Entesitt: En stor guide om senefestebetennelse
Entesitt: En stor guide om senefestebetennelse
Entesitt, også kjent som senefestebetennelse, er en tilstand der senefestene blir skadet og betente. Dette kan forårsake smerte, hevelse og redusert bevegelighet.
Entesitt kan oppstå i ulike deler av kroppen, som skuldrene, hoftene, albuene, knærne eller ankelen. Et annet begrep for senefesteplager er entesopati. Her ved Vondtklinikkene avd. Eidsvoll Sundet behandler og rehabiliterer vi denne diagnosen ganske ofte. Blant annet har trykkbølgebehandling dokumentert effekt mot seneskader og senebetennelser. Dette er en behandlingsform alle våre behandlere har god svært god kompetanse på.
Det er viktig og smart å ta senefestebetennelser og seneskader på alvor tidlig i forløpet. På denne måten kan man forhindre at plagene blir langvarige og mer omfattende. I tillegg til aktiv behandling som stimulerer reparasjon og bryter ned betennelse (slik som trykkbølgebehandling, terapeutisk laser og tørrnåling), vil også tilpassede øvelser og egentiltak være viktige. Det kan for eksempel være gunstig å bruke kompresjonsstøtter for å avlaste området, samt stimulere økt sirkulasjon. Eksempler kan inkludere knestøtter eller plantar fascitt kompresjonssokker.
Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse: Vi tar sener på alvor
Hei! Ved Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse avd. Eidsvoll Sundet Kiropraktor & Fysioterapi har vi omfattende erfaring og videre utdanning innen utredning, behandling og rehabilitering av seneskader og senebetennelser, inkludert senefestebetennelser (entesitt). Dette gjelder ved alle våre andre klinikkavdelinger i Norge, inkludert i Oslo (Lambertseter) og Aust-Agder (Grimstad). Blant behandlingene med best dokumentert virkning ønsker vi særlig å trekke fram trykkbølgebehandling, terapeutisk laser og tørrnåling (dry needling).
I denne artikkelen kan du lese om:
1. Anatomien bak entesitt (senefestebetennelse)
2. Vanlige områder som rammes av entesitt
3. Årsaker
4. Symptomer
5. Diagnostisering
6. Behandling
7. Trykkbølgebehandling mot entesitt
8. Egentiltak og selvhjelp
9. Oppsummering
10. Still oss spørsmål
1. Anatomien bak entesitt
For å forstå senefesteskader og senefestebetennelse er det essensielt å forstå hvor de fester. Et senefeste er altså selve områdte hvor musklene fester inn på beinet. Uten disse ville vi ikke hatt noe festepunkt mellom muskler og beinvev, noe som igjen ville gjort all bevegelse fullstendig umulig. Studier har vist at pasienter med psoriasis artritt eller ankyloserende spondylitt (Bekhterevs sykdom) har høyere risiko for å bli rammet av senefestebetennelse.¹ Men man er ikke helt sikker på hvorfor det er slik.
2. Vanlige områder som rammes av entesitt
Teoretisk sett kan enhver sene bli rammet av senefestebetennelse. Men noen områder er mer utsatt enn andre. Dette gjelder spesielt anatomiske områder som er mer utsatt for repetitiv belastning – for eksempel:
- Akillessenene
- Albuene
- Hælene
- Hoftene
- Knærne
- Skuldrene
3. Årsaker til entesitt
Årsakene til entesitt kan variere, men det er vanligvis knyttet til overbruk eller gjentatt belastning av muskler og sener, uten tilstrekkelig tid til restitusjon og fysikalsk oppfølging. Idrettsutøvere og personer som utfører repeterende bevegelser i jobben sin, som for eksempel håndverkere eller musikere, er spesielt utsatt for å utvikle entesitt. Nedenfor kan du se en liste med syv mulige årsaker. Husk også at det kan være en kombinasjon av disse som har ført til skade eller betennelse i senefestet.
7 årsaker til senefestebetennelse
- Overbelastning: Hyppig og intens bruk av muskler og sener kan føre til entesitt.
- Skader: Akutte skader som forstuing eller brudd kan utløse entesitt.
- Feil teknikk: Dårlig kroppsholdning eller feil teknikk under fysisk aktivitet kan bidra til utviklingen av entesitt.
- Repetitive bevegelser: Gjentatte bevegelser over tid, som løping eller hopping, kan øke risikoen for entesitt.
- Ustabil trening: Mangel på gradvis progresjon eller overtrening kan belaste muskler og sener og føre til entesitt.
- Underliggende tilstander: Visse medisinske tilstander, slik som noen revmatiske diagnoser, kan øke risikoen for entesitt.
- Genetikk: Noen mennesker kan ha en genetisk disposisjon for å utvikle entesitt.
4. Symptomer på senefestebetennelse
Symptomene på entesitt kan være smerte og ømhet rundt senefestene. Du kan også, i visse tilfeller, oppleve hevelse og vanskeligheter med å bevege det påvirkede området. Smerten kan være verre under aktivitet og bedre ved hvile. Hvis entesitten blir betydelig kan det gå hardt utover din daglige funksjon og livskvalitet.
8 vanlige symptomer ved entesitt
- Smerte: Smerter ved senefestene er et vanlig symptom ved entesitt.
- Hevelse: Noen kan oppleve hevelse rundt det berørte området. Men ikke alle.
- Stivhet: Stivhet kan være et tegn på entesitt.
- Rødlighet: Det kan være synlig rødhet eller irritasjon rundt senefestene. Men dette forekommer langt fra alltid.
- Begrenset bevegelighet: Entesitt kan føre til begrenset bevegelse eller vanskeligheter med å utføre visse aktiviteter.
- Ømhet: Berøring eller trykk på senefestene kan være smertefullt.
- Smerter ved aktivitet: Smertene kan forverres under eller etter fysisk aktivitet som belaster de berørte senene.
- Nattesmerter: Området kan være vondt å ligge på eller føles ubehagelig når du sover.
Her er det viktig å få fram at hvilke symptomer man opplever kan variere fra person til person. Noen kan oppleve omtrent hele listen, og andre vil kun kanskje ha noen få av symptomene.
5. Diagnostisering av entesitt
Diagnosen entesitt kan vanligvis stilles basert på symptomer og en fysisk undersøkelse av det smertefulle området. Ved en slik undersøkelse vil terapeuten blant annet undersøke muskelfunksjon, senevevsfunksjon, utføre styrketester, bevegelighetstester og spesialiserte diagnostiske tester.
Henvisningsrett til bildediagnostisk utredning
Våre klinikere kan også henvise til bildediagnostikk, slik som MR undersøkelse, dersom dette er medisinsk indisert. For å se skadefibrene og betennelsesreaksjonene er det regnet som gullstandard å bruke MR, da dette er en utredning som både kan se beinvev og bløtvev. Diagnostisk ultralyd kan også benyttes, men den store ulempen med sistnevnte er da at lydbølger ikke kan trenge gjennom beinvev og da heller ikke evaluere eventuelle skader eller lignende i disse.
6. Behandling av senefestebetennelse
Behandlingen av entesitt fokuserer på å lindre smerte, redusere betennelse, bryte ned skadevev, stimulere tilheling og forbedre funksjonen. Dette kan inkludere avlastning, nedkjøling, bruk av støtter eller skinner, fysioterapi og anti-inflammatoriske medikamenter for å lindre smerte og betennelse. To dokumenterte behandlingsmetoder mot slike seneplager inkluderer terapeutisk laserterapi og trykkbølgebehandling. Dette er behandlingsteknikker vi bruker med god suksess i vår klinikk og alle våre klinikkavdelinger tilhørende Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse.
Entesopati: Skadevev i senefestet
[Illustrasjon 1: Oversikt over skadevev og arrvev]
For å forstå mer av hvordan fysikalsk behandling kan hjelpe mot seneskader og senebetennelser, må vi forstå mer av skademekanismen. Friskt senevev har god sirkulasjon og har derfor også normal reparasjonsevne. Men dersom senefibrene blir skadet vil dette føre til redusert funksjon, smerter og økt risiko for videre skader. Det danner seg altså mer og mer skadevev. Noe som igjen kan føre til hevelser grunnet at kroppen ikke klarer å få unna alle avfallsstoffene.
7. Trykkbølgebehandling mot senefestebetennelse
Studier har vist at både trykkbølgebehandling og terapeutisk laser har betydelig dokumentert effekt mot senefestebetennelser under foten.² Her kunne de også vise til positive strukturelle forandringer, som kan tilegnes reparasjonsprosessene disse behandlingsmetodene setter i gang. Dette er også gjeldende virkemåte ved behandling av senefestebetennelse i andre steder i kroppen. Med basis i illustrasjon 1 ovenfor, innebærer dette altså blant annet:
- Nedbryting av skadevev
- Stimulering av reparasjonsprosesser
- Økt sirkulasjon i området (bringer næringsstoffer til skadeområdet)
- Økt væskedrenasje i skadeområdet (fjerner betennelse)
- Dannelse av nye blodårer (angiogenese)
Behandler også selve årsaken
Den store fordelen med denne typen behandling er altså at den gjør noe med selve årsaken til seneplagene. Altså at senefibrene faktisk blir friskere og sterkere. Noe som fører til lavere risiko for gjentagende plager og reduserer risikoen for ytterligere forverring. I tillegg til aktiv behandling vil vi også kombinere med tilpassede rehabiliteringsøvelser – både styrkeøvelser og tøyeøvelser. Eksentrisk trening er også aktuelt ved mange typer av seneproblematikk, samt tilpasset trening med strikk eller minibånd.
Studie: Terapeutisk laser gir smertelindring og raskere reparasjon ved seneskader og senebetennelser i skulderen
En meta-analyse, den sterkeste formen av forskning, kunne vise til svært gode resultater ved bruk av terapeutisk laser i behandlingen mot seneskader og senebetennelser i skulderen.³ De viste til følgende resultater:
«This review shows that optimal LLLT can offer clinically relevant pain relief and initiate a more rapid course of improvement, both alone and in combination with physiotherapy interventions.» – Haslerud et al
Denne behandlingsformen bruker konsentrerte lysfotoner (laser) til å trenge dypt inn i det skadde vevet i området for å stimulere reparasjon, reduksjon av betennelse og økt sirkulasjon. Behandlingsformen kalles også for biomodulerende laser, fordi den har evnen til å forsterke biologiske reparasjonsprosesser. Som du kan se av resultatene fra forskningen ovenfor viser de til at behandling med laser gir en signifikant raskere reparasjon av senen, samt smertelindring. Resultatene var signifikant positive både med og uten supplementerende rehabiliteringsøvelser. Dette er altså en godt dokumentert behandlingsteknikk vi kan vise til svært gode resultater med, både ved Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse avd. Eidsvoll Sundet, men også ved alle våre andre klinikkavdelinger i Norge.
8. Forebyggende tiltak mot seneskader og senebetennelser
I tillegg til behandling kan forebyggende tiltak være nyttige for å unngå tilbakefall av entesitt. Dette kan inkludere å unngå overbelastning av muskler og sener, oppvarming og tøying før fysisk aktivitet, samt gradvis økning av treningsintensiteten. Det er også viktig å ha riktig teknikk og ergonomi under aktiviteter for å redusere belastningen på senefestene. I tillegg kan bruk av kompresjonstøy eller støtter bidra til å beskytte utsatte områder fra overbelastning.
Er visse av dine områder mer utsatt enn andre?
Still deg selv spørsmålet ‘er det noen områder jeg har bruker for mye?’. Hvis du kom på noen områder, så kan vi anbefale at du går til anskaffelse av en støtte eller kompresjonstøy for dette området. Et eksempel kan være bruk av kompresjonssokker eller knestøtter for deg som står mye på beina gjennom dagen – eller for ivrige joggere. For deg som er mye på datamaskinen kan en albuestøtte eller kompresjonshansker ha en forebyggende og avlastende effekt.
Godt tips: Bruk kompresjonshansker for økt sirkulasjon (lenken åpner i nytt vindu)
Mange av oss bruker hendene på repetitiv belastning gjennom dagene. Dette kan over tid føre til overbelastning. Ved å bruke kompresjonstøy kan vi oppnå økt sirkulasjon og avlastning på samme tid – noe som kan være delaktig i forebygging av framtidige skader. Klikk på bildet eller lenken for å lese mer om eller kjøpe de anbefalte hanskene her. PS: Det finnes også svært gode kompresjonssokker og kompresjonsstøtter for knær som vi også anbefaler.
9. Oppsummering: Entesitt – En guide om senefestebetennelse
Et av de viktigste stegene ved mistanke om seneskader eller senefestebetennelser er å oppsøke kyndig hjelp. Autorisert helsepersonell med ekspertise på muskler, sener og ledd, kan hjelpe deg med utredning av dine plager. Kiropraktorer har, i likhet med leger, henvisningsrett til MR undersøkelse dersom dette skulle være medisinsk indisert. Trykkbølgebehandling, laserterapi og eksentrisk trening har alle dokumentert effekt mot denne typen seneplager.
VIDEO: Trykkbølgebehandling mot senebetennelse i akilles
I denne videoen nedenfor viser Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse sin egen kiropraktor Alexander Andorff, som er både allmennkiropraktor og idrettskiropraktor, fram hvordan trykkbølgebehandling kan brukes mot seneskader og senebetennelser i, blant annet, akillessenen. Det er også en effektiv behandling mot plantar fascitt og hælsporer.
Bli med i familien vår og abonner gratis på vår Youtube-kanal (lenken åpner i nytt vindu). På kanalen vår finner du en rekke gratis helseressurser og treningsprogrammer tilpasset dine plager og ulike diagnoser.
Spørsmål? Eller ønsker du å bestille en time hos oss?
Hei! Dersom du har spørsmål så kan du gjerne kontakte oss via en av våre kontaktmuligheter eller på vår Facebook-side. Vi besvarer gladelig alle henvendelser. Hvis du ønsker å sette opp en konsultasjon hos oss så har vi også døgnåpen online timebestilling – slik at du kan finne den timen som passer best for akkurat deg. Du kan også ringe oss innenfor våre åpningstider. Vi er her for deg, og minner om at vi besvarer alle spørsmål du måtte ha.
Telefon: 64 80 81 10
Epost: eidsvollkiropraktorsenter@outlook.com
«Hos oss er vi opptatt av en grundig utredning, aktiv behandling og korrigerende øvelser som faktisk fungerer. Våre metoder er kunnskapsbaserte og er tilrettelagt for at du skal oppleve best mulig smertelindring og funksjonell forbedring. Hos oss vil du få hjelp til å bli sterkere og friskere igjen.
Ikke i Eidsvoll (Akershus)?
Hvis du ikke er i nærheten av Eidsvoll, minner vi også om at Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse har flere klinikkavdelinger andre steder i Norge, inkludert Oslo (Lambertseter) og Aust-Agder (Grimstad).»
Med de beste ønsker om god helse videre,
Det tverrfaglige teamet på Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi
Forskning og Kilder
- Schett et al, 2017. Enthesitis: from pathophysiology to treatment. Nat Rev Rheumatol. 2017 Nov 21;13(12):731-741.
- Alpturker et al, 2020. Evaluation Effects of Laser Therapy and Extracorporeal Shock Wave Therapy with Clinical Parameters and Magnetic Resonance Imaging for Treatment of Plantar Fasciitis in Patients with Spondyloarthritis: A Randomized Controlled Trial. Int J Rheumatol . 2020 Aug 27:2020:4386361.
- Haslerud et al, 2015. The efficacy of low-level laser therapy for shoulder tendinopathy: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Physiother Res Int . 2015 Jun;20(2):108-25.
Bilder og kreditering
Coverbilde: iStockphoto (lisensiert bruk). Stock photo ID: 902990088 Credit: Andreus
Bilde 2: iStockphoto (lisensiert bruk). Stock photo ID: 1070934090 Credit: Michelangeloop
Artikkel: Entesitt: En stor guide om senefestebetennelse
Skrevet av: Våre offentlig autoriserte kiropraktorer og fysioterapeuter ved Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse
Faktasjekket: Våre artikler baserer seg alltid på seriøse kilder, forskningsstudier og forskningstidsskrifter – slik som PubMed og Cochrane Library. Vennligst kontakt oss dersom du oppdager noe feil eller har kommentarer.
- En guide om migrenehodepine - 3. august 2024
- 5 øvelser mot tarsal tunnel syndrom - 3. august 2024
- 5 enkle øvelser mot isjias - 28. mai 2024
Legg igjen et svar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!