Fysikalsk samarbeidsavtale med Eidsvold Turn Fotball
Fysikalsk samarbeidsavtale med Eidsvold Turn Fotball
Her kan du bli kjent med den fysikalske samarbeidsavtalen mellom Eidsvold Turn Fotball og Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi.
Eidsvold Turn Fotball er en fotballklubb bygget på tradisjon og sunne kjerneverdier. Klubben ble først stiftet i 1910 og spiller sine kamper på Myhrer stadion i Eidsvoll. Denne fysikalske samarbeidsavtalen ble først signert i 2020, og Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi har siden det vært både en stolt samarbeidspartner og sponsor. Vår rolle er å bidra aktivt med funksjonell undersøkelse, skadeforebyggende arbeid, aktiv fysikalsk behandling og skaderehabilitering, for alle medlemmer av Eidsvold Turn Fotball (både spillere og administrasjon). Dersom det er medisinsk indisert har vi henvisningsrett til bildediagnostikk (inkludert røntgen og MR undersøkelse).
«I denne artikkelen går vi nærmere inn på hva den fysikalske samarbeidsavtalen mellom ETF og Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi innebærer. Her viser vi blant annet hvordan våre idrettskiropraktorer og fysioterapeuter kan hjelpe, og hvordan medlemmene til klubben går fram for å bestille konsultasjoner med rabattert pris. Det er viktig for oss å få fram at avtalen gjelder både bredde og elite. Husk å velge EIDSVOLL IDRETT ved timebestilling.»
Eidsvoll Turn Fotball + Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi
Ved Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi har våre klinikere, både idrettskiropraktorer og idrettsfysioterapeuter, særegent sterk faglig kompetanse innenfor utredning av idrettsskader, aktiv fysikalsk behandling og skaderehabiliteringstrening. De feltene hvor vi bidrar aktivt med vår kompetanse inkluderer:-
Skadeforebyggende arbeid og trening
-
Fysikalsk behandling mot smerter og feilfunksjon
-
Rehabiliteringstrening
-
Skadeveiledning og utredning
-
Bildediagnostisk utredning (hvis medisinsk indisert)
Det har vært en sann glede å være samarbeidspartner med Eidsvold Turn Fotball siden 2020, og å ha fått tatt en aktiv del i både oppturer og nedturer. Særlig viktig for oss er det å kunne bruke vår faglige ekspertise til gode for Turn, og da særlig innenfor fysikalsk behandling og rehabilitering av idrettsskader. Ved bruk av funksjonelle undersøkelser, aktiv fysikalsk behandling og individuelt tilpassede fotball-spesifikke rehabiliteringsøvelser, ønsker vi å bidra til å redusere både antall skader og alvorlighetsgraden på skadene. For vi vet jo hvor viktig det er, både for unge og voksne, å komme skadene i forkjøpet.
De vanligste idrettsskadene innenfor fotball
For fotballspillere er det, naturlig nok, særlig beina som er mest utsatt for skader. Dette gjelder spesielt lårene, knærne og anklene. Men det er også viktig å få med seg at mange plager også oppstår i rygg, lyske og hofter. Noen av de vanligste fotballskadene inkluderer:
-
Beinhinneirritasjon / beinhinnebetennelse
-
Hamstringskader (bakside lår)
-
Iliotibialt bånd syndrom (smerter på utsiden av låret)
-
Kneskader (inkludert meniskskader)
-
Knesmerter (inkludert runners knee)
-
Leddsmerter (ofte i rygg eller nakke)
-
Leggkramper
-
Lumbago (korsryggsmerter)
-
Lyskestrekk
-
Lårplager (både framside og bakside)
-
Meniskskade i kneet (les også vår guide kalt ‘Alt du bør vite om meniskskader i kneet’)
-
Muskelskader
-
Muskelsmerter
-
Muskulær ubalanse
-
Overbelastningsskader (inkludert hopperkne)
-
Overtråkk i ankelen
-
Seneskader og senebetennelser
-
Strekkskader (dette innebærer ofte mindre rifter i muskelfibrene)
Ligamentskader og seneskader i ankelen og foten er det spesielt viktig å ta på alvor. Da slike skader er de aller vanligste innen fotball.¹ Vi har tidligere skrevet en stor guide om ankelovertråkk kalt ‘forstuet ankel (overtråkk)‘. I den artikkelen ser vi blant annet nærmere på forskning som viser at leddbåndskader i ankelen, som ikke blir rehabilitert ordentlig, risikerer å få kronisk svekket funksjon. Og som vi vet er leddbåndskader i både ankler og knær en ledende årsak til at fotballspillere må avslutte karrieren for tidlig.
Det tryggeste ved slike skader og smerter er alltid å få de vurdert, og våre klinikere hjelper deg gjerne med slike skadevurderinger. På denne måten får du en rask avklaring på hva du bør gjøre og hva du ikke bør gjøre. En slik vurdering vil også innebære skadetilpassede-rehabiliteringsøvelser og eventuelt også andre tiltak (bildediagnostisk utredning hvis medisinsk indisert).
Idrettskiropraktikk og idrettsfysioterapi
Idrettskiropraktikk og idrettsfysioterapi refererer til kiropraktorer og fysioterapeuter med særegen kompetanse innenfor idrettsskader. Ved Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi, tilbyr vi både idrettskiropraktikk og idrettsfysioterapi. Våre klinikere har også mye klinisk erfaring fra andre idretter, inkludert basket (gjennom vår samarbeidsavtale med Eidsvoll Basket) og amerikansk fotball (vi var medisinsk og fysikalsk støtteapparat for Eidsvoll 1814s sist de vant NM-gull).
– Behandlingsmetoder ved idrettsskader
Du kan altså kjenne deg trygg på at du er i de beste hender hos våre idrettskiropraktorer og idrettsfysioterapeuter. Vi bruker evidensbaserte og godt dokumenterte behandlingsteknikker som er tilpasset de funksjonelle funnene ved en førstegangskonsultasjon. Noen av behandlingsteknikkene vi bruker ved behandling av idrettsskader inkluderer:
-
Fysioterapi
-
Intramuskulær akupunktur (tørrnåling / dry needling)
-
Leddmobilisering
-
Massasje og muskulære teknikker
-
Moderne kiropraktorbehandling
-
Rehabiliteringsøvelser (individuelt tilpasset)
-
Senevevsbehandling (inkludert IASTM / Graston)
-
Terapeutisk laserterapi
-
Traksjonsbehandling
-
Trykkbølgebehandling
Hvilke behandlingsteknikker som bruker er avhengig av de funksjonelle funnene man har gjort ved utredningen. Det vanligste er en kombinasjon av de ovenstående behandlingsteknikkene for å oppnå optimale resultater.
– Tørrnåling har dokumentert effekt mot muskelplager i lårene hos fotballspillere
En større studie kalt ‘Effect of Dry Needling on Thigh Muscle Strength and Hip Flexion in Elite Soccer Players’ så på effekten av tørrnåling i behandling av lårmuskler og hoften. Forskningsstudien ble publisert i det anerkjente idrettsmedisinske tidsskriftet Medicine & Science in Sports & Exercise.² De profesjonelle spillerne, i tyske Bundesliga, mottok 1 behandling i uken i 4 uker (totalt 4 behandlinger). Behandlingen ga svært gode, signifikante resultater. Studien beskrev resultatene som følger (vi beskriver de på godt norsk like nedenfor utdraget):
«DN showed significant improvement of muscular endurance of knee extensors at M2 (P = 0.039) and M3 (P = 0.008) compared with M1 (M1:294.6 ± 15.4 N·m·s, M2:311 ± 25 N·m·s; M3:316.0 ± 28.6 N·m·s) and knee flexors at M2 compared with M1 (M1:163.5 ± 10.9 N·m·s, M2:188.5 ± 16.3 N·m·s) as well as hip flexion (M1: 81.5° ± 3.3°, M2:89.8° ± 2.8°; M3:91.8° ± 3.8°). Compared with placebo (3.8° ± 3.8°) and control (1.4° ± 2.9°), DN (10.3° ± 3.5°) showed a significant (P = 0.01 and P = 0.0002) effect at M3 compared with M1 on hip flexion; compared with nontreatment control (-10 ± 11.9 N·m), DN (5.2 ± 10.2 N·m) also significantly (P = 0.049) improved maximum force of knee extensors at M3 compared with M1. During the rest of the season, muscle injuries were less frequent in the DN group compared with the control group.»
DN refererer altså til dry needling (tørrnåling). Resultatene viste en betydelig bedring i muskulær utholdenhet i quadricepsmusklene (framside lår – ansvarlig for å strekke ut beina) og hamstringmusklene (bakside lår – ansvarlig for å bøye kneet). De kunne også vise til betydelig bedret bevegelighetsutslag i hoftefleksjon (hoftebøy) og økt styrke i fremre lårmusklene (quadriceps). I tillegg til dette så man også at disse spillerne hadde mindre muskelskader, sammenlignet med andre, resten av sesongen.
«Med grunnlag i denne signifikante studien gjennomført på elitespillere i Bundesliga (toppdivisjonen i Tyskland), viser vi altså til at tørrnåling mot muskelplager i låret kan være et behandlingstiltak som både er skadeforebyggende, men som også gir bedret funksjon i svært aktuelle fotballmuskler og ledd. Inkludert hamstrings og quadriceps. Dette er bare et eksempel på tilleggskompetansen som vi tilbyr Eidsvold Turn Fotball.»
Slik bestiller du time hos Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi
Å bestille time hos oss kan enten gjøres via telefon innenfor våre åpningstider eller via vår døgnåpne online timebestilling. Det enkleste er om du bruker sistnevnte mulighet, da dette sparer begge parter for tid, og sørger for at all informasjon som legges inn blir riktig. Bruk valget kalt «EIDSVOLL IDRETT» når du bestiller time via online timebestilling (dette valget inkluderer 15% rabatt og er forbeholdt idrettslag med samarbeidsavtale – slik som Eidsvoll Turn Fotball). Du velger selv om du ønsker time hos fysioterapeut eller kiropraktor.
Via knappen her kan du enkelt bestille time hos oss. Velg EIDSVOLL IDRETT.
Les gjerne mer om våre behandlere via knappen ovenfor hvis du vil.
– Eidsvold Turn Fotball sine medlemmer får rabattert pris hos Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi
I samarbeidsavtalen har vi gitt Eidsvold Turn Fotball sine medlemmer, både spillere og administrasjon innen bredde og elite, 15% rabatt på alle typer av behandling (inkludert trykkbølgebehandling og behandling med nåler). Husk å bruke valget EIDSVOLL IDRETT når du bestiller time. Vi ønsker også å understreke at avtalen også gjelder ved vår klinikkavdeling på Råholt (du bestiller da time på samme måte som her).
Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi: Still oss gjerne spørsmål
Husk at vi også er her for å veilede Eidsvold Turn Fotball, deres spillere og medlemmer, innenfor skadeforebygging og fotball-spesifikke rehabiliteringsøvelser. Ikke nøl med å ta kontakt med oss eller å bestille en time dersom du ønsker hjelp. Vi besvarer gladelig alle henvendelser og spørsmål. Heia Turn!
Vennlig hilsen,
Det tverrfaglige teamet v/ Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi
«Vi ser fram i mot til et langt og godt samarbeid med vår elskede fotballklubb Eidsvold Turn Fotball! Heia Turn!»
Forskning og kilder: Samarbeidsavtale med Eidsvold Turn Fotball
- McMaster et al, 1978. Injuries in soccer. Am J Sports Med. 1978 Nov-Dec;6(6):354-7.
- Haser et al, 2017. Effect of Dry Needling on Thigh Muscle Strength and Hip Flexion in Elite Soccer Players. Med Sci Sports Exerc . 2017 Feb;49(2):378-383.
- En guide om migrenehodepine - 3. august 2024
- 5 øvelser mot tarsal tunnel syndrom - 3. august 2024
- 5 enkle øvelser mot isjias - 28. mai 2024
Legg igjen et svar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!