ryggsmerter

Hvorfor har jeg Vondt i Korsryggen?

Hvorfor har jeg Vondt i Korsryggen?

Her ser vi nærmere på årsaker og diagnoser som kan gi deg vondt i korsryggen.

Her vil du bli klokere på hva som kan gi deg smerter i lavryggen – og hva du selv kan gjøre for å bli bedre. I tillegg til dette vil vi også se nærmere på anbefalt behandling, gode ryggøvelser, samt egentiltak. Korsryggsmerter er også kjent som lumbago.

 

– Korsryggen: Alltid på jobb for deg

Korsryggen din, som går fra bunnen av brystryggen (hvor korsryggen møter brystryggen) til bekkenet, jobber konstant for deg. Den støtter vekten av overkroppen din og sørger for godt samarbeid mellom nedre del av kroppen og øvre del. Omtrent 80% av mennesker har smerter i korsryggen på et tidspunkt i livet sitt. Denne delen av kroppen din har mange forskjellige deler og strukturer som alltid jobber, og derfor kan det tidvis oppstå problemer og plager. I blant annet:

 

  • Ryggvirvler: Disse fem virvlene er nummerert fra L1 til L5 («L» står for «lumbal»).
  • Muskler: Spenninger og feilbelastning kan gi muskulære ryggsmerter.
  • Skiver: Disse svampelignende strukturene mellom ryggvirvlene demper støt fra knoklene mens kroppen din beveger seg. Skader i disse kalles prolaps eller bukning.
  • Ligamenter: Kobler sammen ryggvirvlene og holder dem på plass.
  • Sener: Binder musklene til ryggraden.
  • Nerver: Blant disse er isjiasnerven, den lengste nerven i kroppen din.

 

TIPS: Nederst i artikkelen viser vi fram en video med gode korsryggøvelser.

 

I denne artikkelen vil du kunne lese mer om:

  1. Årsaker til Vondt i Korsryggen

  2. Diagnoser som kan gi Smerter i Lavryggen

  3. Kliniske Tegn og Symptomer ved Lumbago og Korsryggsmerter

  4. Diagnostisk Utredning av Korsryggsmerter

  5. Behandling av Vondt i Korsryggen

  6. Egentiltak og Øvelser mot Lumbago

 

1. Årsaker til Vondt i Korsryggen

korsryggsmerter

Vi deler ofte inn årsaker til vondt i korsryggen i to hovedkategorier: Livsstil (hverdagsbelastning) og skader. Første kategori er da mer den belastningen som korsryggen får gjennom daglig feilbelastning, dårlige uvaner og lignende faktorer. Den andre, skader og traumer, er hendelser som vi ikke kan styre selv – men som kanskje bare oppstår ut av det blå.

 

Årsaker til Vondt i Korsryggen i Hverdagen

  • Dårlig holdning når du sitter
  • At du sitter for mye
  • Feilbelastning over tid (f.eks. dårlig løfteteknikk ved flytting)
  • Løfting av tunge gjenstander med ryggen i stedet for beina
  • Å ikke bevege seg nok (eller trene feil)
  • For mye stress
  • Røyking
  • Å gå med høye hæler
  • Bære en overbelastet ryggsekk

Her er det viktig å påpeke at korsryggsmerter ofte, dokumentert sett, er multifaktorielle – altså at de er en kombinasjon av flere faktorer. I tillegg kan det være visse arvelige faktorer som gjør at man er mer utsatt for vondt i korsryggen.

 

Årsaker til Vondt i Korsryggen Grunnet Skademekanismer

Å falle, havne i en bilulykke, eller lignende, kan forårsake plager i korsryggen, slik som:

  • Ryggrad/ryggvirvel brudd: Ryggen din kan ha et beinbrudd hvis den blir hardt slått eller du faller fra større høyder. Dòg er dette sjeldent, men alle slike større traumer før utredes med bildediagnostikk.
  • Forstuinger og strekkskader: Dette betyr at du overstrekker sener eller muskler i korsryggen. Du kan gjøre dette ved å vri deg på en feil måte, løfte noe som er for tungt, eller løfte noe på en feil måte.
  • Spasmer: Dette er muskelsammentrekninger, og de gjør vondt. De oppstår vanligvis når du overbelaster eller feilbelaster korsryggen. Slike muskelspasmer er også kjent som rygghekseskudd.

 

For å få god rygghelse er det viktig å adressere flere faktorer – og da gjerne alt fra jobbstilling til underaktive korsryggmuskler  En god start kan innebære en utredning og klinisk undersøkelse av din korsryggfunksjon hos en av våre offentlig autoriserte terapeuter. Denne vil gi grunnlag for å fortelle mer om hva du må fokusere på for å bli kvitt korsryggsmertene.

 

– Vondtklinikkene: Vi kan hjelpe deg med Ryggsmerter og Lumbago

Kiropraktor Sindre Rydvang

Våre offentlig autoriserte klinikere ved Vondtklinikkene avdeling Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi på Eidsvoll Sundet har en særegen faglig interesse og kompetanse innen utredning, behandling og rehabilitering av korsryggsmerter og lumbago. Vi jobber målbevisst for å hjelpe deg med å finne årsaken til smertene og symptomene dine – og deretter hjelpe deg med å bli kvitt dem.

 

 

2. Diagnoser som kan gi Lumbago

Det finnes også en lang liste med diagnoser – både mekaniske, revmatiske og nevrologiske – som kan gi deg vondt i korsryggen. Her er en liste med 15 diagnoser som kan gi deg korsryggsmerter:

  1. Skiveprolaps

    Vanlige skiver er gummiaktige. Når de blir klemt, kan den indre kjernen bule ut mellom ryggvirvlene dine – og potensielt klemme på nerver.

  2. Radikulopati

    En spinalnerve som blir klemt eller blir betent. Dette kan føre til at korsryggsmerter beveger seg (radierer eller strømmer) nedover bena. Det kan også forårsake en følelse som nummenhet eller prikking.

  3. Isjias

    Dette er den typen radikulopati som påvirker isjiasnerven, som går fra rumpa og ned på baksiden av bena. Når det er betent, kan du ha svie eller smerte som kan føles som et elektrisk støt og kan gå helt ned til føttene dine.

  4. Spondylolistese

    I denne tilstanden glir en ryggvirvel ut av plassen sin og kan avklemme spinalnerver.

  5. Fibromyalgi

    Et kronisk smertesyndrom med både revmatiske og nevrologiske komponenter. Kan gi vidstrakte smerter i kroppens muskler og bløtvev – inkludert korsryggen og bekkenet.

  6. Spinal stenose

    Ryggsøylen din kan bli smalere over tid, og legge press på nervene dine. Bena dine kan føles numne og bli svakere på grunn av dette.

  7. Skoliose

    Ryggraden din kan være buet, noe som kan gi endring i bruk og tilhørende ryggsmerter.

  8. Utbulende skiver (skivebukning)

    Det som er inne i skivene dine «buler ut», men ikke så mye som med en skiveprolaps. De forårsaker ofte ingen symptomer alene, men de kan gi smerte hvis skiven presser seg opp mot en nerverot.

  9. Degenerativ skivesykdom

    Skivene som skiller ryggvirvlene dine slites ned. Dette får noen ganger skjelettet til å gnisse mot seg selv. Alder er vanligvis årsaken til dette, men sport og skader kan også forårsake dette.

  10. Betennelse og bevegelsesproblemer i iliosakralleddet

    Dette leddet sitter nederst i ryggraden, på hver side av bekkenet. Den overfører vekten av overkroppen til underkroppen. Dette kan begynne å gi deg plager etter at du har blitt skadet, hvis du har en infeksjon, hvis du har leddgikt eller hvis du er gravid (bekkenløsning eller bekkenlåsning).

  11. Cauda equina syndrom

    Dette er en sjelden diagnose. Men som kan oppstå hvis en sprukket skive dytter kraftig inn i nerverøttene i ryggraden din. Dette er en alvorlig diagnose som kan gi blære (urinretensjon) og tarmproblemer (sfinkterproblemer). Karakteristisk sett gir den stråling ned i begge beina og tydelige smerter. Ring legevakten dersom du opplever slike smerter med tilhørende problemer med blære eller tarmfunksjon.

  12. Leddgikt

    Dette forårsaker stivhet, hevelse og betennelse i leddene dine. Hvis legen din nevner «ankyloserende spondylitt» eller “Bekhterevs sykdom ”, snakker de om en type inflammatorisk leddgikt som påvirker leddene og leddbåndene langs ryggraden.

  13. Artrose

    Dette er når brusk og bein begynner å brytes ned og det oppstår reduserte plassforhold og mulige betennelsesreaksjoner.

  14. Psoriasisartritt (PsA)

    Dette er en revmatisk diagnose som kan påvirke mange deler av kroppen. Omtrent halvparten av personer med PsA har også ryggsmerter. Noen mennesker kan ha ryggsmerter i årevis før de finner ut at de har PsA.

  15. Ikke-radiografisk aksial spondyloartritt

    Dette er en tidlig form for ankyloserende spondylitt. Du har de samme smertefulle symptomene, men skade på SI-leddene vises ikke på røntgenbilder. Det er hva ikke-radiografisk betyr. Ikke alle med denne tilstanden utvikler seg videre til  å få fullstendig AS.

 

I tillegg til de 15 diagnosene i listen ovenfor, må vi også ta hensyn til de langt vanligere årsakene som gir vondt i korsryggen: Nemlig redusert funksjon i ledd og muskler. Sistnevnte, og majoriteten av diagnosene ovenfor, kan behandles og rehabiliteres konservativt hos oss.

 

3. Kliniske Tegn og Symptomer ved Vondt i Korsryggen

Prolaps i Ryggen - Avklemming av L3 nerveroten

Korsryggsmerter kan gi ulike typer av smerter og symptomer. Disse kan igjen gi verdifull informasjon til din kliniker om mulig diagnose og årsaker.

 

– Ulike Symptomer og Smertepresentasjoner

Hvis ryggsmertene bare varer i en kort periode – det vil si at de varer i noen dager eller noen uker – kalles det «akutte smerter». Hvis det har pågått i 3 måneder eller mer, anses det som “kronisk”. Du kan høre begrepet «mekaniske» korsryggsmerter. Det betyr at problemet involverer de bevegelige delene av ryggen – skiver, ledd, ryggvirvler, leddbånd (ligamenter), sener og muskler. Andre navn for korsryggsmerter inkluderer lumbal syndrom og lumbago. Hvordan ryggsmertene føles kan variere. De kan ofte, blant annet, beskrives som:

  • Verkende
  • Brennende
  • Skarpe
  • Dunkende
  • Knivende / stikkende
  • Radierende / ilende
  • Uklare (diffuse smerter)

Det kan også stråle ned i rumpa, hoftene eller lårene. Eksempelvis vil utstrålende og ilende smerter gi mistanke for at nerveirritasjon er en sentral del av korsryggsmertene. Dette kan da innebære isjias, lumbal skiveprolaps, spinal stenose, piriformis syndrom eller lignende. Våre klinikere vil kunne finne ut av dette og kartlegge hvilken nerverot som er påvirket.

 

4. Diagnostisk Utredning av Lumbago (Korsryggsmerter)

En førstegangsundersøkelse hos en av våre klinikere vil alltid innebærer flere elementer – inkludert historietagning, kartlegging og funksjonell undersøkelse. Her vil terapeuten blant annet få deg til å beskrive dine symptomer og smerter, samt komme med tilpassede spørsmål. Deretter går man videre til undersøkelse av funksjon i korsryggens ledd, muskler, nerver og andre strukturer.

 

Palpatorisk Undersøkelse av Korsryggen

Palpasjon innebærer at klinikeren evaluerer muskler, ledd og sener ved bruk av hendene sine. Her evalueres blant annet spenninger i musklene, leddutslag og undersøkelse for hevelser eller væskeansamling i områdene.

 

Bildediagnostisk utredning

Vanligvis er det ikke nødvendig med bildediagnostisk undersøkelse. Men ved langvarige plager eller tydelige nervesmerter som ikke har respondert på konservativ behandling kan det være medisinsk indisert. I disse tilfellene kan en av våre kiropraktorer henvise deg til MR undersøkelse for evaluering,

 

5. Helhetlig Behandling mot Lumbago

  • Best resultater ved kombinasjon av behandling, øvelser og egentiltak
  • Aktivt arbeid med vonde muskler og stive ledd
  • Rehabiliteringsterapi og spesifikk opptrening

Her ved Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi jobber vi daglig med ryggpasienter. Vi er spesielt opptatt av å adressere årsakene til problemet, samtidig som vi gir smertelindring og funksjonell bedring. Ved en grundig kartlegging kan vi hjelpe deg med å forstå hvorfor korsryggen din gjør vondt – og bidra, blant annet, ved aktivt arbeid mot stramme muskler og stive ledd, til å løse opp i problemet ditt. Våre terapeuter benytter en kombinasjon av behandlingsteknikker tilpasset din smerteproblematikk. Disse kan inkludere massasje og muskulære teknikker, traksjonsbehandling, leddmobilisering og nervemobiliseringsteknikker. Vår klinikk innehar også trykkbølgeapparat, laserterapi og faglig kompetanse innen intramuskulær akupunktur.

 

6. Egentiltak og Øvelser ved Korsryggsmerter

  • Tips til Egentiltak mot Korsryggsmerter

  • Video med Øvelser mot Smerter i Lavryggen

Statisk sitting, ofte i forbindelse med arbeid, kan føre til gradvis kompresjon mot nederste del av korsryggen. Noen ganger kan det være vanskelig å bryte ut av denne litt vonde sirkelen, så da er det greit å også tilføre noen enkle (men ofte geniale) egentiltak for å hjelpe seg selv på veien mot bedring.

Tips 1: Ergonomisk halebeinspute for avlastning i hverdagen og på jobb (lenken åpner i nytt vindu)

Å avlaste korsryggen er essensielt. Designet på puten fordeler vekten din utover og forhindrer at halebeinet og korsryggen får all belastningen. Du kan trykke på bildet eller lenken her for å lese mer om hvordan den fungerer. Et populært, ergonomisk tiltak som er enkelt å ta i bruk daglig.

 

Tips 2: Massasjematte med nakkestøtte (lenken åpner i nytt vindu)

Muskulære spenninger er ofte en sentral komponent ved smerter i korsryggen. Avspenning vil da være en viktig faktor for å roe ned ryggmusklene og redusere smertene. Klikk på bildet eller lenken for å lese mer om hvordan en akupressurmatte kan hjelpe deg med dette.

 

Trening: Øvelser mot Lumbago

Det er mange veier til rom når det kommer til trening av korsryggen. Men ofte vil et trygt valg være å starte med bevegelighetsøvelser og tøying. Her viser kiropraktor Alexander Andorff, som er både allmennkiropraktor og idrettskiropraktor, fram noen gode ryggøvelser som kan hjelpe deg med å gjenopprette bevegelse og redusere spenninger i ryggen. På Youtube-kanalen nedenfor finner du også treningsprogram for å styrke de dype ryggmusklene og andre områder i kroppen.

 

VIDEO: 6 Øvelser mot Kink i Ryggen (Hekseskudd)

Bli med i familien vår og abonner gratis på vår Youtube-kanal (klikk her – lenken åpner i nytt vindu).

På kanalen vår finner du en rekke gratis helseressurser og treningsprogrammer tilpasset for dine smertediagnoser.

 

Har du noen spørsmål? Eller vil du bestille en time hos oss?

Kontakt oss gjerne via en av våre kontaktmuligheter, kontaktskjema eller på vår Facebook-side hvis du har noen spørsmål. For timebestilling har vi døgnåpen online timebestilling – slik at du kan finne konsultasjonstiden som passer best for seg selv. Du kan også gjerne ringe oss innenfor klinikkens åpningstider, men hvis mulig foretrekker vi at du bruker online timebestilling. Våre dyktige behandlere ser fram imot til å hjelpe deg. Hvis du ikke bor i nærheten av Eidsvoll kan du se en oversikt over våre andre tilhørende klinikker her (Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse)

 

– Våre klinikere ved Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi er offentlig autorisert helsepersonell som alltid jobber for å være i førersetet innen faglig kompetanse på utredning og behandling av muskel, nerve og skjelettlidelser.

 

Trykk her eller på bildet nedenfor for å gå til Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter & Fysioterapi sin online timebestilling.

 

(klikk på bildet ovenfor eller her for å se ledige timer)

Telefon: 64 80 81 10

Epost: Eidsvollkiropraktorsenter@outlook.com

 

Med de beste ønsker om god helse videre,

Det tverrfaglige teamet på Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi

Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi
Følg oss:
Latest posts by Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi (see all)
2 replies
    • Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi
      Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi says:

      Hei Ellen! Spinal stenose (trange nerveforhold i ryggmargen) kan og bør adresseres med helhetlig biomekanisk rehabilitering og fysikalsk behandling. I lenken her kan du lese mer om hvordan vi behandler og jobber med pasienter som har denne diagnosen: Behandling av spinal stenose. Ta gjerne kontakt med oss – eller så kan du også bestille time direkte via online timebestilling.

      Vennlig hilsen,
      Nicolai (Klinikkadmin)

      Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.