spinae (ryggstrekkerne)

Ryggstrekkerne er, enkelt og greit, hovedmusklene som lar deg stå oppreist. Musklene går langsmed ryggraden, helt fra bunnen av ryggraden og helt opp mot nakken. Når muskelknuter oppstår i disse gir de gjerne dype og verkende smerter i korsyggen, men som også kan kjennes ned mot hoftene. Det er svært viktig å kjenne til disse triggerpunktene, da de ofte er ansvarlige for langvarig lumbago og kroniske korsryggsmerter.

Triggerpunkt 3: Multifidus

Multifidus er en av de aller dypeste og viktigste ryggmusklene vi har. De går på hver side av ryggraden, og spiller en helt sentral rolle i å gi stabilitet og god funksjon til ryggvirvlene våre. Ved feilfunksjon og spenninger i denne muskelen, kan den være en kilde til lokale ryggsmerter. Avhengig av hvilket nivå som er involvert vil vi kunne oppleve forskjellige smertemønster.

Triggerpunkt 4: Iliopsoas (hoftebøyeren)

Mange er ikke kjent med at majoriteten av hoftebøyeren (musculus iliopsoas) fester i bekkenet og på siden av korsryggen. Den har et ganske unikt smertemønster som kan kjennes på siden av korsryggen, samt framsiden av låret og hoften. Å stimulere økt bevegelse i korsryggsleddene med traksjon og leddmobilisering kan hjelpe mot langvarige plager i hoftebøyeren.

Gode tips: Mot slutten av artikkelen viser vi deg en video med øvelser som kan hjelpe mot muskelspenninger i korsryggen. Vi viser deg også gode egentiltak som selvmassasje med lindrende arnicasalve eller varmemuskelsalve, samt utstrekking av ryggvirvlene og forkortede muskler på et ryggtraksjonsbrett (spinal dekompresjon). Alle våre produktanbefalinger åpner i et nytt leservindu.

Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse: Vi tar muskler og smerter på alvor

Hei! Ved Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse avd. Eidsvoll Sundet Kiropraktor & Fysioterapi har vi omfattende erfaring og videre utdanning innen behandling og rehabilitering av smerter og skader i muskler, sener og bindevev. Dette er også gjeldende for våre andre klinikkavdelinger i Norge, inkludert i Oslo (Lambertseter) og Aust-Agder (Grimstad). Blant de behandlingsmetodene med best dokumentasjon mot plager i dette området, vil vi få vektlegge fokus på terapeutisk laser, tørrnåling (dry needling), idrettsmassasje og triggerpunktbehandling. Vi kombinerer dette med korrigerende rehabiliteringsøvelser som gjør musklene dine sterkere og friskere – slik at vi sammen oppnår best mulige resultater for deg.

I denne artikkelen vil du lære mer om:

  1. Årsaker til muskelspasmer i korsryggen
  2. Hvordan man diagnostiserer ryggspasmer
  3. Behandling av muskelspasmer i korsryggen
  4. Forebygging av ryggspasmer
  5. Øvelser og trening mot ryggkramper (inkludert VIDEO)

1. Årsaker til muskelspasmer i korsryggen

Ryggspasmer kan oppstå som resultat av feilbelastning av muskler, sener og ledd i ryggen over tid – eller grunnet akutt overbelastning.. De kan også oppstå grunnet nerveirritasjon eller nerveavklemming, slik som ved skiveprolaps og spinal stenose. Tunge løft med vridning er en vanlig årsak til at man får ryggspasmer. I tillegg til tunge løft, kan all aktivitet som legger overflødig press på musklene og leddene i korsryggen føre til muskelspasmer. Idretter som fotball og golf kan også føre til ryggspasmer fordi de krever at ryggen beveges i plutselige rykk og vridninger.

Skadevev og strukturelle muskelforandringer

  • Feilbelastning vil over tid føre til skadde muskelfibre (skadevev)
  • Disse vil være både smertesensitive og ha svekket belastningskapasitet

Muskelknuter er gjerne både ømme og sammentrukkede ved berøring. Nettopp derfor kan de kjennes ut som knuter når man tar på de. Dette skyldes altså strukturelle forandringer. Det er nemlig slik at skadevev har dårligere blodsirkulasjon, svekket reparasjonsevne og mindre fleksibilitet (ikke like tøyelige som normalt og funksjonelt muskelvev). Ved manglende tiltak, slik som fysikalsk behandling, vil muskelfibrene bli gradvis mer og mer svekket – og over tid kan det nå et punkt hvor det klassifiseres som arrvev (i dette stadiet er det svært smertesensitivt og har økt risiko for skader). Gode behandlingsformer for å forbedre sirkulasjonen og strukturen i musklene er terapeutisk laser, idrettsmassasje og tørrnåling (dry needling).

Godt tips: Strekk ut ryggvirvlene og musklene med ryggtraksjonsbrett

Dekompresjon og Traksjonsbehandling

Anspente ryggmuskler, stive ryggledd og trange plassforhold kan gi grunnlag for smerter i korsryggen. Et ryggtraksjonsbrett hjelper deg med å både tøye ut forkortede muskler i ryggen, samtidig som at det også strekker ryggvirvlene fra hverandre. På denne måten får væske trukket inn og hydrert de sammenklemte mellomvirvelskivene. Noe som kan gi bedre bevegelighet og mindre nerveirritasjon i områdene. Du kan lese mer om eller kjøpe denne anbefalte ryggstrekkeren her.

Studie: Tørrnåling er effektivt selv mot kroniske korsryggsmerter

Nålebehandling

Kronisk lumbago innebærer langvarige smerter i korsryggen. Slike vurderes ofte som vanskeligere å behandle og rehabilitere grunnet at det har dannet seg mer skadevev og svekket funksjon i området. Meta-analyser, som er den sterkeste formen av forskning, har dokumentert at behandling med spesifikke nåler inn mot muskelspenninger kan ha god effekt mot kroniske korsryggsmerter.¹ Resultatene viste:

«Results suggested that compared with other treatments, dry needling combined was more effective in alleviating the pain intensity of LBP post-intervention (standardised mean difference [SMD], -0.42; 95% confidence interval [CI], -0.79 to -0.05; P = .03) and at short- term (SMD -0.99, 95% CI -1.61 to -0.37, P = .002).» – Lara-Palomo et al

Forskerne viste altså til at tørrnåling var signifikant effektiv i lindring av smerter i korsryggen (lumbago). Også ved kroniske og kompliserte varianter. Den underliggende virkemåten innebærer følgende:

  • Økt blodsirkulasjon
  • Økt tilgang på oksygen og næringsstoffer
  • Sterkere reparasjonsrespons
  • Reduserte muskelspenninger
  • Mindre smertesignaler

Dette er en dokumentert behandlingsform som blant annet kan kombineres med terapeutisk laser, samt idrettsmassasje, for enda bedre effekt. Vi kan vise til svært gode resultater ved bruk av denne behandlingsteknikken.

2. Diagnostisering av ryggspasmer

Ved førstegangskonsultasjonen vil våre dyktige terapeuter gjennomføre en grundig klinisk undersøkelse. Denne undersøkelsen undersøker funksjon, mobilitet og bevegelighet i muskler, sener og ledd. De vil også undersøke for nervepåvirkning. Før du kommer til oss, så kan du forberede deg ved å være klar til å fortelle oss mer om:

  • Alvorlighetsgraden på ryggsmertene dine (smerteskala)
  • Hvor ofte de blusser opp
  • Ting som lindrer smertene
  • Når smertene begynte

Sørg også for å fortelle oss om du begynte å få spasmer etter en idrettsulykke eller annen tung fysisk aktivitet, som flytting av møbler. Dette kan hjelpe å fastslå hva som forårsaket spasmene.

Henvisningsrett til bildediagnostisk utredning

Våre moderne kiropraktorer har også henvisningsrett til både magnetisk resonansavbildning (MR undersøkelse), røntgen eller computertomografi (CT) dersom dette er medisinsk indisert. Disse undersøkelsene benyttes normalt sett hvis det foreligger mistanke om skiveprolaps eller annen nerveavklemming. Eller dersom man ikke oppnår ønskede resultater ved behandling og rehabiliteringstrening.

3. Behandling av muskelspasmer i korsryggen

Vi behandler regelmessig pasienter som plages med muskelspasmer og muskelknuter i korsryggen. Ofte skyldes problemet flere faktorer, slik som redusert bevegelighet i korsryggen i kombinasjon med skadevev i det affekterte muskelvevet. Behandlingen består gjerne av en kombinasjon av muskulært arbeid, leddkorrigering og behandlinger som kan promotere reparasjon og forbedret funksjon, inkludert biostimulerende laserterapi, idrettsmassasje og nålebehandling. Vi bruker blant annet følgende behandlingsmetoder:

Studie: Terapeutisk laser gir smertelindring ved langvarig lumbago

muskuloskeletal-laserterapi

Vi nevnte tidligere i artikkelen hvordan tørrnåling (dry needling) er en godt dokumentert behandlingsmetode mot smerter i korsryggen. En annen behandlingsform som er svært nyttig å kjenne til er terapeutisk laser. Dette er behandling hvor man bruker høykonsentrerte lysfotoner (laser) for å stimulere reparasjon og langvarig økning i blodsirkulasjon, samt reparasjon. Meta-analyser har vist at slik behandling gir god effekt mot lumbago.² I tillegg har også andre studier vist at terapeutisk laser gir økt aktivitet i energiverkene til cellene (mitokondriene). Resultatene viste:

«Based on five studies, the WMD in visual analog scale (VAS) pain outcome score after treatment was significantly lower in the LLLT group compared with placebo (WMD = -13.57 [95 % CI = -17.42, -9.72], I(2) = 0 %).» – Huang et al

Oversatt til norsk viste altså studien at behandlingen med terapeutisk laser hadde en signifikant bedre effekt enn kontrollgruppen (placebo). Behandlingsformen er trygg og effektiv. Hvis du er plaget med kronisk lumbago kan dette være et godt alternativ å utprøve. Kontakt oss gjerne dersom du har spørsmål eller lurer på noe.

Godt tips: Selvmassasje med lindrende varmemuskelsalve

Å regelmessig smøre inn anspente og vonde muskler med varmemuskelsalve kan hjelpe deg med å løsne opp i spenninger. I tillegg til å fungere smertelindrende. Men husk å bruke kun et veldig tynt lag, da salven inneholder capsaicin (den aktive ingrediensen i chili), og det å bruke for mye kan derfor gi rødlighet i huden. Veldig populær blant både idrettsutøvere og mosjonister grunnet måten den stimulerer musklene på. Du kan lese mer om eller kjøpe denne anbefalte varmemuskelsalven her.

4. Forebygging av ryggspasmer

Ryggen din jobber hardt for deg. Jo bedre du tar vare på den, jo lavere er risikoen for at du utvikler ryggspasmer. Å benytte mikropauser på arbeid, samt belønne seg selv med en fysikalsk behandling nå og da vil også kunne forebygge ryggplager. Regelmessig bevegelse, samt utføre styrkende øvelser for ryggen og kjernemusklaturen din, vil også hjelpe deg med å holde i gang rygghelsen. Om du ikke er fysisk aktiv nok for øyeblikket, så kan vi gjerne hjelpe deg med å starte opp med et nytt treningsprogram. Våre klinikere vil i tillegg til aktiv behandling også sette sammen korrigerende treningsøvelser som hjelper deg med å få en sterkere og friskere rygg igjen.

5. Trening og øvelser mot muskelspasmer i korsryggen

En mer bevegelig rygg vil også gi bedre forhold for muskulaturen. På samme måte som en mer elastisk muskulatur uten for mye skadevev vil hjelpe på leddbevegeligheten. Når man behandler ryggproblematikk, så er det veldig viktig at man jobber med begge disse nøkkelfaktorene (ledd og muskler) for å få optimale resultater.

VIDEO: 5 øvelser mot stramme ryggmuskler

Her ser du fem gode ryggøvelser som kan fungere lindrende mot anspente muskler i ryggen. Videoen er presentert av Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse sin egen kiropraktor Alexander Andorff, og vi håper du har nytte av dem. Abonner gjerne gratis på youtube-kanalen for flere gode treningsprogrammer.

Godt tips: Løsne opp i anspente muskler med stor skumrulle

En stor skumrulle slik som vist i bildene her kan være veldig praktisk for selvhjelp mot stiv og vond rygg. Den kan brukes aktivt og rulles direkte inn mot muskelspenninger, noe som vil kunne hjelpe til med å løse opp i sammentrukkede muskler og stimulere økt fleksibilitet. Denne modellen er større og lengre enn de fleste andre skumruller, noe som gjør at den har et større bruksområde (både muskler og ledd). Du kan lese mer om eller kjøpe denne skumrullen her.

Spørsmål? Eller ønsker du å bestille en time hos oss?

Hei! Dersom du har spørsmål så kan du gjerne kontakte oss via en av våre kontaktmuligheter eller på vår Facebook-side. Vi besvarer gladelig alle henvendelser. Hvis du ønsker å sette opp en konsultasjon hos oss så har vi også døgnåpen online booking (klikk her – lenken åpner i nytt vindu), slik at du kan finne den timen som passer best for akkurat deg. Du kan også ringe oss innenfor våre åpningstider. Vi er her for deg, og minner om at vi besvarer alle spørsmål du måtte ha.

Telefon: 64 80 81 10

Epost: eidsvollkiropraktorsenter@outlook.com

«Hos oss er vi opptatt av en grundig utredning, aktiv behandling og korrigerende øvelser som faktisk fungerer mot anspente og vonde ryggmuskler. Våre metoder er kunnskapsbaserte og er tilrettelagt for at du skal oppleve best mulig smertelindring og funksjonell forbedring. Hos oss vil du få hjelp til å få en sterkere og friskere rygg igjen!

Ikke i Eidsvoll (Akershus)?

Hvis du ikke er i nærheten av Eidsvoll, minner vi også om at Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse har flere klinikkavdelinger andre steder i Norge, inkludert Oslo (Lambertseter) og Aust-Agder (Grimstad).»

Med de beste ønsker om god helse videre,

Det tverrfaglige teamet på Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi

Forskning og kilder

1. Lara-Palomo et al, 2023. Efficacy of Dry Needling for Chronic Low Back Pain: A Systematic Review and Meta-analysis of Randomized Controlled Trials. Altern Ther Health Med. 2023 Nov;29(8):110-120.

2. Huang et al, 2015. The effectiveness of low-level laser therapy for nonspecific chronic low back pain: a systematic review and meta-analysis. Arthritis Res Ther. 2015 Dec 15:17:360.

Bilder og kreditering

Coverbilde: iStockPhoto (lisensiert bruk) Stock photo ID: 1125554234 Credit: wildpixel

Bilde 1 (anatomisk oversikt over korsryggen): Blausen medical staff (2014). «Medical gallery of Blausen Medical 2014».

Bilde 2: iStockPhoto (lisensiert bruk) Stock photo ID: 1126011093 Credit: Atstock Productions

Bilde 3: iStockPhoto (lisensiert bruk) Stock photo ID: 1525314481 Credit: Vittorio Gravino

Triggerpunkter: David G. Simons, Janet G. Travell, Lois S. Simons. Myofascial Pain and Dysfunction: The Trigger Point Manual.

Artikkel: Muskelspasmer i korsryggen

Skrevet av: Våre offentlig autoriserte kiropraktorer og fysioterapeuter

Faktasjekket: Våre artikler baserer seg alltid på seriøse kilder, forskningsstudier og forskningstidsskrifter – slik som PubMed og Cochrane Library. Vennligst kontakt oss dersom du oppdager noe feil eller har kommentarer.

Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi
Følg oss:
Latest posts by Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi (see all)
0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.