Kroniske Smerter i Muskler og Ledd

Kroniske Smerter i Muskler og Ledd

I denne artikkelen vil du lære mer om kroniske smerter i muskler og ledd. Vi går også nærmere inn på hvordan redusert leddbevegelighet fører til forkortede og smertefulle muskler.

Vi vil blant annet gå gjennom hvordan smertene oppstår og hvordan man kan få det bedre selv om man er rammet kroniske smerter. Etter å ha lest denne guiden om kroniske smerter i muskler og ledd håper vi at du har lært mye nyttig informasjon – og vi ønsker å minne om at du alltid kan stille oss spørsmål hvis du har noe du lurer på. Vi er her for å hjelpe deg!

Kroniske og langvarige smerter påvirker humør og energi

Det er flere som kommer til oss som har hatt betydelige, kroniske smerter over lengre tid. De føler seg gjerne nedstemte og frustrerte da de har blitt fortalt at man ikke kan gjøre noe med kroniske smerter. Slik er det absolutt ikke. Man kan nemlig oppnå både smertelindring og funksjonsbedring ved å jobbe helhetlig og evidensbasert inn mot problematikken. Noe som vil kunne forbedre livskvaliteten for denne pasientgruppen.

Meta-analyse: Behandling med terapeutisk laser kan hjelpe mot fibromyalgi

Blant annet har behandling med terapeutisk laser vist dokumentert positiv effekt mot symptomer og smerter grunnet fibromyalgi, blant annet mindre fatigue (utmattelse), stivhet, antall vonde tenderpunkter, smerteintensitet og forbedret humør. Dette kom fram i en meta-analyse, altså den sterkeste formen av forskning, som undersøkte effekten terapeutisk laser hadde på fibromyalgi.¹

‘The meta-analysis showed that patients receiving LLLT demonstrated significantly greater improvement in their FIQ scores (SMD: 1.16; 95% CI, 0.64-1.69), pain severity (SMD: 1.18; 95% CI, 0.82-1.54), number of tender points (SMD: 1.01; 95% CI, 0.49-1.52), fatigue (SMD: 1.4; 95% CI, 0.96-1.84), stiffness (SMD: 0.92; 95% CI, 0.36-1.48), depression (SMD: 1.46; 95% CI, 0.93-2.00), and anxiety (SMD: 1.46; 95% CI, 0.45-2.47) than those receiving placebo laser.’ – Yeh et al, 2019

Forskere mener at den positive effekten kommer grunnet positiv innvirkning på mitokondrier (energiverkene i cellene), økt blodsirkulasjon (inkludert dannelse av nye blodårer) og sterkere reparasjonsprosesser i muskler, bindevev, sener og leddoverflater. Vi tilbyr denne behandlingsmetoden ved alle våre klinikker, og alle våre offentlig autoriserte klinikere har kompetanse innenfor bruk av terapeutisk laser.

Sterk tverrfaglig kompetanse innen undersøkelse, behandling og opptrening

Ved Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse avd. Eidsvoll Sundet Kiropraktor & Fysioterapi har vi omfattende erfaring og videre utdanning innen utredning og behandling av kronisk smerte. Dette er også gjeldende for våre andre klinikkavdelinger i Norge, inkludert i Oslo (Lambertseter) og Aust-Agder (Grimstad). Forskning har vist at kroniske smerter har en stor påkjenning på mange mennesker i dagens samfunn. I Norge er det svært mange som er rammet av kroniske smertediagnoser, og Norge troner i verdenstoppen i forhold til høyeste sykefravær og uførhet. I forbindelse med dette har mange stilt kritiske spørsmål vedrørende Norges håndtering av denne pasientgruppen. Vi er hvert fall enstemmig enige i at det bør fokuseres mer på forskning innen kroniske smertelidelser på et nasjonalt nivå.

I denne artikkelen vil du blant annet lære mer om:

  1. Hvordan kroniske smerter oppstår
  2. Når smertene blir kroniske
  3. Årsaker til kroniske smerter
  4. Hvordan fysiske smerter kan påvirke psyken
  5. Hvordan helhetlig behandling kan hjelpe deg

1. Hvordan oppstår kroniske smerter?

Kroniske smertepresentasjoner er komplekse og multifaktorielle, så det kan være flere årsaker til at kroniske smerter oppstår. Noen av de mulige årsakene kan være:

  • Autoimmune sykdommer (slik som Sjøgrens syndrom)
  • Bakterielle eller virale Infeksjoner
  • Fibromyalgi
  • Revmatisme
  • Skoliose (skjev ryggrad)
  • Slitasje i ledd (artrose)
  • Traumer og skader (for eksempel bilulykker og nakkesleng)

Kroniske smerter er også krevende psykisk, og kan danne en fysiologisk forhøyet smertesensitivitet i muskler, bindevev og ledd. Dette er kjent som hyperalgesia eller allodynia. Ved det kroniske smertesyndromet fibromyalgi er spesielt musklene og bindevevet (fascia) gjerne involvert. Dette kalles for myofascielle smerter, og slike smerter kan bli kroniske i form av kronisk myofascielt smertesyndrom.

2. Når smertene blir kroniske

Smerter som har vedvart i mer enn 3-6 måneder kategoriseres som kroniske. Kroniske smerter er dessverre svært utbredt, og i følge foreningen for kroniske smertepasienter kan det være så mange som 30% av den norske befolkningen som er rammet av dette. Nettopp derfor er det så viktig å jobbe aktivt for at disse pasientene skal få en best mulig hverdag og forbedret livskvalitet.

Kroniske smerter kan blant annet påvirke:

  • Livskvalitet
  • Sosiale forhold
  • Søvnkvalitet
  • Arbeidskapasitet
  • Energi
  • Hverdagslige gjøremål

Som du forstår av ovenstående kan det å bli rammet av kroniske smerter snu opp-ned på hverdagen til de som er rammet av det. Det påvirker jo nemlig hele spekteret av hverdagen, både det fysiske og det psykiske. Mange med kroniske smerter tar sterke smertestillende medikamenter som er kjente for å ha en rekke negative bivirkninger. Veldig mange av våre pasienter melder om at de kan ta færre smertestillende dersom de bruker reseptfrie, lindrende varmemuskelsalver eller arnicasalver inn mot kjente smerteområder (f.eks. nakke og skuldre).

Godt tips: Masser inn lindrende arnicasalve mot anspente områder

Arnicasalve er et kjent og populært lindrende egentiltak for mange revmatikere og kroniske smertepasienter. Salven kan fungere smertelindrende, og forskning har også vist at arnica har anti-inflammatoriske egenskaper. Du bruker den enkelt ved å massere salven inn mot de smertefulle områdene dine. Du kan lese mer om den eller kjøpe den her. PS: Varmesalve med capsaicin er også et populært og lindrende egenhjelpstiltak.

3. Årsaker til kroniske smerter

Som nevnt tidligere så kan årsakene til kroniske smerter være en kombinasjon av flere ting. For noen har det kommet av en tidligere skade eller operasjon som kan ha påvirket eller skadet nærliggende nerver – dette kalles nevropatisk smerte. Fibromyalgi, en form av kronisk bløtvevsrevmatisme, er en diagnose vi ser regelmessig på klinikken vår. En tilstand som kan gi kroniske smerter grunnet en kombinasjon av bløtvevskade (muskelvev og bindevev), hypersensitivitet (hyperalgesia), og betennelsereaksjoner (nosiseptiv smerte).

Smerter i muskel- og skjelettsystemet er den vanligste typen av kroniske eller langvarige smerter i Norge. Blant de fire vanligste diagnosene til slike kroniske smerter kan vi nevne myofascielt smertesyndrom, fibromyalgi, leddgikt og artrose.

Kroniske smertetilstander i muskler og ledd som vi gir helhetlig hjelp med i klinikken inkluderer:

  • Artrose
  • Fibromyalgi
  • Leddgikt
  • Myofascielle smerter
  • Nakkesleng
  • Nevropatier
  • Revmatiske diagnoser
  • Ryggskader

Ledd påvirker muskler – og vise versa

Leddene våre er til for at vi skal kunne bevege oss normalt. Men en rekke diagnoser eller funksjonelle årsaker kan føre til at de ikke er så bevegelige som vi ønsker. Dette kan, blant annet, skyldes:

  • Artrose
  • Artritt
  • Bruskskader
  • Fasettleddlåsninger
  • Slitasjeforandringer

I ryggen har vi ryggvirvler og i nakken har vi nakkevirvler. Disse fester inn mot hverandre via det som heter fasettledd. Hvis det blir redusert plass i disse kan det oppstå en låsningsfølelse og stivhet. Noe som også fører til at man ikke klarer å bevege området på samme måten som tidligere. Dette vil, over tid, ha negativ påvirkning på nærliggende muskler, da muskelfibrene vil bli både kortere og svakere. En rekke behandlingsmetoder, slik som kiropraktisk leddmobilisering og traksjon, retter seg målrettet inn mot fasettleddene for å trekke de fra hverandre og gi forbedret leddbevegelighet.

Trykkforandringer i leddet kan høres ut som «knepping»

Når disse leddene trekkes fra hverandre kan det ofte høres en «kneppelyd» eller «poppelyd» som gjerne karakteristisk sett assosieres med kiropraktiske leddjusteringer. Disse lydene stammer fra trykkforandringer i leddet, hvor trykket letter og væske trekker inn i fasettleddene eller de myke mellomvirvelskivene – noe som kan bidra til bedre bevegelighet i leddet.

Anspente muskler påvirker også ledd

Leddtilstander kan påvirke muskler og bindevev negativt. Men det samme kan også sies om forkortede og anspente muskler. Vi må huske at det er disse og muskelfestene som trekker leddene inn i bevegelse, og hvis disse er rammet av kroniske smertesyndromer, vil dette kunne ha en negativ påvirkning på leddene våre. Blant annet vil de kunne bli «trukket» nærmere hverandre, som gjør at leddoverflatene ikke kan bevege seg som normalt.

Godt tips: Strekk ut nakkevirvlene og musklene med nakketraksjonsapparat

Nakken er et vanlig smerteområde hos mange av oss, og spesielt blant personer med kroniske smerter eller artrose. Dette skyldes at nakken er utstyrt med flere nervereseptorer som, blant annet, forteller hjernen hvordan musklene og leddene har det. Ved reduserte plassforhold mellom festepunktene i nakkevirvlene og anspente nakkemuskler vil disse sende smertesignaler. Et nakketraksjonsapparat, som vist ovenfor, er et ganske genialt egentiltak for å motvirke dette, da det både strekker ut leddene og tøyer nakkemusklene samtidig. Så lite som 10 minutter daglig bruk kan ha en signifikant positiv effekt. PS: Det finnes også tilsvarende som er laget for å strekke ut ryggen (ryggtraksjonsbrett). Du kan lese mer om eller kjøpe den anbefalte nakkestrekkeren her.

4. Hvordan fysiske smerter kan påvirke psyken

Det psykiske kan naturligvis også bli påvirket av smerter. Kanskje du merker at du er mer frustrert, stresset, nedstemt eller engstelig? Dette er svært vanlig blant folk som opplever kroniske smerter, og når smerten begynner å bli kronisk kan det faktisk påvirke nervebanene som reagerer ved å bli mer sensitive. Forskning viser at når nervesystemet er hypersensitivt kan det lett bli overstimulert og påvirke både følelser og smertenivået. På denne måten kan fysiske smerter gå hardt utover psyken – og kan blant annet bidra til:

  • Dårlig søvn
  • Fatigue og utmattelse
  • Kognitiv svekkelse (hjernetåke)
  • Redusert motivasjon og tiltakslyst

Omfanget av symptomer og smerter assosiert med kroniske smerter og smertesyndromer er enormt. Og nettopp derfor er det så viktig at personer som lider av dette får den helhetlige og empatiske oppfølgingen de trenger. På den måten kan de få både bedre livskvalitet og forbedret funksjonell helse.

5. Slik behandler man kroniske smerter

Alt starter med en grundig funksjonell og klinisk undersøkelse. Ved alle våre klinikker, inkludert Vondtklinikkene avd. Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi går vi først gjennom en nøysom utredning på førstegangskonsultasjonen. Utifra denne historietagningen og funksjonelle undersøkelsen vil vi sette opp et individuelt behandlingsopplegg. Med et helhetlig og moderne behandlingsoppsett vil vi jobbe for å forbedre hverdagen din og bryte ned den onde sirkelen du er inne i.

Vi er alle forskjellige og vi har ulike behov. Dette er disse individuelle forskjellene som vi kartlegger ved å våre grundige funksjonelle undersøkelse. Disse funnene vil også gi oss svært nyttig informasjon om hvilke behandlingsteknikker du vil respondere best på. Med det sagt er det god forskning på at spesielt tørrnåling, triggerpunktbehandling, terapeutisk laser og bindevevsmassasje er spesielt nyttig for pasienter med kroniske smerter. Dette er behandlingsmetoder vi bruker regelmessig, og som ofte gir svært gode resultater.

Behandlingen består gjerne av en kombinasjon av følgende tiltak:

Fysikalsk behandling

Hos oss tilbyr vi ulike former av massasje, dette gjøres med tanke på å stimulere økt bevegelighet og elastisitet i muskulatur ved å blant annet bryte ned muskelknuter, skadevev og arrvev som ofte oppstår ved kroniske smerter. Her kan vi blant annet nevne triggerpunktbehandling, idrettsmassasje og bindevevsmassasje som gode og effektive behandlingsteknikker.

Intramuskulær akupunktur (tørrnåling)

Intramuskulær akupunktur, også kalt tørrnåling, brukes gjerne mot dypere og mer langvarig muskulaturproblematikk. Behandlingen bryter ned skadevev og stimulerer økt mikrosirkulasjon i det behandlede området. Nålene benyttes gjerne inn mot det vi kaller aktive triggerpunkter (muskelknuter). Våre klinikere, både fysioterapeuter og kiropraktorer, har særdeles god kompetanse innen denne behandlingsformen.

Moderne kiropraktikk

Moderne kiropraktikk innebærer en mer helhetlig tilnærming til behandling av plager og smerter i muskler, sener og ledd. Kiropraktisk leddmobilisering kombineres med forskjellige behandlingsmodaliteter for å få optimale resultater.

Terapeutisk laserterapi

muskuloskeletal-laserterapi

Laserbehandling er konsentrerte lysfotoner hvor laserlyset trenger dypt ned i vevet. Dette bryter ned skadevev og stimulerer tilheling ved å aktivere kroppens eget reparasjonsapparat – som igjen gir økt blodsirkulasjon og lymfedrenasje. Forskning viser positiv effekt på smertelindring og raskere tilhelning av prolaps, senebetennelser og seneskader. Du kan lese mer om behandlingen her.

Tilpassede, korrigerende øvelser

Flere studier viser god effekt av tilpasset trening og tøyning ved kroniske smerter, da dette stimulerer kroppens smertedempende mekanismer. Blant annet har tilpassede øvelser vist at det kan ha en anti-inflammatorisk effekt. Nettopp derfor vil du instrueres i korrigerende øvelser av våre klinikere som skal gjøres underveis i behandlingsoppsettet. Vi tar spesielt hensyn til at man ikke responderer godt på visse treningsøvelser, og da gjelder det heller å starte med fokus på andre områder – slik som avspenningsteknikker og pusteteknikker.

6. Øvelser og trening mot smerter i muskler og ledd

I videoen nedenfor ser du et forslag til tilpassede mobilitetsøvelser for de med kroniske smerter, utført av Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse sin egen kiropraktor Alexander Andorff. Treningsprogrammet fokuserer på å stimulere økt bevegelighet i ledd og tøye ut anspente muskler.

VIDEO: 5 mobilitetsøvelser for de med fibromyalgi

Abonner gjerne gratis på vår Youtube-kanal (klikk her) for flere gode treningsprogrammer.

Godt tips: Mer skånsom trening for kroniske smertepasienter med pilatesbånd

Hvis du er på utkikk etter en mer skånsom form for styrketrening, vil vi få anbefale trening med strikk på det aller varmeste. De kalles gjerne for pilatesbånd eller yogabånd. Forskning har vist at dette, i likhet med trening i varmtvannsbasseng, er blant den beste treningen for pasienter med kroniske smerter (inkludert personer med fibromyalgi). Du kan lese mer om eller kjøpe pilatesbånd her.

Spørsmål? Eller ønsker du å bestille en time hos oss?

Hei! Dersom du har spørsmål så kan du gjerne kontakte oss via en av våre kontaktmuligheter eller på vår Facebook-side. Vi besvarer gladelig alle henvendelser. Hvis du ønsker å sette opp en konsultasjon hos oss så har vi også døgnåpen online booking (klikk her – lenken åpner i nytt vindu) – slik at du kan finne den timen som passer best for akkurat deg. Du kan også ringe oss innenfor våre åpningstider. Vi er her for deg, og minner om at vi besvarer alle spørsmål du måtte ha.

«Vi gleder oss til å hjelpe deg tilbake til den hverdagen du fortjener. Nemlig en hverdag som ikke preges av smerter. Hos oss vil du få både aktiv behandling (hands on) i kombinasjon med tilrettelagte rehabiliteringsøvelser, slik at vi kan legge til rette for de beste resultatene. Og husk hva de sier… den nest beste tiden å plante et tre er i dag. Ditt framtidige jeg vil takke deg!

Ikke i Eidsvoll (Akershus)?

Hvis du ikke er i nærheten av Eidsvoll, minner vi også om at Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse har flere klinikkavdelinger andre steder i Norge, inkludert Oslo (Lambertseter) og Aust-Agder (Grimstad).»

Med de beste ønsker om god helse videre,

Det tverrfaglige teamet på Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi

Forskning og kilder

1. Yeh et al, 2019. Low-Level Laser Therapy for Fibromyalgia: A Systematic Review and Meta-Analysis. Pain Physician . 2019 May;22(3):241-254.

2. Brevik et al (2006). Survey of chronic pain in Europe: Prevalence, impact on daily life, and treatment. Eur.J Pain.

3. Karlsson et al (2017). Chronic Pain and Exercise: Studies on pain intensity, biochemistry, adherence and attitudes. (Doctoral dissertation). Linköping: Linköping University Electronic Press.

Bilder og kreditering

Coverbilde: iStockPhoto (lisensiert bruk) Stock photo ID: 1442603552 Credit: Yurii Yarema

Bilde 1 (triggerpunktbehandling av nakken): iStockPhoto (lisensiert bruk) Stock photo ID: 1300958308 Credit: Lacheev

Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi
Følg oss:
Latest posts by Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi (see all)
0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.