Årsaker til Vondt i Ryggen og Beinet
6 årsaker til vondt i ryggen og beinet
Har du vondt i ryggen og beinet? Beinsmerter kan skyldes ryggen. Her ser vi nærmere på 6 mulige årsaker og diagnoser som kan gi deg vondt i både ryggen og beinet samtidig.
Dersom man er rammet av smerter i både ryggen og beinet samtidig kan dette være svært plagsomt. I mange av tilfellene vil det også involverte avklemming av nerver, så det er svært viktig at man tar slike symptomer og smerter på alvor. Langvarig avklemte nerverøtter kan nemlig føre til kroniske senvirkninger og plager, slik som redusert hudfølighet og muskelsvakhet.
Her går vi gjennom alt du trenger å vite om smerter i både ryggen og beinet. Dette inkluderer også gode råd, effektive behandlingsmetoder og anbefalte øvelser. Du kan se en video med et treningsprogram med 5 gode øvelser nederst i artikkelen. Husk at du også alltid kan kontakte oss og stille oss spørsmål. Vi er her for å hjelpe deg tilbake til en bedre hverdag.
I denne artikkelen vil du lære mer om:
1. Bein og ryggsmerter
2. Årsaker til vondt i korsryggen og beinet
+ Isjias
+ Skiveprolaps i Korsryggen
+ Piriformis Syndrom
+ Araknoiditt (Sjeldent)
+ Bekkenleddslåsning med refererte smerter
+ Lumbale triggerpunkter med refererte smerter
3. Behandling av rygg og beinsmerter
4. Øvelser og trening mot smerter i korsrygg og beinet
Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse: Vi tar smertene dine på alvor
Hei! Ved Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse avd. Eidsvoll Sundet Kiropraktor & Fysioterapi har vi omfattende erfaring og videre utdanning innen behandling og rehabilitering av smerter og skader i ryggen og beina. Dette gjelder ved alle våre andre klinikkavdelinger i Norge, inkludert i Oslo (Lambertseter) og Aust-Agder (Grimstad). Blant de best dokumenterte behandlingsmetodene mot slike smerter ønsker vi å nevne terapeutisk laser, tørrnåling (dry needling), leddmobilisering, spinal traksjon og idrettsmassasje. Vi kombinerer dette med korrigerende rehabiliteringsøvelser som hjelper deg med å styrke de riktige rygg og kjernemusklene.
1. Bein og ryggsmerter
Ryggsmerter er en vanlig plage, og er den største årsaken bak arbeidsrelatert funksjonspåvirkning. Tilstanden påvirker menn og kvinner likt, og kan variere i intensitet fra mild verking i et par dager til intense, kroniske smerter som varer i ukesvis eller månedsvis. Smertene er ofte forårsaket av muskelstrekk, dysfunksjon i ledd eller nerveirritasjon. Det er viktig å ta smertene på alvor. Ryggsmertene kan også, under visse forutsetninger, spre seg nedover beina i tillegg. Ved smerter som er tilstede i både ryggen og ned i beinet er ofte avklemming av nerver involvert.
Rammer vanligvis bare en side
Det vanligste er at det rammer en side. Dersom det går like mye nedover på begge beina, så kan det muligens skyldes et større, midtstilt skiveprolaps. Og i slike tilfeller råder vi deg å få utredet smertene så raskt som mulig.
Symptomer som assosieres med rygg og beinsmerter er:
- Brennende følelse
- Verkende smerter
- Kribling
- Stråling fra ryggen og ned i beinet
- Nummenhet nedover beinet
- Ømhet når området tas på
- Begrenset bevegelighet
2. Årsaker til vondt i korsryggen og beinet
Nå vil vi ta for oss fem vanlige årsaker til smerter i korsrygg og beina, samt en mer sjelden årsak.
- Isjias
- Skiveprolaps
- Piriformis Syndrom
- Araknoiditt (veldig sjeldent)
- Bekkenleddlåsning med refererte smerter
- Lumbale aktive triggerpunkter (muskelknuter)
Det er også viktig å nevne at man kan ha flere diagnoser samtidig. Eksempelvis kan muskelspenninger og leddrestriksjoner føre til funksjonell avklemming av isjiasnerven (isjialgi), og et lumbalt skiveprolaps vil også gjerne føre til både triggerpunkter og stivhet.
Isjias
Isjias oppstår ofte på grunn av nerveirritasjon i korsrygg eller sete. Det kan også skyldes skiveprolaps og er en type smerte som stråler nedover langs isjiasnerven. Isjiasnerven strekker seg fra korsryggen din, nedover hofte og rumpe og langs beina dine. Om du får isjias-smerter er det vanligvis kun på en side av kroppen.
De vanligste symptomene ved isjas er:
- Smerter som stråler fra korsryggen til baksiden av beinet ditt
- Skarpe smertestøt i de rammede områdene
- Brennende følelse
- Muskelsvakhet
- Nummenhet
Våre klinikere kan hjelpe deg med å finne ut av årsaken til at du er rammet av isjias. Ofte skyldes det reduserte plassforhold i lavryggen eller i setet med tilhørende nerveavklemming eller nerveirritasjon. Vi bruker gjerne teknikker slik som traksjon og leddmobilisering for å gi bedre plassforhold, samt muskelteknikker og terapeutisk laser for å bryte ned skadevev i og rundt selve nerven. Disse behandlingsmetodene kombineres også med individuelle hjemmeøvelser i henhold til den kliniske undersøkelsen. Dette resulterer ofte i meget gode resultater.
Godt tips 1: Strekk ut ryggvirvlene med ryggtraksjonsbrett
Svært ofte er det reduserte plassforhold i nedre del av korsryggen ved isjias. Eksempelvis er de myke mellomvirvelskivene dehydrerte og sammenklemte ved skiveprolaps. Ved å bruke et ryggtraksjonsbrett som vist her kan du aktivt strekke ut ryggens ryggvirvler og muskulatur – noe som kan bidra til bedre plassforhold og redusert avklemming. På denne måten kan væske trekke inn og hydrere mellomvirvelskivene (slik at de har bedre støtdemping igjen). Dette er samme virkemåte som ved traksjonsbehandling (spinal dekompresjon). Du kan lese mer om eller kjøpe den her.
Skiveprolaps i korsryggen
[Vi har tidligere skrevet en stor guide om ryggprolaps som du kan lese her]
Korsryggen er området nederst i ryggen, og består av de fem nederste ryggvirvlene dine. Å ha korsryggsrelatert skiveprolaps betyr at en ryggskive i korsryggen din har fått en skade. Dette innebærer at midten, eller “geléen” blir skvist ut av ytterlaget på grunn av skader. For å si det litt grovt. Den skadde mellomvirvelskiven kan legge press på nerver i ryggen og kan føre til alvorlige smerter, nummenhet og til og med lammelser i noen sjeldne tilfeller. For å forstå mer om prolaps i ryggen anbefaler vi at du leser denne store oversiktsguiden som vi har skrevet om temaet.
Mulige symptomer ved skiveprolaps i korsryggen inkluderer:
- Vedvarende ryggsmerter som forverres når du står, hoster eller nyser
- Ryggspasmer
- Svekkede reflekser i knær og ankler
- Svakhet i beinmusklaturen (grunnet færre nervesignaler)
- Nummenhet i bein og føtter
- Ryggmargskompresjon (myelopati)
Behandling av lumbalt skiveprolaps
Behandlingsalternativene vi benytter hyppigst mot skiveskader i korsryggen er en kombinasjon av flere ulike teknikker. Det benyttes gjerne teknikker som gir bedre plass i det påvirkede området, slik som traksjon og tilpasset leddmobilisering. Samt behandlingsmetoder som stimulerer mer tilheling i området og reduserer muskelspenninger, inkludert idrettsmassasje, triggerpunktbehandling, intramuskulær akupunktur (tørrnåling) og biostimulerende laserbehandling.
Studie: Terapeutisk laser stimulerer raskere reparasjon av skiveprolaps
Behandling med terapeutisk laser har godt dokumentert effekt mot smerter og symptomer grunnet skiveskade. I en større studie dokumenterte forskere at 8 behandlinger med laser også hadde signifikant positiv effekt selv ved kronisk nakkeprolaps.¹ En diagnose som er kjent for å være vanskelig å behandle effektivt. Dette behandlingsoppsettet blir kalt Takahashi-protokollen, og er også en behandlingsprotokoll vi ved Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse bruker mot ryggprolaps med god effekt. Hos oss kombinerer vi dette med korrigerende ryggøvelser som både styrker ryggmusklene og stimulerer økt blodsirkulasjon i skadeområdet.
Piriformis Syndrom
Piriformisen er en flat bindemuskel du finner i setemusklene dine nær den øverste delen av hoftebeinet ditt. Piriformisen hjelper med å stabilisere hoftekulen og løfter og roterer låret ditt vekk fra kroppen din. Piriformis syndrom er en diagnose som oppstår når piriformismuskelen klemmer fast isjiasnerven din.
De vanligste symptomene ved piriformis syndrom er:
- Smerter som stråler inn i nedre ben
- Kan referere smerter inn mot halebeinet
- Kribling
- Nummenhet i setemusklaturen
- Følelse av dyp verking og anspenthet i setet
- Økte smerter ved kompresjon av setet
Behandlingen går primært sett ut på å frigjøre trykket fra den påvirkede nerven i setet, samt bidra til forbedret lokal funksjon. Det er viktig å unngå smertetriggere og dårlige uvaner. Piriformis syndrom er relativt vanlig, og vi behandler regelmessig pasienter med denne diagnosen i klinikken vår. Her ønsker vi å særlig trekke fram tørrnåling (behandling med akupunkturnåler inn mot anspente setemuskler), leddmobilisering av bekkenleddene og korsryggen, terapeutisk laser og trykkbølgebehandling som gode fysikalske behandlingsmetoder.
Godt tips 2: Avlast setet og halebeinet med ergonomisk halebeinspute
Som nevnt ovenfor vil kompresjon og sammenklemming av piriformis-muskelen kunne gi økte symptomer og smerter. Nettopp derfor er det viktig med ergonomisk tilpasning, slik som bruk av avlastende o-formet halebeinspute når du sitter ned. Den fungerer både støtdempende og ved at den også gir en forbedret vektdistribusjon som ikke legger like mye trykk mot områdene hvor piriformis overlapper med isjiasnerven. Du kan lese mer om eller kjøpe denne halebeinsputen her.
Araknoiditt (svært sjeldent)
Araknoiden er en membran som beskytter nervene i ryggmargen. Om det oppstår betennelse eller irritasjon i araknoiden kan det føre til en smertetilstand som kalles araknoiditt. I mange tilfeller opplever de som har araknoiditt smerter i korsryggen og beina, siden sykdommen påvirker nervene på disse stedene. Vi gjør dòg oppmerksom på at dette er en svært sjelden årsak til vondt i rygg og beina. Det vanligste symptomet på denne tilstanden er en stikkende, brennende kronisk smerte. En sterk smerte som fører til at personen som er rammet, normalt sett ikke kan jobbe og lider av funksjonsnedsettelser i hverdagen. Tilstanden kan også forverre seg med tiden og føre til uførhet.
Andre symptomer assosiert med araknoiditt inkluderer:
- Kribling eller nummenhet, spesielt i beina
- “Hudkriblende” følelse
- Muskelkramper
- Rykninger
- Problemer med tarmer eller blære
Selv om det ikke finnes en fullstendig kur mot araknoiditt, fokuserer behandlinger mest på smertelindring. Legen din kan gi deg resepter på smertestillende eller anbefale fysikalsk behandling og trening. Kirurgiske alternativer er ikke anbefalt for denne tilstanden fordi det kan øke risikoen for at det oppstår arrvev.
Bekkenleddlåsning med refererte smerter
[Bilde: Wikimedia commons]
Redusert bevegelse i bekkenleddene blir også kalt bekkenleddlåsning eller iliosakral-ledd hypomobilitet. Dette kan resultere i smerter som også kan kjennes nedover beinet og låret. Vanligvis stopper disse smertene før eller cirka ved kneet. Det å stimulere økt bevegelighet i bekkenleddet med leddmobilisering, kombinert med muskelarbeid mot nærliggende muskelknuter er vanligvis svært effektivt.
Lumbale aktive triggerpunkter (muskelknuter)
Triggerpunkter er et annet navn for muskelknuter. Disse kan avgi og referere smerter til andre steder enn der de er fysisk sett. I bildene nedenfor viser vi smertemønstrene til 3 av de med kjente triggerpunktene. Slike muskelknuter responderer gjerne svært positivt på triggerpunktbehandling, idrettsmassasje og / eller tørrnåling.
Ovenfor ser du musculus piriformis. Dette er muskelknuter dypt inne i setet som kan referere smerter ned mot baksiden av låret.
Her ser du smertemønsteret til musculus gluteus medius. En av hovedmusklene i setet og rumpa. Som du ser av illustrasjonen kan den gi smerter ned mot øvre delen av låret.
Musculus gluteus maximus er den største setemuskelen. Når denne er overaktiv kan den gi dype og verkende smerter inn mot halebeinet og øverste delen av baksiden på låret.
Godt tips 3: Selvmassasje med lindrende vene og leggsalve
Ved tunge bein og slitne legger kan selvmassasje med lindrende vene og leggsalve være ideelt. Denne inneholder hestekastansje-ekstrakt, kjent for sin veneforsterkende effekt, kombinert med rødvinsekstrakt og mynteolje som sørger for beroligende effekt. Vi anbefaler ofte denne til våre pasienter som plages med smerter eller plager i lår og legger. Du kan lese mer om eller kjøpe den her.
3. Behandling av rygg og beinsmerter
Det viktigste ved behandling av rygg og beinsmerter er å finne ut av selve årsaken, og deretter sette opp et målrettet behandlingsprogram basert på funnene fra den funksjonelle og kliniske undersøkelsen. Rent konkret ved nerveavklemming handler det også om å skape bedre plassforhold slik at nerven ikke lenger er avklemt, samt bryte ned skadevev og løse opp i stramme muskler rundt den påvirkede nerven. Ved behandling av ryggsmerter og beinsmerter bruker vi blant annet:
- Bindevevsmassasje
- Intramuskulær akupunktur (tørrnåling)
- Leddmobilisering
- Massasje
- Moderne kiropraktorbehandling
- Terapeutisk laser
- Traksjonsbehandling (for bedre plassforhold)
Her er det viktig å få fram at vi kombinerer aktiv behandling, altså teknikker som jobber med muskler, ledd og sener, med korrigerende rehabiliteringsøvelser for å oppnå optimale resultater. Hvilke behandlingsteknikker som benyttes er direkte knyttet opp mot funnene ved den funksjonelle og kliniske undersøkelsen ved førstegangskonsultasjonen din (første besøk hos oss).
4. Øvelser og trening mot smerter i korsryggen og beinet
Våre klinikere, både fysioterapeuter og kiropraktorer, jobber aktivt med å gi deg langvarige og gode resultater. Nettopp derfor vil du også få aktiv veiledning og oppfølging innenfor øvelser og trening rettet spesifikt inn mot dine plager og din diagnose.
VIDEO: 5 øvelser mot stramme ryggmuskler
Her ser du fem gode ryggøvelser som kan hjelpe deg med å stimulere økt bevegelighet i ryggen, samt redusere trykket mot de nederste nervene i ryggen. Videoen er presentert av Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse sin egen kiropraktor Alexander Andorff, og vi håper du har nytte av dem. Abonner gjerne gratis på youtube-kanalen vår for flere gode treningsprogrammer.
Spørsmål? Eller ønsker du å bestille en time?
Hei! Dersom du har spørsmål så kan du gjerne kontakte oss via en av våre kontaktmuligheter eller på vår Facebook-side. Vi besvarer gladelig alle henvendelser. Hvis du ønsker å sette opp en konsultasjon hos oss så har vi også døgnåpen online timebestilling – slik at du kan finne den timen som passer best for akkurat deg. Du kan naturligvis også ringe oss innenfor våre åpningstider. Vi er her for deg, og minner om at vi besvarer alle spørsmål du måtte ha.
«Dersom du har smerter i både ryggen og beinet samtidig ber vi pent om at du tar dette på alvor. I det minste kan du sende oss en melding med symptomene dine, så kan vi guide deg i forhold til veien videre. Hos oss ved Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse avd. Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi får du både aktiv smertebehandling behandling (hands on) i kombinasjon med korrigerende og styrkende rehabiliteringsøvelser. På denne måten oppnår vi best mulige resultater, både i form av smertelindring og funksjonell forbedring.
Er du ikke i Eidsvoll (Akershus)?
Hvis du ikke er i nærheten av Eidsvoll, minner vi også om at Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse har flere klinikkavdelinger andre steder i Norge, inkludert Oslo (Lambertseter) og Aust-Agder (Grimstad). Det er også mulig å avtale telefonkonsultasjon eller videokonsultasjon.»
Med de beste ønsker om god helse videre,
Det tverrfaglige teamet på Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi
Forskning og kilder
1. Takahashi et al, 2012. Low level laser therapy for patients with cervical disk hernia. Laser Ther. 2012 Sep 30;21(3):193-7.
Bilder og kreditering
Coverbilde: iStockPhoto (lisensiert bruk) Stock photo ID: 1525314481 Credit: Vittorio Gravino
Bilde 2 (behandling av korsrygg): iStockPhoto (lisensiert bruk) Stock photo ID: 1126011093 Credit: Atstock Productions
FAQ: Vanlige spørsmål om vondt i ryggen og beinet
Her besvarer vi de vanligste spørsmålene vi får om vondt i ryggen og beinet.
1. Hva er den vanligste årsaken til smerter i både ryggen og beinet samtidig?
Den aller vanligste årsaken til slike smerter er muskelspenninger, triggerpunkter og leddrestriksjoner. Disse kan føre til en funksjonell avklemming og irritasjon mot isjiasnerven, som deretter kan gi refererte smerter fra ryggen og videre ned i beinet.
- 7 øvelser mot nakkepukkel (dowagers kul) - 1. november 2024
- Forstuet ankel (overtråkk): Symptomer, behandling og varighet - 24. oktober 2024
- Trykkbølgebehandling for Sener (Seneskader og Senebetennelser) - 17. oktober 2024
Legg igjen et svar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!