5 Myter om Fibromyalgi
5 Myter om Fibromyalgi
Det er dessverre mye uvitenhet, misforståelser og myter om det kroniske smertesyndromet fibromyalgi der ute. Her ser vi på 5 av de vanligste mytene om fibromyalgi – og forsøker å knuse disse mytene.
Først og fremst, fibromyalgi er en ekte revmatisk diagnose, anerkjent av store nasjonale navn som det engelske helsevesenet (NHS), amerikanske CDC, Helsedirektoratet, American College of Rheumatology og flust av godt dokumenterte forskningsstudier. Så la oss bare legge alt dette med «det er ikke en ekte diagnose» til side med en eneste gang. For å ikke anerkjenne dette som en diagnose skal du ha hatt hodet temmelig langt nede i sanden i godt over 20 år. Selv på slutten av 1980-tallet ble det publisert større studier som viste at fibromyalgi var en kompleks smertediagnose.¹
«Fibromyalgi er en anerkjent medisinsk diagnose. Verdens Helseorganisasjon (WHO) klassifiserer smertesyndromet med diagnosekoden ICD-10 M 79,9«
Både revmatologisk og nevrologisk involvering
Fibromyalgi er et kronisk smertesyndrom som involverer sentralnervesystemet – og det vi kaller sentral sensitivisering (lenken åpnes i nytt vindu). Diagnosen gir utstrakte og varierende smerter i ulike steder av kroppen, ofte med hovedområdene i nakke og skuldre, samt lavrygg og bekken. I tillegg til dette er det vanlig at man også opplever andre symptomer som søvnvansker, fordøyelseplager, utmattelse og fatigue. Med grunnlag i dette blir det også riktig å påpeke at fibromyalgi ser ut til å ha både revmatologiske og nevrologiske aspekter.
Rammer oss forskjellig
Dòg vet vi også at fibromyalgi rammer ulike mennesker forskjellig. Noe som også legger grunnlaget for hvor komplisert diagnosen er. Noen forskere mener til og med at det finnes 5 kategorier av fibromyalgi. Det kan også være at mye av grunnlaget for misforståelser. Å få fram god kunnskap til allmennheten, og ikke minst de som selv er rammet, vil kunne være med på å knuse disse mytene og legge grunnlag for gjensidig forståelse og respekt. Det kan også hjelpe de som har diagnosen til å bli bedre kjent med tilstanden, og hva man kanskje bør prøve å gjøre mer av. Vi vet også at det kan være ulike årsaker til at man rammes av fibromyalgi (uten at forskningen helt og holdent har fått full oversikt over dette enda). En ting som er sikkert er at det er viktig å fortsette å kjempe for denne pasientgruppen sine rettigheter, og i den anledning ønsker vi å trekke fram bruken av sterk symbolikk – slik som bruk av fibromyalgi-pin og lilla hjerter.
Les også: Fibromyalgi og det lilla hjertet – et symbol for håp, rettferdighet og likeverd (åpner i nytt leservindu)
Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse: Vi tar deg og smertene dine på alvor
Hei! Ved Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse avd. Eidsvoll Sundet Kiropraktor & Fysioterapi har vi omfattende erfaring og videre utdanning innen behandling og rehabilitering av kroniske smertesyndromer. Dette er også gjeldende for våre andre klinikkavdelinger i Norge, inkludert i Oslo (Lambertseter) og Aust-Agder (Grimstad). Vi vet hvor viktig det er å tilpasse både aktiv behandling og rehabilitering basert på hver enkelt smertesituasjon og individuelle tilpasninger. For personer som er sensitive ovenfor fysikalsk behandling, for eksempel grunnet hyperalgesia og allodynia, kan bindevevsmassasje eller terapeutisk laser være optimale tilnærminger.
Vi ønsker også å benytte anledningen til å takke for gode tilbakemeldinger på den store guiden om bløtvevsrevmatisk fibromyalgi som våre moderne kiropraktorer og fysioterapeuter har skrevet sammen.
I denne artikkelen vil du kunne lære mer om:
- 5 misforståelser og myter om fibromyalgi
- Moderne helhetlig oppfølging av fibromyalgipasienter
- Egentiltak og rehabiliteringsøvelser ved kroniske smerter
5 Misforståelser og Myter om Fibromyalgi
Vi hopper i det og gir oss i kast med fem av de vanligste mytene vedrørende fibromyalgi. Forhåpentligvis kan vi hjelpe til med å ta brodden av mange av de verste misforståelsene.
1) MYTE: ‘Fibromyalgi er ikke en ekte diagnose‘
Du har kanskje hørt det før? En bekjent eller lignende som fnyser og blir provosert av å bare høre om «diagnosen» din? Vel, Verdens Helseorganisasjon (WHO) kategoriserer fibromyalgi inn under muskel-, skjelett- og bindevevs- sykdommer. I det norske helsevesenet har fibromyalgi diagnosekodene M.79,7 og L18.
Grunnlaget for misforståelsen om at fibromyalgi ikke er en ekte diagnose kan stamme fra, blant annet, at det ikke kan påvises ved for eksempel blodprøver og lignende kliniske prøver. Men med det sagt, så er det mange diagnoser som i så fall faller under samme kategorien. Diagnosen stilles utfra kriterier som smerteområder, tilhørende symptomer og varigheten på smertene. Det vanligste er at diagnosen stilles av en revmatolog.
2) MYTE: ‘Fibromyalgi er depresjon og sitter i hodet‘
Noen vil si at fibromyalgi er en form for «maskert depresjon«. Men det stemmer ikke, da ikke alle med fibromyalgi blir rammet av depresjon. Studier har vist at rundt 40% av de med fibromyalgi rammes av episodisk depresjon. Men er det egentlig så rart om man tidvis føler seg psykisk nedfor når man er rammet av kroniske smerter? Man må også ha lov til å gi uttrykk for frustrasjon og vise følelser uten at man automatisk blir klassifisert som deprimert.
Her er det også viktig å snu på det og nevne at slettes ikke alle med depresjon har kroniske smerter eller symptomer på fibromyalgi. Fibromyalgi er ikke det samme som depresjon. Faktisk er det pågående forskningsstudier som jobber videre med å kartlegge årsakene til begge de to ulike diagnosene.
3) MYTE: ‘Fibromyalgi rammer bare kvinner‘
I følge tall fra amerikanske NFA (National Fibromyalgia Association) er det nærmere 75-90% kvinner som får denne diagnosen. Her er det altså mellom 10-25% menn som også rammes av fibromyalgi. Basert på den generelle misforståelsen om at ‘fibromyalgi er en kvinnesykdom’ er det også nærliggende å tro at det kan foreligge mørketall i denne statistikken – også i Norge. Mange menn melder om at de nærmest blir fortalt direkte at «Du kan ikke ha fibromyalgi… du er jo mann!».
Hvor mange er egentlig rammet?
Her jobbes det også med målrettet forskning for å få bedre oversikt over hvor mange – både menn og kvinner – som rammes av fibromyalgi. Ikke minst jobber man med å få en bedret forståelse av årsakene til at diagnosen oppstår. Av sistnevnte har man kartlagt flere risikofaktorer som virusinfeksjoner, psykiske og fysiske traumer, nakkesleng/whiplash og autoimmune årsaker.
4) MYTE: ‘Ingenting hjelper mot fibromyalgi’
Å bli rammet av fibromyalgi er særdeles krevende – både fysisk og psykisk. Derfor er det så utrolig viktig å kjenne til at det faktisk finnes tiltak, behandlingsmetoder og øvelser som kan hjelpe deg til en bedre hverdag. Problemet igjen er at ikke alle har effekt av de samme tingene, så her er det utrolig viktig med at man kartlegger egne gleder og behov. Denne kartleggingen kan igjen gi deg konkret veiledning på hvilke tiltak og behandlinger som du kan ha effekt av.
Eksempler på tiltak som kan hjelpe inkluderer blant annet:
- Avspenningsteknikker (f.eks på akupressurmatte eller nakkehammock)
- Bindevevsmassasje
- Daglig egentid
- Dry needling (tørrnåling)
- Fysikalsk behandling og massasje
- Jevnlig bevegelse
- Selvmassasje med smertelindrende arnicasalve
- Stressreduksjon
- Støttegrupper (lokale fibromyalgi og revmatikerlag)
- Terapeutisk laser
- Trening i varmtvannsbasseng
- Yogaøvelser og tøyeøvelser
Studie: Terapeutisk laser har dokumentert effekt mot fibromyalgi
Ved alle klinikker tilhørende Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse tilbyr vi også terapeutisk laser. Dette er en moderne og godt dokumentert behandlingsform som bruker konsentrerte lysfotoner (laser) for å dempe smerter, forbedre blodsirkulasjon og bekjempe betennelse og ødem. I tillegg har man dokumentert at behandlingsformen kan ha en positiv innvirkning på mitokondriene (cellenes energiverk). Noe som er meget interessant fordi flere mener at en mulig årsak til fibromyalgi og flere usynlige sykdommer kan være mitokondriell dysfunksjon.
Meta-analyser er den sterkeste formen av forskning
Studien vi refererer til ovenfor er en meta-analyse.³ Dette innebærer at resultatene fra denne er basert på enn innsamling av alt av relevant forskning og informasjon om tematikken. Noe som gjør at konklusjonen nærmest er udiskutabel. I studien ‘Low-Level Laser Therapy for Fibromyalgia: A Systematic Review and Meta-Analysis’ viste de til følgende resultater:
The meta-analysis showed that patients receiving LLLT demonstrated significantly greater improvement in their FIQ scores (SMD: 1.16; 95% CI, 0.64-1.69), pain severity (SMD: 1.18; 95% CI, 0.82-1.54), number of tender points (SMD: 1.01; 95% CI, 0.49-1.52), fatigue (SMD: 1.4; 95% CI, 0.96-1.84), stiffness (SMD: 0.92; 95% CI, 0.36-1.48), depression (SMD: 1.46; 95% CI, 0.93-2.00), and anxiety (SMD: 1.46; 95% CI, 0.45-2.47) than those receiving placebo laser. – Yeh et al³
På godt norsk viser resultatene en rekke signifikante og positive effekter, inkludert:
- Bedring i FIQ-score (fibromyalgia impact questionnaire er et spørreskjema som brukes for kartlegging av fibromyalgi symptomer og smerter)
- Reduksjon i smertetoppene (smerteintensitet)
- Færre tenderpunkter (ømme og anspente muskelpunkter assosiert med fibromyalgi)
- Mindre fatigue og utmattelse (forbedrede energinivåer)
- Mindre stivhet i kroppen og ledd
- Følte seg mindre nedstemt og hadde mindre angst
Som du forstår av gjennomgangen ovenfor hadde behandlingen altså betydelig effekt. De aller fleste studier viser til cirka 6-8 behandlinger fordelt over 4-8 uker, og at effekten kommer gradvis. Vi kombinerer gjerne med bindevevsmassasje eller tørrnåling (hvis pasienten ikke er for sensitiv, da bruker vi kun terapeutisk laser inntil smertene har avtatt).
* Hvis du ikke er i nærheten av Eidsvoll, minner vi også om at Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse har flere klinikkavdelinger andre steder i Norge, inkludert Oslo (Lambertseter) og Aust-Agder (Grimstad). Og at alle disse tilbyr terapeutisk laser, tørrnåling og bindevevsmassasje.
Hva er best for deg?
Husk at vi mennesker er forskjellige. Derfor er det viktig at du forsøker å finne ut av hvilke tiltak og behandlingsmetoder som passer akkurat deg og ikke alle andre. Kanskje er det en månedlig massasje eller time hos moderne kiropraktor med terapeutisk laser? En daglig gåtur? Håndverk med venner? Eller en kombinasjon av ulike tiltak? Her er det opp til deg å styre hverdagen i litt mer egen favør. Studier har, som nevnt, vist at fibromyalgipasienter kan ha god effekt av fysikalsk behandling (med bindevevsmassasje), da i form av mindre smerter, mindre fatigue (utmattelse) og bedret søvnkvalitet.(2)
«Ta deg tid til å tenke over hva som tar og gir deg energi i livet. Prøv deretter å implementere mer av de positive tingene du liker i hverdagen.«
5) MYTE: ‘Trening gjør det bare verre‘
Her er det viktig å påpeke at det finnes riktig treningsbelastning og feil treningsbelastning – som igjen er i forhold til den enkelte personen (som igjen gjør det mer komplisert). Det vi sier er altså at det er feil at trening gjør tilstanden verre, men at vi kan være enige med at overbelastning kan gjøre det verre. Nettopp derfor er det så viktig med gradvis og snill progresjon. Start heller med det vi kaller en «myk start», og deretter bygger deg opp sakte, men sikkert. På denne måten slipper man flare-ups og trigging av tilstanden.
Studier har vist at særlig aerobisk trening kan være spesielt fordelaktig (altså trening hvor man har nok oksygen). I denne kategorien finner vi blant annet gåturer, svømming, sykling og vanntrening. Styrketrening kan også være fordelaktig, men her er det ekstra viktig å ta hensyn til dagsform og sykdomshistorikk. Vi anbefaler at man forsøker å starte med strikktrening med flat elastisk strikk (pilatesbånd), da dette vanligvis regnes som tryggere og mer skånsomt enn trening med vekter og manualer.
Konklusjon: – Vi må knuse mytene om Fibromyalgi ved hjelp av kunnskap
Å ikke bli trodd eller mistenkeliggjort er en betydelig dobbelbelastning for personer rammet av fibromyalgi. Nettopp derfor er det så viktig at vi bidrar med å bryte ned skadeliggjørende myter, og fortsetter arbeidet med å få økt kunnskapen rundt diagnosen blant allmennheten og i helsevesenet. Hvis ønskelig vil vi sette pris på om du for eksempel deler denne artikkel-lenken i sosiale medier eller lenker til den på din hjemmeside/blogg. Hvis du har kommer til denne via Facebook ber vi pent om at du liker og deler innlegget videre.
Moderne og kunnskapsbasert oppfølging
- Hovedformål å bryte ned smertesensitivitet og gi funksjonsbedring
- Målsetting å kartlegge pasientens optimale egentiltak
- Gi pasienten økt kunnskap om egen diagnose
Her ved Vondtklinikkene avd. Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi, i Akershus fylke, mottar vi og hjelper veldig mange pasienter med kroniske smerter. Gjennom en grundig førstegangsundersøkelse blir vi godt kjent med muskler, bindevev, sener og leddfunksjon hos den enkelte pasienten. Utifra de kliniske opplysningene setter våre offentlig autoriserte klinikere opp et behandlingsoppsett og treningsprogram som er tilpasset den enkelte pasienten. Vår moderne og kunnskapsbaserte tilnærming kommer pasienten til gode – og du skal alltid føle at du er i trygge og kompetente hender.
Som nevnt tidligere: Meta-analyser, den sterkeste formen for forskning, har vist at laserterapi, i kombinasjon med muskulære teknikker, kan ha en god effekt for fibromyalgipasienter.(3) Dette er en kombinasjon av behandlingsteknikker vi gjerne bruker ved våre klinikker.
Egentiltak og rehabiliteringsøvelser ved kroniske smerter
- Tips til egentiltak for avspenning
- Video med forslag til strikktrening for nakke og skuldre
Som vi skrev om tidligere i artikkelen er det å finne riktige tiltak ekstra viktig for dem med kroniske smerter. To eksempler på egentiltak som vi har sett at kan bidra til avspenning er en kveldsøkt på akupressurmatte – og 10 minutter daglig bruk av nakkehammock (se eksempler ved å trykke på lenkene – så åpnes det i et nytt vindu). Dette er to egentiltak som flere av våre pasienter også melder om at kan gi avspenning før man legger seg – og som dermed kan gi bedre søvnkvalitet. I tillegg til dette anbefaler vi lette, daglige tøyeøvelser og bevegelighetsøvelser for nakke, skuldre og rygg.
Godt tips: Avspenning på akupressurmatte med nakkepute
Flere med høy smertesensitivitet i muskulatur og bløtvev melder om god effekt av avspenning på akupressurmatte. Effekten vedrørende fibromyalgi er at de hundre massasjepunktene samlet sett distraherer smertenervesystemet, og på den måten får vi en desensitiviserende effekt. Dette kan med hell kombineres med avspenningsteknikker og pusteteknikker. Mange melder om positiv effekt ved cirka 20 minutter daglig bruk. Fordelen med denne er at den også har en medfølgende nakkepute, slik at du kan jobbe inn mot spenninger i nakken og nakkeovergangen også. Du kan lese mer om eller kjøpe den anbefalte akupressurmatten med nakkepute her. PS: Noen føler også at de har god effekt av avspenning i nakkehammock.
Strikktrening for nakke og skuldre
I videoen nedenfor viser vi fram noen gode øvelser for deg med spenninger i nakke og skuldre (som er et område som mange fibromyalgipasienter plages med). Strikktrening har vist seg å være en bedre egnet form for styrketrening for denne pasientgruppen. Igjen så ønsker vi å vektlegge at du starter rolig og kontrollert. Her viser kiropraktor Alexander Andorff, som er både allmennkiropraktor og idrettskiropraktor, fram noen øvelser som kan være gode for å øke sirkulasjon og bevegelighet i nakke og skuldre. Et forslag kan være å starte med 2 økter i uken. I videoen brukes det et pilatesbånd.
VIDEO: Strikktrening mot skuldersmerter og nakkespenninger
Bli med i familien vår og abonner gratis på vår Youtube-kanal (klikk her – lenken åpner i nytt vindu). På kanalen vår finner du en rekke gratis helseressurser og treningsprogrammer tilpasset for dine smertediagnoser.
Godt tips: Trening med pilatesbånd kan være godt egnet for fibromyalgipasienter
Vi anbefaler gjerne strikktrening til pasienter med fibromyalgi. Det er en skånsom, men effektiv form for trening. Og den gir vanligvis ikke noe forverring slik som tyngre styrketrening kan gjøre for fibromyalgipasienter. Du kan lese mer om eller kjøpe den her.
Spørsmål? Eller ønsker du å bestille en time hos oss?
Hei! Dersom du har spørsmål så kan du gjerne kontakte oss via en av våre kontaktmuligheter eller på vår Facebook-side. Vi besvarer gladelig alle henvendelser. Hvis du ønsker å sette opp en konsultasjon hos oss så har vi også døgnåpen online booking (klikk her – lenken åpner i nytt vindu) – slik at du kan finne den timen som passer best for akkurat deg. Du kan også ringe oss innenfor våre åpningstider. Vi er her for deg, og minner om at vi besvarer alle spørsmål du måtte ha.
Telefon: 64 80 81 10
Epost: eidsvollkiropraktorsenter@outlook.com
«Hos oss er vi opptatt av en grundig utredning, aktiv behandling og korrigerende øvelser som faktisk fungerer. Våre metoder er kunnskapsbaserte og er tilrettelagt for at du skal oppleve best mulig smertelindring og funksjonell forbedring. Hos oss vil du få hjelp til å bli sterkere og friskere igjen.
Ikke i Eidsvoll (Akershus)?
Hvis du ikke er i nærheten av Eidsvoll, minner vi også om at Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse har flere klinikkavdelinger andre steder i Norge, inkludert Oslo (Lambertseter) og Aust-Agder (Grimstad).»
Med de beste ønsker om god helse videre,
Det tverrfaglige teamet på Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi
Bilder og kreditering
Bilde 1: iStockPhoto (lisensiert bruk) Stock photo ID: 855267190 Credit: SewcreamStudio
5 Myter om Fibromyalgi – Kilder og Forskning:
- Turk et al, 1989. Primary fibromyalgia is greater than tender points: toward a multiaxial taxonomy. J Rheumatol Suppl. 1989;19:80–86.
- Celenay et al, 2017. A comparison of the effects of exercises plus connective tissue massage to exercises alone in women with fibromyalgia syndrome: a randomized controlled trial. Rheumatol Int 37, 1799–1806.
- Yeh et al, 2019. Low-Level Laser Therapy for Fibromyalgia: A Systematic Review and Meta-Analysis. Pain Physician. 2019 May;22(3):241-254.
- 7 øvelser mot nakkepukkel (dowagers kul) - 1. november 2024
- Forstuet ankel (overtråkk): Symptomer, behandling og varighet - 24. oktober 2024
- Trykkbølgebehandling for Sener (Seneskader og Senebetennelser) - 17. oktober 2024
Dette er så bra å viktig at du skriver om. Det er store forskjeller å det finnes ingen fasit svar. Men at leger ikke vedkjenner seg at fibromyalgi faktisk er en sykdom provoserer meg.