En Guide om Nakkesleng og Whiplash
En Guide om Nakkesleng og Whiplash
Har du vært i en bilulykke eller annet traume som har gitt sleng på nakken? I denne guiden vil vi gi deg en bedre forståelse av whiplash (nakkesleng) – blant annet hvordan det kan påvirke deg og hva som kan gjøres med det.
Det er flere tusen som havner i bilulykker hvert år, og noen ulykker er kraftigere enn andre. I mange av disse ulykkene føler mange at «det gikk ganske bra», men så begynner nakkesmertene å komme gradvis etter dager, måneder eller, i visse tilfeller, et helt år senere. Det er også viktig å merke seg at det ikke trenger å være en ulykke i høy fart for å gi nakketraume – det kommer nemlig an på veldig mange faktorer. Denne artikkelen er skrevet av idrettskiropraktorene Alexander Andorff og Eghosa Jane Ogoleh.
Nakkesleng rammer mange – og gir mange senplager!
Whiplash, også kjent som nakkesleng, er en skademekanisme som forekommer oftest i bilulykker, men kan også oppstå innen idrett (bare spør vår samarbeidspartner Eidsvoll 1814s) eller et traume hvor nakken blir slengt kraftig bakover, framover eller sidelengs. Nakkesleng kjennetegnes av en spesiell påvirkningsmekanisme hvor nakken blir kastet ukontrollert fram og tilbake som et piskeslag. De mest karakteristiske symptomene er stivhet og nakkesmerter – og mange blir bra igjen etter en periode, mens andre kanskje får kroniske smerter.
Få alltid nakken undersøkt etter et fall eller en ulykke!
Vi ser også at mange ikke får den utredningen de bør ha etter en ulykke. Det er viktig å få dokumentert en klinisk undersøkelse av nakken kort tid etter et traume i tilfelle det gir deg langvarige plager. I klinikken vår behandler vi regelmessig pasienter med nakkeslenghistorikk og kroniske nakkesmerter. Mange er heller ikke klar over at den voldsomme bilulykken de var i for 10 år siden kan spille en større rolle i deres daglige smerteproblematikk. De dype nakkemusklene er spesielt utsatt ved nakkesleng, og særlig de som heter de dype nakkefleksorene (DNF). Nettopp derfor er målrettet opptrening, ofte forkortet DNF-trening, av disse spesielt viktig. Ta kontakt med oss dersom du har noen spørsmål, og husk at vi har flere klinikkavdelinger i Norge dersom du ikke er i nærheten av Eidsvoll.
«Hos oss ved Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse avd. Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi vil du først gå gjennom en grundig funksjonell undersøkelse av nakken. Ofte, hvis det har vært et traume (slik som et fall eller en bilulykke), vil vi deretter henvise til en MR undersøkelse hvis dette er medisinsk indisert. Samtidig vil vi jobbe aktivt med de smertesensitive områdene, med tilpassede massasjeteknikker og terapeutisk laser, for å roe ned muskeltrekningene og spenningene. Samtidig vil vi ha en målrettet opptreningsplan hvor vi gradvis styrker og gjør nakken din friskere igjen.»
I denne artikkelen vil du blant annet lære mer om:
- Skademekanismen som foregår ved en nakkesleng
- Symptomer og kliniske tegn på nakkesleng
- Behandling og opptrening av nakkesleng
- Øvelser og trening mot whiplash (inkludert VIDEO)
Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse: Vi tar nakkesleng på alvor
Hei! Ved Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse avd. Eidsvoll Sundet Kiropraktor & Fysioterapi har vi omfattende erfaring og videre utdanning innen behandling og rehabilitering av nakkesleng. Dette gjelder ved alle våre andre klinikkavdelinger i Norge, inkludert i Oslo (Lambertseter) og Aust-Agder (Grimstad).
1. Hva slags skademekanisme skjer ved et whiplash?
Ved en nakkesleng oppstår det som regel en mild eller moderat skade på involverte muskler, leddbånd og senevev, hvor de kan bli forstrukket eller få rifter. Studier har også vist nakkesleng kan gi forstrekningsskader på de stabiliserende ligamentene i nakken. Ligamentene er de strukturene som holder sammen bein/skjelett, hvorav sener derimot er de som fester musklene til bein.
Hjernerystelse og nakkesleng
I mer alvorlige ulykker kan man også pådra seg hjernerystelse og andre skader. I første omgang etter et traume er det viktig å utelukke slike hodeskader. Hvis du opplever konstant hodepine som blir verre, kjenner deg ekstremt trøtt, svimmel, forvirret, kvalm, problemer med å prate, så må du ringe lege umiddelbart. Det blir som regel utført CT, MR eller røntgen for å diagnostisere eventuelle skader. Våre klinikere har også henvisningsrett til bildediagnostikk dersom dette er indisert.
Mange hodeskader fører også til whiplash
Her er det svært viktig å påpeke at mekanismene ved hodeskade eller hjernerystelse innebærer mye av de samme plutselige retningsforandringene som ved nakkesleng. Derfor er det svært viktig å huske på at nakken alltid er involvert ved hodeskader grunnet omfanget av de fysiske kreftene som er i sving ved slike ulykker. Dette er grunnlaget for at det er så viktig med korrekt rehabiliteringsopptrening etter hjernerystelse, da gjerne i form av både vestibulær rehabilitering (trening av indre øret) og DNF-trening.
2. Symptomer og kliniske tegn ved nakkeslengproblematikk
Det er viktig å være klar over at nakkeslengproblematikk kan gi en lang rekke med ulike symptomer. Men de aller vanligste innebærer en tydelig økning i nakkesmerter og det vi kaller nakkerelatert hodepine. Karakteristiske symptomer kan inkludere:
- Begrenset nakkebevegelighet
- Konsentrasjonsvansker og utmattelse
- Nakkehodepine (cervikogen hodepine)
- Nakkesmerter som kan være tilstede selv uten bevegelse
- Nakkesvimmelhet (cervikogen svimmelhet)
- Økt stivhet i øvre rygg og ut mot skulderne
- Ømhet og trykksensitivitet i nakken
Den røde tråden her er altså at en nakkeslengskade kan føre til kompenseringsplager, og økt forekomst av smerter – både i form av frekvens og intensitet. Særlig økt forekomst av hodepine, svimmelhet og fatigue er vanlig etter slike skader.
«Både nakkesleng og hjernerystelse kan respondere meget positivt på korrigerende rehabiliteringstrening og aktiv behandling. Her vil det være særlig fokus på å styrke de dypeste nakkemusklene, som er svært utsatt ved whiplash, og å også samtidig trene opp indre øret, samt balanseorganene. Ved Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse avd. Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi (Akershus) får du den oppfølgingen du trenger for å kunne få tilbake god nakkefunksjon og balanse igjen. Hvis du ikke er i nærheten av Eidsvoll, minner vi også om at Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse har klinikkavdelinger andre steder i Norge, inkludert Oslo (Lambertseter) og Aust-Agder (Grimstad).»
3. Behandling og opptrening av nakkeslengskader
En klinisk førstegangsundersøkelse hos oss legger til rette for et individualisert og tilpasset behandlingsopplegg. Det er også denne som bestemmer hvilke behandlingsteknikker og hvilke korrigerende treningsøvelser som benyttes. Men det er viktig å nevne tidlig at du vil få aktiv hjelp med nakkesmertene og stivheten, samtidig som at vi jobber med å gradvis gjøre nakken din sterkere og friskere igjen.
Korrigerende opptrening og DNF-trening ved nakkeslengskader
Nakken vår er en svært komplisert struktur som består av en rekke muskler, leddbånd, sener, nerver og nakkevirvler. I tillegg til dette er det også et av områdene med flest proprioseptorer og mekanoreseptorer. Disse sender signaler til hjernen om hvilken posisjon og bevegelse nakken, samt hodet, er i. Ved svekket funksjon nakken, inkludert betydelige muskelspenninger eller skiveskader (nakkeprolaps), kan dette føre til ‘feilsignaler’ fra disse som kan resultere i det vi kaller cervikogen vertigo (nakkesvimmelhet).
Svakheter og ubalanser
Ved å kartlegge svakheter og ubalanser i både nakken og balanseorganene kan vi målrettet hjelpe deg med rehabiliteringstrening, slik at nakken din gradvis blir sterkere og friskere igjen. De dype nakkefleksorene er helt essensielle når det kommer til stabilisering av nakken og nakkefunksjon, så opptrening av disse vil også spille en viktig rolle for å få tilbake optimal nakkefunksjon igjen.
Aktiv fysikalsk behandling
Vårt fokus ligger på å gi deg smertelindring og bedre nakkefunksjon. Dette gjør vi ved å jobbe aktivt med hendene for å stimulere økt bevegelighet og elastisitet ved å blant annet bryte ned muskelknuter, skadevev og arrvev. Vi vil som nevnt også ha fokus på gradvis opptrening, da det er god forskning på at whiplash kan føre til muskelforstyrrelser i nakken. Blant annet svakhet i de dype nakkemusklene (dype nakkefleksorer). Her kan du se eksempler på behandlingsteknikker vi bruker:
- Fysioterapi
- Fysikalsk behandling, massasje og muskelarbeid
- Idrettsmassasje
- Intramuskulær akupunktur (tørrnåling)
- Moderne Kiropraktikk
- Terapeutisk laser
Terapeutisk laser mot whiplash og akutte nakkesmerter
Behandling med terapeutisk laser har svært god dokumentasjon innen smertelindring ved akutte nakkesmerter og nakkesleng-symptomatikk. Behandlingsformen gjør ikke vondt, og er derfor svært god å ta i bruk i en tidlig fase av plagene. En meta-analyse i anerkjente Lancet, altså den sterkeste formen av forskning i et av de mest kjente forskningstidsskriftene i verden, konkluderte med følgende:
«We show that LLLT reduces pain immediately after treatment in acute neck pain and up to 22 weeks after completion of treatment in patients with chronic neck pain.» Chow et al²
De viste altså til at forskningen var klar på at behandling med terapeutisk laser ga en tilnærmet umiddelbar smertelindring etter endt behandling ved akutte nakkesmerter, og at effekten var målbar i opptil 22 uker også hos pasienter med langvarige, kroniske nakkesmerter. Dette er en moderne behandlingsform vi bruker med svært gode resultater hos oss ved Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi, samt alle våre klinikkavdelinger tilhørende Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse. Du kan lese mer om denne behandlingsformen her. Behandlingen fungerer blant annet ved å gi effektiv smertelindring og stimulering av reparasjonsprosesser i det behandlede området. Altså to svært viktige effekter i behandling av whiplash.
Vondt i øvre nakken og bakhodet etter nakkesleng?
Nyere forskning har også vist tydelig påvirkning av øvre nakkestrukturer ved mange tilfeller av nakkeslengskader. Vi jobber helhetlig og tilpasset inn mot muskler, bindevev og ledd slik at du skal få optimale resultater av behandlingen. Vi har skrevet en stor og informativ guide om nettopp vondt i øvre del av nakken og bakhodet som du kan ha nytte av å lese.
4. Treningsvideoer: Isometriske øvelser mot whiplash
Mange med betydelig nakkeslengproblematikk opplever at trening blir veldig vanskelig og utmattende. Derfor er det viktig å ta det gradvis og aller helst få kontinuerlig oppfølging av fysioterapeut. Hvis du reagerer kraftig på en god del nakketrening, så starter man helt i laveste intensitet: Isometrisk trening. Dette er en treningsform hvor man kun aktiverer muskulaturen mot motstand, men uten at den blir lengre (eksentrisk) eller kortere (konsentrisk). Altså et glimrende sted å starte for de med kraftig redusert nakkefunksjon.
Nedenfor viser vi to treningsvideoer utviklet av oss og vår egen kiropraktor Alexander Andorff. Den første fokuserer på isometrisk trening og den andre fokuserer på opptrening av plattformen til nakken, nemlig øvre rygg og skuldre. Utvis hensyn til egen dagsform og dersom du er rammet av nakkesleng ønsker vi at du får kyndig veiledning og behandling før du selv starter opp med treningen.
VIDEO: Isometrisk nakketrening
VIDEO: Styrkeøvelser for skuldrene med strikk (pilatesbånd)
Bli med i familien og abonner på vår Youtube-kanal (klikk her – lenken åpner i nytt vindu). På kanalen finner du en rekke helseressurser og treningsprogrammer tilpasset for dine smertediagnoser. I videoen bruker vi pilatesbånd, en flat og elastisk strikk, som er svært praktisk ved opptrening av nåde nakkeovergang og skulderblader.
Godt tips: Trygg og effektiv opptrening med pilatesbånd
Ved korrigerende rehabiliteringstrening for nakke og skuldre vil du se at de aller fleste fysioterapeuter og idrettskiropraktorer vil anbefale opptrening med strikk. Den flate utgaven er svært praktisk, da den kan brukes på en rekke forskjellige treningsøvelser. Det er også denne vi gjerne anbefaler til våre pasienter. Du kan lese mer om den eller kjøpe den her. Produktanbefalingen åpner i et nytt leservindu.
Ta aktive grep for en sterkere og friskere nakke!
Vi er levende opptatt av at du skal få bedre funksjon i muskler, ledd, nerver og sener. Våre klinikere jobber alltid med å være i eliten innen utredning og behandling av muskuloskeletal problematikk. Våre offentlig autoriserte klinikere hjelper deg med å forstå hvorfor du har vondt og deretter med å bli kvitt smertene.
Våre moderne kiropraktorer og klinikere innehar også både henvisningsrett og sykmeldingsrett – dersom dette skulle vise seg å være nødvendig for en optimalisert forbedring.
Spørsmål? Eller vil du bestille en time hos oss?
Hei! Dersom du har spørsmål så kan du gjerne kontakte oss via en av våre kontaktmuligheter eller på vår Facebook-side. Hvis du ønsker å sette opp en konsultasjon så har vi også døgnåpen online booking (klikk her – lenken åpner i nytt vindu) – slik at du kan finne den timen som passer best for akkurat deg. Du kan også ringe oss innenfor våre åpningstider. Vi er her for deg, og minner om at vi besvarer alle henvendelser og spørsmål.
«Vi gleder oss til å hjelpe deg tilbake til den hverdagen du fortjener – en smertefri hverdag. Hos oss vil du få både aktiv behandling (hands on) i kombinasjon med tilrettelagte rehabiliteringsøvelser, slik at vi kan legge til rette for de beste resultatene. Og husk hva de sier… den nest beste tiden å plante et tre er i dag. Ditt framtidige jeg vil takke deg!
Ikke i Eidsvoll (Akershus)?
Hvis du ikke er i nærheten av Eidsvoll, minner vi også om at Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse har flere klinikkavdelinger andre steder i Norge, inkludert Oslo (Lambertseter) og Aust-Agder (Grimstad).»
Med de beste ønsker om god helse videre,
Det tverrfaglige teamet på Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi
Kilder, forskning og referanser
1. Enix et al, 2014. The cervical myodural bridge, a review of literature and clinical implications.
2. Chow et al, 2009. Efficacy of low-level laser therapy in the management of neck pain: a systematic review and meta-analysis of randomised placebo or active-treatment controlled trials. Lancet . 2009 Dec 5;374(9705):1897-908.
Bilder og kreditering
Bilde (triggerpunktbehandling): iStockPhoto (lisensiert bruk) Stock photo ID: 1300958308 Credit: Lacheev
FAQ: 5 vanlige spørsmål om nakkesleng og whiplash
Her går vi gjennom fem av de vanligste spørsmålene vi mottar om nakkesleng.
1. Kan man få nakkesleng etter påkjørsel?
Ja, en påkjørsel bakfra eller fra siden, er faktisk blant de vanligste årsakene til nakkesleng. Grunnen til at nakken er spesielt utsatt ved slike ulykker er de voldsomme kreftene som er involvert, samt de plutselige retningsforandringene på nakken. Disse kan føre forstrekninger eller rifter i leddbånd, sener eller musklene i nakken, som deretter blir smertesensitive og svake (grunnet de strukturelle skadene i bløtvevsfibrene).
2. Hvem kan undersøke nakken min etter et fall eller traume?
Offentlig autorisert helsepersonell kan gjøre en klinisk og funksjonell undersøkelse av nakken din, og hjelpe deg med aktiv behandling og korrigerende opptrening. Dette inkluderer primært sett fysioterapeuter, kiropraktorer og leger. Det er en fordel at klinikeren har offentlig henvisningsrett til bildediagnostisk utredning, slik som MR undersøkelse og røntgen. Det er en rettighet både kiropraktor og lege har. Noe av det viktigste er altså at du oppsøker aktiv hjelp og får ulykkesforløpet grundig journalført. Dette er svært viktig dersom det skulle vise seg at nakkesleng-ulykken fører til kroniske etterplager.
3. Kan barn også få nakkesleng?
Ja, barn kan også rammes av nakkesleng. Grunnet hodets størrelse og vekt er de faktisk spesielt utsatt ved påkjørsler og lignende. Dette er også grunnen til at de sitter på den måten de gjør i biler (med ryggen mot kjøreretningen og mye polstring i bilsetet). Nettopp derfor er det så viktig at man ikke snur barnet rundt for tidlig ved bilkjøring, da de fortsatt er spesielt utsatt for nakkeskader opptil 5-6 års alder.
4. Hva er nakkesleng på engelsk?
Nakkesleng heter whiplash på engelsk. Direkte oversatt betyr det piskesnert eller piskeslag.
5. Hvilken egenbehandling kan jeg gjøre ved nakkesleng?
Det finnes en rekke smertelindrende og funksjonsforbedrende tiltak du selv kan gjøre dersom du plages med smerter etter nakkesleng. Vi ønsker å understreke hvor viktig opptrening av grunnleggende muskler i nakkeovergangen og skuldrene kan være, og da gjerne med strikktrening som nevnt tidligere i artikkelen. Med tanke på mer smertelindrende tiltak kan vi nevne selvmassasje med kuldegelè, stimulerende varmemuskelsalve eller avspenning med nakkehammock.
Godt tips: Avspenning med nakkestrekker
Å strekke ut nakken med nakkehammock kan bidra til å motvirke dårlig nakkeholdning ved å strekke ut nakkevirvlene, som blant annet lar væske trekke inn i mellomvirvelskivene og hydrere disse. 10 minutter daglig bruk har vist seg å ha dokumenterbar positiv effekt mot nakkesmerter. Du kan lese mer om eller kjøpe den her. PS: Det finnes også oppblåsbart nakketraksjonsapparat (hvor du selv kontrollerer strekken). PS2: Andre melder også om god effekt av å kombinere med selvmassasje med muskelvarmesalve eller lindrende arnicasalve.
- 7 øvelser mot nakkepukkel (dowagers kul) - 1. november 2024
- Forstuet ankel (overtråkk): Symptomer, behandling og varighet - 24. oktober 2024
- Trykkbølgebehandling for Sener (Seneskader og Senebetennelser) - 17. oktober 2024
Legg igjen et svar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!