Kronisk Myofascielt Smertesyndrom (KMS)
Kronisk myofascielt smertesyndrom
Kronisk myofascielt smertesyndrom (KMS) er en diagnose som beskriver kroniske smerter i muskler og bindevev, samt tilhørende triggerpunkter og skadevev.
Smerter fra myofascielt smertesyndrom stammer fra muskler og det omkringliggende bindevevet (fascia). I tillegg til smertene er det slik at diagnosen også ofte inkluderer betennelser i bløtvevet. Forskning, inkludert undersøkelse med mikroskop, har vist lokal sammentrekning av muskelfibre og trangt endomysium (plassen mellom muskelfibrene).¹
Dokumenterte endringer i den myofascielle strukturen
I tillegg til dette har diagnostisk ultralyd vist at muskelknuter har redusert blodsirkulasjon og framstår hypoekkogeniske (mindre signaler grunnet tett vev), samt at de hadde redusert innhold av mitokondrier (cellenes energiverk) og forkortede sarcomerum .² Sistnevnte er den minste sammentrekkbare enheten i en muskelfiber, som blant annet er essensiell for at muskelen skal kunne bli kortere og lengre.
1. Hva er kronisk myofascielt smertesyndrom?
KMS er en kronisk og smertefull tilstand som kan påvirke muskulaturens bløtvev og fascia (bindevevet som dekker musklene). Et myofascielt smertesyndrom kan ramme en eller flere muskler. Dette varierer, men vanligvis er flere områder involvert. I noen tilfeller kan området hvor personen opplever smertene og verkingen være distalt fra det faktiske området som er rammet.
Skadevev kan danne fysiske triggerpunkter
Forskningen tror at det er det skadevev som gjør at et triggerpunkt utvikles, som til slutt fører til smerter andre steder. For eksempel slik som når muskulatur i øvre rygg og skuldre refererer smerte opp mot nakken. Dette fenomenet kalles referert smerte.
2. Hva forårsaker myofasciell smerte?
[Illustrasjon 1: Normalt vev, skadevev og arrvev]
Myofascielle smerter kan oppstå på grunn av muskelskader eller overdreven belastning på en muskel, sene eller et muskelbånd. Dette kan oppstå akutt eller gradvis over lengre tid. Andre årsaker inkluderer:
- Skader på muskelfibrene (skadevev og arrvev)
- Gjentatte repetitive bevegelser
- Mangel på aktivitet (som når man har armen i fatle ved armbrudd)
Strukturelle forandringer: Skadevev og arrvev
Feilbelastning vil over tid føre til at muskelstrukturen forandrer seg. Dette innebærer flere negative forandringer som også gir grunnlag for at muskelen blir både smertesensitiv og får svekket muskelfunksjon. Fibrene i muskelen blir både svakere, mindre fleksible og avgir mer smertesignaler. Noen forskere mener at det er denne endrede strukturen som også fører til dannelse av muskelknuter og triggerpunkter, som er tilnærmet som sammentrukkede og korte muskelfibre som kan se ut som nettopp ‘knuter’ på undersøkelser. Etterhvert som innholdet av skadet bløtvev øker går vi over i et nytt stadie: arrvev. I dette stadiet har man betydelig økt risiko for muskelavrivninger og skader.
Hypoksia og energimangel
Når muskelstrukturen endrer seg vil det også bli dårligere blodsirkulasjon i området. Her er det viktig å huske på at det er sirkulasjonen som tilfører oksygen og næringsstoffer til musklene og bindevevet vårt. Studier har vist at smertefulle muskler ofte lider av hypoksia, som er mangel på oksygen, og at de også har et lavere innhold av mitokondrier – som er energiverkene til cellene våre. Et lavere innhold av disse kombinert med hypoksia vil kunne føre til at muskelfibrene blir raskere slitne, og at man også får en opphopning av melkesyre (laktat). Vår søsterklinikk på Lambertseter i Oslo har skrevet en artikkel med tittelen fibromyalgi og melkesyre (lenken åpner i et nytt leservindu – slik at du kan lese den artikkelen etter denne). Den går gjennom virkemåtene rundt hypoksia i muskulaturen på en god og oversiktlig måte. Vi anbefaler at du leser gjennom denne for å få en bedre oversikt over hvordan dette fungerer.
Terapeutisk laser kan ha signifikant positiv effekt på fatigue og smerter
I nevnte artikkel går det også fram av at terapeutisk laser kan ha en signifikant effekt på fatigue og utmattelse.³ En annen studie nevner også hvordan det kan stimulere økt aktivitet i mitokondriene, som vi nevnt tidligere som energiverkene i cellene.4 Tidligere i denne artikkelen skrev vi om hvordan svekket muskelfunksjon gir redusert forekomst av mitokondrier. Vi tilbyr terapeutisk laser ved alle våre klinikkavdelinger, og kan vise til en rekke svært gode resultater.
¤ Hvis du ikke er i nærheten av oss i Eidsvoll (Akershus), minner vi også om at Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse har flere klinikkavdelinger andre steder i Norge, inkludert Oslo (Lambertseter) og Aust-Agder (Grimstad). Alle våre klinikker tilbyr terapeutisk laser.
Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse: Vi tar musklene dine på alvor
Hei! Ved Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse avd. Eidsvoll Sundet Kiropraktor & Fysioterapi har vi omfattende erfaring og videre utdanning innen utredning, behandling og rehabilitering av kroniske smerter og skader i musklene. Dette gjelder ved alle våre andre klinikkavdelinger i Norge, inkludert i Oslo (Lambertseter) og Aust-Agder (Grimstad).
Godt tips 1: Tøy ut muskelfibrene med nakkestrekker
Som nevnt innebærer myofascielle smerter fysiske og strukturelle forandringer i muskelvev og bindevev. Et av områdene som er kjent for å være hyppig plaget av slike smerter er nakken, da den er svært kompleks og inneholder en rekke biomekaniske strukturer. Ved «stressnakke» blir musklene derfor fysisk mindre elastiske og begrenser også nakkebevegeligheten. En god måte å motarbeide dette er ved å bruke en nakkehammock for muskelavspenning og for tøying av nakken. Den strekker nakken på en trygg og skånsom måte som bidrar til å trekke nakkevirvlene fra hverandre, og som dermed lar væske trekke inn i sammenklemte mellomvirvelskiver og hydrerer disse – som igjen kan bidra til bedre plassforhold for nerverøttene. Du kan lese mer om eller kjøpe denne her.
3. Hva er symptomene på myofascielle smerter?
La oss se nærmere på betydningen av myofascielle. Myo– refererer til muskler. Fascielle betyr bindevev (fascia). Så når vi snakker om myofascielle smerter er det altså snakk om vondt i både muskler og bindevev.
Triggerpunkter og muskelknuter
Myofascielle smerter bruker vanligvis å involvere muskelsmerter med spesifikke «triggende» eller «ømme» punkter. Populært kalt triggerpunkter. Smerten kan forverres ved økt aktivitet eller stress. I tillegg til den lokale og regionale smerten som karakteriserer myofascielt smertesyndrom kan de som har diagnosen også oppleve å lide av depresjon, utmattelse og atferdsforstyrrelser. Vi kan oppsummere følgende symptomer i en liste:
- Dype og verkende smerter i en muskel
- Dårlig søvn grunnet nattesmerter
- Hodepine
- Musklene blir raskt «fulle av melkesyre»
- Smerter som ikke gir seg
- Svimmelhet
- Uggenhet og uvelhet
- Utmattelse (fatigue)
Men her er det viktig å nevne at smertene altså skyldes en rekke faktorer og endringer som nevnt tidligere. Blant annet hvordan bløtvevet i muskler og bindevev får en endret struktur som er både mer smertesensitiv, mindre fleksibel og som tåler mindre. Aktiv fysikalsk behandling, slik som idrettsmassasje, terapeutisk laser og tørrnåling, kan alle bidra til forbedret muskelhelse. Å kombinere dette med korrigerende rehabiliteringsøvelser gjør effekten enda sterkere.
Godt tips 2: Masser vondt bløtvev med varmemuskelkrem
Ved ømme og anspente muskler kan selvmassasje med muskelkrem gi både avspenning og smertelindring. Slike varmemuskelkremer som vist ovenfor, inneholder vanligvis capsaicin (den aktive ingrediens i chili), så det er viktig at man bare påfører et tynt lag, da den er svært effektiv. Effekten vil innebære en økning i lokal blodsirkulasjon og reduksjon av smertesignaler fra området. Du kan lese mer om eller kjøpe denne varmemuskelsalven her. Andre foretrekker smertelindrende arnicasalve eller kuldesalve.
4. Hvordan blir myofasciell smerte diagnostisert?
Endringene i muskulaturen, bindevevet og triggerpunktene er ofte relativt enkle å finne for en kliniker som jobber mye med dette, og kan, blant annet, indikeres ved smerten som føles når noen legger press på en spesifikk del av muskulaturen. I tillegg til dette vil man gjennom historietagningen få kartlagt omfanget og varigheten av smertene.
Aktive og latente triggerpunkter
Det finnes to typer triggerpunkter relatert til diagnosen myofascielt smertesyndrom:
- Et aktivt triggerpunkt er et område hvor du føler ekstrem ømhet, som vanligvis ligger innenfor skjelettmuskulaturen og assosieres med lokale eller regionale smerter.
- Et latent triggerpunkt er et sovende (inaktivt) område som har potensiale til å oppføre seg som triggerpunkt. Dette kan føre til svakhet i musklene eller begrenset bevegelseskapasitet.
5. Behandling av kroniske myofascielle smerter
Kronisk myofascielt smertesyndrom responderer normalt sett best på en kombinasjon av ulike behandlinger. Hos oss bruker vi gjerne en kombinasjon av intramuskulær nålebehandling, terapeutisk laser, triggerpunktbehandling og massasje for å bryte ned skadevevet i muskulaturen. Dette setter i gang en positiv effekt i det behandlede området i form av økt blodsirkulasjon, samt redusert smertesensitivitet.
VIDEO: 5 øvelser for å styrke skuldre og nakken
Her ser du Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse sin egen kiropraktor Alexander Andorff som viser fram 5 øvelser som kan hjelpe deg med å både styrke og stimulere økt sirkulasjon i skuldre og nakken. Treningsprogrammet er originalt sett utviklet til bruk mot senebetennelse i skulderen, men er også glimrende for å løsne opp i spenninger i både muskler og bindevev. Abonner gjerne gratis på Youtube-kanalen vår for gratis treningsprogrammer og nyttige helsekunnskapsvideoer.
Godt tips 3: Trening med pilatesbånd er skånsomt og effektivt
Trening med strikk (pilatesbånd) er en svært godt egnet treningsform mot smerter i muskler og bindevev. Dette er fordi denne typen av trening stimulerer økt blodsirkulasjon samtidig som at det både styrker og tøyer de involverte fibrene i muskler og bindevev. Du kan lese mer om eller kjøpe pilatesbånd her. Pilatesbånd er også ypperlig for å trene opp områdene mellom skulderbladene, og for å trene opp gode holdningsmuskler.
Spørsmål? Eller ønsker du å bestille en time hos oss?
Hei! Dersom du har spørsmål så kan du gjerne kontakte oss via en av våre kontaktmuligheter eller på vår Facebook-side. Vi besvarer gladelig alle henvendelser. Hvis du ønsker å sette opp en konsultasjon hos oss så har vi også døgnåpen online booking – slik at du kan finne den timen som passer best for akkurat deg. Du kan også ringe oss innenfor våre åpningstider. Vi er her for deg, og minner om at vi besvarer alle spørsmål du måtte ha. Vi gleder oss til å hjelpe deg med å bli både friskere og sterkere igjen!
«Vi gleder oss til å hjelpe deg tilbake til den hverdagen du fortjener. Nemlig en hverdag som ikke preges av smerter. Hos oss vil du få både aktiv behandling (hands on) i kombinasjon med tilrettelagte rehabiliteringsøvelser, slik at vi kan legge til rette for de beste resultatene. Og husk hva de sier… den nest beste tiden å plante et tre er i dag. Ditt framtidige jeg vil takke deg!
Ikke i Eidsvoll (Akershus)?
Hvis du ikke er i nærheten av Eidsvoll, minner vi også om at Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse har flere klinikkavdelinger andre steder i Norge, inkludert Oslo (Lambertseter) og Aust-Agder (Grimstad).»
Med de beste ønsker om god helse videre,
Det tverrfaglige teamet på Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi
Forskning og kilder
1. Simons et al, 1976. Microscopic features and transient contraction of palpable bands in canine muscle. Am J Phys Med. 1976 Apr;55(2):65-88.
2. Windisch et al, 1999. Morphology and histochemistry of myogelosis. Clin Anat. 1999;12(4):266-71.
3. Yeh et al, 2019. Low-Level Laser Therapy for Fibromyalgia: A Systematic Review and Meta-Analysis. Pain Physician. 2019 May;22(3):241-254.
4. Silveira et al, 2009. Evaluation of mitochondrial respiratory chain activity in muscle healing by low-level laser therapy. J Photochem Photobiol B . 2009 May 4;95(2):89-92.
Bilder og kreditering
Coverbilde: iStockPhoto (lisensiert bruk) Stock photo ID: 957131272 Credit: :Aleksej Sarifulin
Bilde 1 (triggerpunktbehandling av nakken): iStockPhoto (lisensiert bruk) Stock photo ID: 1300958308 Credit: Lacheev
Bilde 2: iStockPhoto (lisensiert bruk) Stock photo ID: 1126011093 Credit: Atstock Productions
FAQ: Vanlige spørsmål om kronisk myofascielt smertesyndrom
Her besvarer vi de vanligste spørsmålene vi får om kronisk myofascielt smertesyndrom.
1. Hva er forskjellen på fibromyalgi og kronisk myofascielt smertesyndrom?
Begge to er kroniske smertesyndromer. Men fibromyalgi vurderes å være et mer komplekst smertesyndrom, som i tillegg til kroniske smerter også kan innebære søvnproblemer, tarmproblemer, kognitiv påvirkning (inkludert fibrotåke) og en lang liste av ’tilleggssymptomer’. Fibromyalgi vurderes også å ha en sterk påvirkning i det sentrale nervesystemet. Noe som også er kjent som «sentral sensitivisering«. Denne smertemekanismen er ikke den samme som ved kronisk myofascielt smertesyndrom.
2. Hva betyr myofascielle smerter?
Myofascielle refererer til muskler og bindevev. Når vi setter dette sammen med smerter, snakker vi altså om smertesensitivt muskelvev og bindevev.
- 7 øvelser mot nakkepukkel (dowagers kul) - 1. november 2024
- Forstuet ankel (overtråkk): Symptomer, behandling og varighet - 24. oktober 2024
- Trykkbølgebehandling for Sener (Seneskader og Senebetennelser) - 17. oktober 2024
Legg igjen et svar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!